Годишњица пада Берлинског зида: „Најгора ноћ у мом животу“

Berliners take a hammer and chisel to a section of the Berlin Wall in front of the Brandenburg Gate after the opening of the East German border was announced in Berlin on 9 November 1989 Image copyright Reuters
Натпис на слици Берлински зид отворен је сасвим случајно 9. новембра, кад је званичник источнонемачке Комунистичке партије објавио да свако може да пређе границу

То је једна од најбизарнијих тура са водичем на којима сам био. Возим се по Берлину са Егоном Кренцом - последњим комунистичким лидером Источне Немачке.

„Ова авенија била је Стаљинова!", каже ми он док се возимо Алејом Карла Маркса. „Преименовали су је кад је Стаљин умро."

„А тамо се налази Лењинов трг. Ту је био велики Лењинов кип. Али су га срушили."

Гледа кроз прозор и смеши се.

„Све је ово саградила Немачка демократска република (НДР)."

Кренц, живахни осамдесетдвогодишњанк, у бољем је стању од земље коју је некада водио. Немачка демократска република - Источна Немачка - више не постоји. Тридесет година после бурних догађаја из 1989. године и пада Берлинског зида, Кренц је пристао да се састане са мном.

Зашто је Кренц волео Совјетски Савез

Због мог лошег немачког и Кренцовог непознавања енглеског, причамо на руском. То је језик који он добро познаје. Морао је - НДР је била Москвин сателит.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Како је живот некада изгледао: у октобру 1989. године, Лењинов кип и даље се надносио над Лењинов трг у Источном Берлину

„Волим Русију и волео сам Совјетски Савез", каже ми он. „И даље имам много веза тамо. НДР је била дете Совјетског Савеза. СССР је стајала поред колевке НДР-а. И, нажалост, стајала је и поред њене самртне постеље."

За комунистичку Русију, Источна Немачке била је њена кључна испостава у Европи. Совјетски Савез је имао 800 касарни у НДР-у и пола милиона војника.

„Окупациона сила или не, совјетске трупе су биле наши пријатељи", каже Кренц.

Али шта је била предност кад сте били у саставу Совјетске империје?

„Тај израз 'састав совјетске империје'… то је типична западњачка терминологија", одговара он. „У Варшавском пакту ми смо доживљавали себе као партнера са Москвом. Иако је, наравно, кад је моја земља у питању, коначну реч имао Совјетски Савез."

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionОво је била најјача совјетска војна база у Европи. Како данас изгледа?

Како је Кренц стигао на врх

Рођен 1937. године, као син кројача, Егон Кренц се брзо пео уз комунистичку лествицу.

„Био сам мали пионир. Потом члан Слободне немачке омладине. Потом сам се учланио у Јединствену социјалистичку партију Немачке. А затим сам постао шеф партије. Постигао сам све."

Годинама је доживљаван као „млади принц" - очекивани наследник дугогодишњег лидера Источне Немачке Ериха Хонекера.

Али кад је коначно заменио Хонекера у октобру 1989. године, владајућа партија већ је губила моћ.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици „Али ко пита нас, Егоне?" Три хиљаде људи протестује против комунистичког лидера у Берлину 24. октобра 1989. године

Од Пољске до Бугарске, снага народа ширила се Источним блоком. Источна Немачка ту није била изузетак.

Где је Кренц погрешио

Недељу дана пре него што је пао Берлински зид, Кренц је одлетео у Моску на хитан састанак са совјетским лидером Михаилом Горбачовим.

„Горбачов ми је рекао да народ Совјетског Савеза доживљава Источне Немце као своју браћу", рекао је он.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Присећајући се своје прве посете Москви као комунистички лидер, Егон Кренц верује да је био издан

„И после совјетског народа, највише је волео народ НДР-а. И онда сам га питао: да ли и даље себе доживљавате као очинску фигуру НДР-а? 'Наравно, Егоне', рекао је. 'Ако мислите на потенцијално поновно уједињење Немачке, уверавам вас да то није у игри.'

„У оно време сам мислио да је Горбачов искрен. То је била моја грешка."

Да ли осећате да вас је Совјетски Савез издао?, питам.

„Да."

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПре 30 година пао је зид који је делио Берлин и Немачку на два дела. А зашто је подигнут?

Како је Источној Немачкој дошао крај

Деветог новембра 1989. године, пао је Берлински зид. Масе екстатичних Источних Немаца покуљале су преко отворене границе.

„Била је то најгора ноћ у мом животу", присећа се Кренц.

„Не бих волео да тако нешто поново доживим. Кад политичари са Запада кажу да је то било народно славље, ја то могу да разумем. Али ја сам понео сву одговорност на властитим плећима. У једном тако емотивном тренутку, да је било ко страдао те ноћи, могли смо да будемо увучени у војни сукоб између две велике силе."

Image copyright Reuters
Натпис на слици Источни Берлинци су се попели на Берлински зид 9. новембра, срушивши тиме Гвоздену завесу у Немачкој

У року од месец дана од пада Зида, Кренц је поднео оставку на положај лидера Источне Немачке. Наредне године су се Источна и Западна Немачка ујединиле. НДР је отишла у историју.

Недуго затим, распао се и сам Совјетски Савез. Али широм Источне Европе, Михаил Горбачов, за разлику од Егона Кренца, доживљава се као херој зато што је дозволио да се сруши Гвоздена завеса.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Берлински зид је раздвајао град скоро 30 година

Говорећи са мном 2013. године, бивши совјетски председник је рекао: „Често ме оптужују за поклањање Централне и Источне Европе. Али коме сам је ја то поклонио? Вратио сам Пољску, на пример, Пољацима. Коме је иначе припадала?"

Кренц је прво изгубио власт и земљу.

Затим је изгубио и слободу.

Он је 1997. године осуђен за убиство из нехата Источних Немаца који су упуцани док су покушавали да побегну преко Берлинског зида. У затвору је провео четири године.

Хладни рат се никад није завршио

„После слабих председника као што су Горбачов и Јељцин, велика је срећа што Русија има председника као што је Владимир Путин."

Он тврди да се Хладни рат никад није окончао, већ се „сада само води другим средствима".

Данас Кренц живи мирним животом на немачкој обали Балтичког мора.

„И даље добијам много писама и телефонских позива од унука грађана НДР-а. Они ми кажу да би се њихови бака или деда обрадовали кад бих им послао честитку за рођендан. Понекад ми људи прилазе на улици и траже ми аутограм или селфи."

Након што изађемо из кола у центру Берлина, прилазе нам професор историје и његова група средњошколаца. Ово је њихов срећан дан.

„Пошли смо на екскурзију из Хамбурга како бисмо проучили историју НДР-а", каже професор Кренцу. „Фантастично је имати вас као живог сведока. Како сте се осећали кад је пао Зид?"

„То није био карневал", каже Кренц. „Била је то једна веома драматична ноћ."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи