Пет ствари које треба да зна свакa жена

graffiti
Натпис на слици Графит

Друштвеним мрежама кружи много лажних митова о вагинама, а једна жена је зацртала себи да их све обори. Докторка Џен Гунтер активни је акушер-гинеколог у САД и Канади већ 25 година. Она је жестоки поборник неговања женског здравља и описују је као Твитерову кућну гинеколошкињу.

Она се недавно ухватила у коштац са тврдњама да стављање јаја од жада у вагину „успоставља хормоналну равнотежу, регулише менструацију и контролише бешику". Гунтер је показала да она нису део никакве старе кинеске традиције нити да постоји било какво научно покриће за такво нешто. Тврдње су потом уклоњене.

Њена најновија књига, Библија вагине, бестселер је у више земаља. Препуна је практичних савета, осмишљених да оснаже жене и помогну им да се боље старају о властитом здрављу. Ево неких чињеница које она сматра да би сви са вагином требало да знају.

Image copyright Emma Russell

1 - Важно је разликовати вагину од вулве

Вагина се налази унутар тела - то је мишићни канал који повезује материцу са спољним светом. Оно што можете да видите споља, део који додирује вашу одећу, то је вулва.

Гунтер каже да је од кључне важности да се познаје права терминологија и да се не користе еуфемизми.

„Кад не смете да изговорите реч вагина или вулва, импликација је да има нечег ружног или срамотног у вези с тим", каже Гунтер.

Она истиче да медицински израз „пуденда" који описује спољни део вулве, потиче од латинског „пудет", што значи „посрамљена".

Гунтер мисли да употреба таквих етикета није само штетна по жене на емотивном нивоу, већ може да утиче на њих и здравствено, зато што пацијенткиње можда неће моћи да опишу шта им се тачно дешава и стога добију право лечење.

2 - Вагина се сама чисти

Гунтер је приметила праву промену у ставу жена у последњих 10 година, од којих многе мисле да морају да користе производе за модификацију мириса своје вагине. У Северној Америци до 57 одсто жена чистило је вагину у последњих годину дана, а многе су пријавиле да их на то подстиче сексуални партнер.

Али Гунтер каже да нема потребе да се користи било шта како би се чистила унутрашњост вагине.

„То је рерна која се сама чисти", каже она.

Она посебно упозорава да се не користе миришљави клистири.

„То је вагина, а не пина колада. Клистири су попут цигарета за вашу вагину."

Чак и вода може да наруши деликатни екосистем, повећавши ризик од добијања полно преносивих инфекција. Освежавање вагине паром, нови тренд, не само да није неопходно, већ може да доведе до опекотина.

Спољна област око вулве може да се чисти кад је то неопходно, водом или неким нежним средством.

Сапун може да спере кисели омотач, који служи као водоотпорна заштита коже. Ако хормоналне промене током менопаузе доведу до исушивања и непријатног осећаја, онда је у реду користити нешто попут кокосовог или маслиновог уља.

Ћелије вагине замењују се сваких 96 сати - много бржим ритмом него други делови коже - тако да она може брзо да се залечи.

Image copyright Emma Russell

3 - Ваша вагина је као врт

Вагина садржи армију „добрих" бактерија које помажу да она остане здрава.

„Вагинални микробиом је попут врта са разним врстама бактерија које заједно раде на томе да одрже вагинални екосистем здравим", каже Гунтер.

Добре бактерије производе супстанце које стварају благо кисело окружење, што спречава да „лоше" бактерије узму маха, баш као и слуз која чини да све остане подмазано.

Због тога брисање унутрашњости антибактеријском крпом није добро - важно је одржати равнотежу бактерија. Гунтер на сличан начин саветује да се не користи фен за сушење вулве: кожа тамо треба да остане влажна.

Image copyright Emma Russell

4 - Стидне длаке су ту с разлогом

Гунтер је приметила све популарнији тренд да жене уклањају све стидне длаке. То помаже да стидне ваши немају дом, али генитална депилација носи са собом одређене ризике.

„Кад се депилирате воском, бријете или радите то шећерном пастом, изазивате микроскопско оштећење коже", каже Гунтер. „Виђамо посекотине, абразије, инфекције, чак и од самог уклањања стидних длака."

Она саветује да пазите на то да особа која вам уклања длаке на умаче исте дрвене штапиће у восак двапут, што може да рашири бактерије међу клијенткињама.

Ако се бријете, користите чист жилет, припремите кожу на одговарајући начин и бријте у правцу у ком расте длака, да бисте избегли ризик од ураслих длака, које могу да се инфицирају.

Изнад свега, Гунтер жели да људи доносе одлуке за себе добро познајући ову материју.

„Стидне длаке имају функцију, то је вероватно механичка баријера и заштите коже", каже она.

„Оне можда имају и сексуалну функцију, зато што је свака стидна длака повезана са нервним завршетком - зато толико и боли кад се она уклања."

5 - Старење може да утиче на вагину

После година и година менструација и можда рађања деце, јајници престају да производе јаја и менструација стаје. Количина хормона у телу који жену чине плодном драматично опада - а ниски нивои естрогена посебно утичу на вагину и вулву.

Та ткива, која су некада одржавана влажном уз помоћ слузи, могу да атрофирају, а исушеност која настане може да изазове бол током секса због недостатка подмазаности.

То може да зазвучи депресивно, али Гунтер каже да већина жена може да затражи и добије помоћ за то од свог лекара. А неке се успешно сналазе са лубрикантима који могу да се набаве без рецепта.

„Мислим да је веома важно да жене знају за то", каже она. „Уопште не морате да се патите."

Постоји мит (настао на основу лошег истраживања) да секс помаже да тамо остане све у реду, али микро оштећења вагиналних ткива може да вас учини подложним инфекцији.

Докторка Џен Гунтер говорила је у емисији Здравствени преглед на ББЦ Светском сервису.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи