Ко је нови лидер Исламске државе

Абу Бакр ел Багдади Image copyright US Department of Defense/Reuters
Натпис на слици Абу Бакр ел Багдади је за викенд извршио самоубиство

Припадници Исламске државе потврдили су смрт лидера Абу Бакра ел Багдадија и именовали његовог наследника.

Информација да је Абу Ибрахим ел Хашеми ел Кураши нови лидер и „калиф" објављена је на Телеграму, апликацији за дописивање.

Абу Бакр ел Багдади, најтраженији човек на свету, извршио је самоубиство бежећи од америчких командоса на северозападу Сирије.

За њим су САД и савезници трагали пет година, откако је јачала Исламска држава. За информације о ел Багдадију нуђено је 25 милиона долара.

У поруци објављеној на Телеграму, потврђена је и смрт портпарола Исламске државе и држављанина Саудијске Арабије Абу ел Хасана ел Мухаџира који је убијен у одвојеној америчко-курдској операцији 27. октобра. Многи су веровали да ће управо он наследити Багдадија.

Нови портпарол ИД-а Абу Хамза ел Кураши позвао је муслимане да се закуну на верност Абу Ибрахиму ел Хашемију.

Ко је Абу Ибрахим ел Хашеми ел Кураши?

Хашемијево име није познато сигурносним службама и верује се да му је то ратни псеудоним.

Исламска држава није објавила детаље о животу новом лидеру, као ни његову фотографију. Ипак, припадници ове групе тврде да је Хашеми борац, ветеран и џихадиста који се борио против Запада.

Представљајући га именом „ел Кураши", група је такође јасно ставила до знања да он тврди да потиче из племена Курејши пророка Мухамеда - ова веза је за многе суните кључни услов да неко постане калиф.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionСмрт Абу Бакр ел Багдадија: Америка објавила снимке упада у Багдадијево скровиште

Шта се дешава са Исламском државом?

ИД је прогласила стварање калифата - државе којом се управља у складу са шеријатским законом - након што је 2014. преузела контролу над огромним деловима Ирака. Багдади је проглашен „калифом Ибрахимом" и затражио оданост муслиманима широм света.

Без обзира на пад самопроглашеног калифата, Исламска држава и даље представља изузетно дисциплиновану искусну борбену силу чији трајни пораз није сигуран.

Група и даље има између 14.000 и 18.000 „чланова" у Ираку и Сирији, укључујући и до 3.000 странаца, наводи се у недавном објављеном извештају Сједињених Држава.

Пре саопштења о новом лидеру, Мина ел Лами са ББЦ-ја која се специјализовала за праћење медија који пропагирају џихад, рекла је да „ако Исламска држава одабере некога ко није Курејши, то ће можда бити посредно признање да „калифата" више нема".

Група одабиром новог лидера покушава да покаже да то није случај.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи