Русија: Строжа контрола интернета - шта то значи

A protester holds a placard reading "Putin - No!" during an opposition rally in central Moscow, on 10 March

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

У Москви је у марту месецу одржан протест због овог закона

Закон који уводи нове контроле на интернету ступио је на снагу у Русији упркос забринутости да би влада могла да га користи да утиша критичаре.

Теоретски, закон о „сувереном интернету" даје званичницима широка овлашћења за ограничавање саобраћаја на руском вебу.

Критичари страхују да би влада могла да користи нови закон о „сувереном интернету" како би утишала опозицију.

Из Кремља кажу да ће закон побољшати безбедност на интернету.

Портпарол је рекао да корисници неће приметити никакве промене.

Критичари се плаше да ће Кремљ покушати да створи „заштитни интернет зид" сличан ономе у Кини.

Стручњаци кажу да је нејасно како ће се нови закон примењивати или колико ће бити ефикасан с обзиром на технолошке изазове и трошкове.

Шта стоји у новом закону?

Закон даје могућност Кремљу да искључи везе унутар Русије или да потпуно „угаси" интернет. На властима је одлука шта сматра претњом и које акције треба предузети.

Закон предвиђа да провајдери инсталирају мрежу која може да идентификује извор саобраћаја и која може да филтрира садржај.

У пракси ће то омогућити Федералној служби за надзор комуникација, информационих технологија и масовних медија или Роскомнадзору да буде ефикаснији у блокирању сајтова.

Русија покушава да усмери проток интернета кроз тачке које су под контролом државе, како би смањила коришћење страних сервера које слабије контролишу.

Присталице кажу да је то својеврсна заштита од сајбер напада из иностранства.

Држава ради на развоју адресара како би функционисала аутономно и како би овај пројекат успео. Мада, адресари неће ступити на снагу до 2021. године.

Америчка обавештајна служба је саопштила да је Русија користила интернет како би се умешала у америчке председничке изборе 2016. године, али Москва то негира.

Ово је последњи у низу строжијих закона које је Русија одобрила.

Ове године, парламент је усвојио и два закона којима се забрањује непоштовање власти и ширење лажних вести, за које власт сматра лажним.

Чему брига?

Учесници кампање кажу да је закон покушај јачања цензуре, како би се угушила слобода изражавања.

„Сада влада може директно да цензурише садржај или чак да претвори руски интернет у затворени систем без да каже јавности зашто то ради", рекла је Рејчел Денбер, заменица директора организације за Људска права за Европу и централну Азију.

Закон, кажу посматрачи, омогућава влади да блокира садржај без пристанка суда и корисници не знају које се информације блокирају и зашто.

Кристијан Михр из групе Репортери без граница каже да закон доказује да је руско руководство спремно да стави интернет под контролу како би умањило проток дигиталних информација кад год је то потребно.

У марту је хиљаде људи протестовало у Москви против закона.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk