Избори у Шпанији: Хоће ли гласање решити политичку кризу

протест у каталонији Image copyright Getty Images
Натпис на слици Нови избори праћени су кризом у Каталонији

Био је април када су у Шпанији одржани општи избори на којима су победили социлијалисти садашњег премијера Педра Санчеза.

Гласачи у Шпанији враћају се у недељу на биралишта на четврте опште изборе у последње четири године.

Пошто нису освојили већину, социјалистима је била потребна подршка других странака да формирају владу.

Продужени преговори са најприроднијим савезником - левичарском партијом Подемос - претворили су се у јавну свађу.

Две стране се нису сложиле о формату партнерства.

Без подршке било које од других главних парламентарних снага, дошао је септембарски рок да Санчез формира нову владу, па су расписани нови избори који се одржавају у недељу.

Зашто се толико пута гласало?

Више од три деценије социјалисти и конзервативци доминирали су страначким пејзажом.

Али 2015. године, долазак две релативно нове странке то је променио: Подемоса и Сиудаданоса. Недавни скок крајње десничарске партије Вокс значи да на националном нивоу сада постоји систем пет странака.

Овај подељени пејзаж отежава формирање влада и ниједна странка није освојила парламентарну већину од 2011. године када је то успело конзервативној Народној странци.

Да ли ће ови избори променити нешто?

Анкете показују да ће Социјалистичка партија вршиоца дужности премијера Педра Санчеза, која тренутно има 123 мандата, поново победити, али да неће имати већину.

Међутим, много тога ће зависити од укупнe равнотеже између левичара и десничара у Конгресу са 350 места.

Након последњих избора, чинило се да ће влада нагнути на леву страну, због 42 мандата која је добио Подемос и осталих мандата који су припали мањим националистичким и регионалним странкама, као и колапсу главне опозиционе Народне странке.

Од тада се појавила још једна странка: Мас Паис, коју предводи 35-огодишњи бивши заменик вође Подемоса, Иниго Ерејон.

Иако се за њу гласа само у трећини шпанских провинција, очекује се да ће ова странка „откинути" неке мандате Подемоса и Социјалистичке странке.

Ерејон је одбацио критике да ће тако поделити и ослабити левицу.

„Олакшаћемо формирање левичарске владе", рекао је.

„Не морамо се око свега слагати."

Међутим, укупни заокрет удесно могао би да онемогући левичарску владу или чак отвори врата десничарској администрацији.

Коју ће улогу играти Каталонија?

До овог гласања долази мање од месец дана након што је шпански Врховни суд изрекао дугогодишње затворске казне каталонским лидерима који се залажу за независност, што је изазвало масoвни протестe на улицама градова у североисточном региону, а било је и насиља.

Љутња због судских одлука донекле јењава, а Каталонија је доминирала у предизборној кампањи.

Странке деснице позивају владу да обузда покрет за независност преузимањем команде над каталонским полицијским снагама, увођењем директне владавине или чак проглашавањем ванредног стања.

„Ово није Буркина Фасо, господине Санчез, ово није Јемен - успоставите ред у Каталонији", рекао је лидер Народне партије Пабло Касадо.

Санчез је инсистирао да више воли да користи оно што он сматра умереном линијом, рекавши да „не жели да долије бензин на ватру раздора".

Али иако се премијер опирао позивима да интервенише у региону, одбио је да се сусретне са каталонским председником Куимом Тором, док овај снажније не осуди недавно улично насиље.

У страху да активисти за независност планирају да поремете гласање у недељу, широм региона је распоређено хиљаде додатних полицајаца.

Влада ће пажљиво пратити резултате у Каталонији, како би видела да ли су недавни догађаји подстакли подршку странкама за независност.

О чему се још говорило у кампањи?

Народна странка и Сиудаданос обећали су економске реформе и смањење пореза. .

Вокс је обећао да ће оштро приступити илегалној имиграцији, док је Подемос водио кампању о социјалној правди и једнакости.

Међутим, велико питање за многе бираче остаје колико ће вољно странке да раде заједно на разбијању политичких застоја и формирању нове владе.

Какав ће највероватније бити резултат десничарских партија?

Након што је у априлу претрпела најгори резултат на општим изборима, Народна странка је поправила рејтинг, показују анкете, што јој је омогућило да претекне Сиудаданос, главног ривала на десници.

Лидер Сиудаданоса Алберт Ривера одбио је да преговара о формирању владе са социјалистима, што је довело до великог броја значајних пораза његове странке и, како анкете показују, пада подршке међу бирачима.

„Ривера је сањао да ће постати шпански Макрон", приметио је Игњацио Есколар, уредник портала Ел Диарио.

„Али управо сада Ривера може тежити да буде млађи партнер Народне странке или Шпанске социјалистичке радничке партије."

Шта је са странком крајње деснице Вокс?

Многе анкете показују да Вокс последњих недеља има све бољи имиџ. Након што је у априлу освојила 24 мандата и постала прва странка крајње деснице у парламенту последњих деценија, циљ Вокса је сада да претекне Сиудаданос и Подемос и да постане трећа политичка снага Шпаније.

Многи посматрачи верују да је владина ексхумација генерала Франциска Франка из маузолеја 24. октобра покренула гласаче крајње деснице који осећају носталгију за диктатором.

Такође, недавна превирања у Каталонији вероватно ће дати подстицај странци која је по том питању заузела посебно оштру унитаристичку линију.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи