Финци изабрали најбоље тате у 2019.

Three recipients of Dad of the Year award Image copyright MTV Uutiset
Натпис на слици Тројица очева године у Финској

Финско министарство за социјална питања изабрало је тројицу најбољих очева у 2019.

Награда је установљена 2006, а ове године главна пажња била је усмерена на тате које су успеле да упоставе равнотежу између посла и родитељских обавеза , као и на очеве који одгајају децу у тешким условима.

Самохрани очеви

Хермаи Хутијала добио је награду као самохрани отац који је од 2014, када му је преминула супруга, морао сам да одгаја и васпитава четворо деце.

Током једне вечере, док је кашиком хранио троје деце, постало му је јасно како ће изгледати његов живот као самохраног оца.

„Схватиш да сам мораш да водиш рачуна о свакодневном животу и свим потребама деце", рекао је Хутијала за финску државну телевизију.

Годину дана је радио од куће, а помогли су му и представници локалне власти, чланови шире породице, црква и различите организације.

„Надам да се да ће се моја деца сећати детињства, не само по великом болу због губитка мајке, већ и по томе да је тата дао све од себе", додао је он.

Награду је добио и Јука Лагерблом - јер је прави пример „обичног тате" за све остале очеве који користе услуге удружења Мијесакит, које са бави менталним здрављем мушкараца.

Трећи добитник признања је Петри Јакола, који је растао уз родитеље алкохоличаре, али је успео да постане добар и узоран родитељ.

Јакола је самохрани отац петоро деце, а успева чак да помогне и другим породицама које су у сличној ситуацији.

Скандинавске тате

Финска је једина земља у развијеном свету у којој очеви са децом школског узраста проводе више времена него мајке, наводи се у извештају Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Као и у скандинавским земљама, и у Финској закон дозвољава и очевима и мајкама одсуство за бригу о деци.

За очеве је омогућено чак неколико додатних недеља одсуства. Финска је позната и по томе што даје пакете за тате када се роди дете.

Image copyright Finland's ministry of social affairs
Натпис на слици Плакат из кампање пре две догидне када су очеви охрабривани да узимају одсуство са посла и брину о деци

Али Финска у неким аспектима каска за скандинавским земљама. Стрес због проналажења посла и финансије главни су разлози што се у Финској рађа мање деце.

Пролетос је финска влада 10. новембар, Дан очева, прогласила за званични празник.

Каи Микенен, тадашњи министар унутрашњих послова рекао је да је то јасан знак да су очеви и мајке једнаки у правима и одговорностима.

У јуну је нова коалициона влада предвођена социјалдемократама представила програм који ће родитељима омогућити још више слободног времена.

Али када је у питању брига о породици, нису само одсуства и слободни дани важни, каже Хермани Хутијала. Три најважније ствари су љубав, постављање граница и храна.

Каже да је децу научио да међусобно решавају размирице.

„Извините се и опростите једни другима. Ако је тата нервозан и љут, онда мора да објасни зашто је такав и да се извини. У људској природи је да се понекад сукобљавамо", закључио је један од званично најбољих финских тата.

Извештава Матилда Велин

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи