Сто експлозија у Шведској ове године: Шта се догађа

A damaged building that was hit by an explosion on early, June 7, 2019 is seen in Linkoping, central Sweden. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Шведски медији јесу извештавали исцрпно о нападу из јуна у централној Шведској

Када су три експлозије одјекнуле у различитим деловима Стокхолма током само једне ноћи прошлог месеца, грађани су били шокирани. Било је детонација у другим градским квартовима, али никад на њиховом кућном прагу.

Шведска полиција суочава се са незабележеним бројем напада, а на мети су и локације у центру града. Бомбашки одред је изашао на терен након 97 експлозија у првих девет месеци ове године.

„Одрастао сам овде и осећај је као да вам неко нарушава то окружење", каже 22-годишњи Џоел.

Улазна врата његове зграде дигнута су у ваздух у кварту Содермалм у центру града. Детонација је била тако јака да су прозори попуцали у читавој улици.

Ко је крив?

Овакви злочини нису чак ни постојали у полицијским извештајима пре 2017, а онда - наредне године - десиле су се чак 162 експлозије. Само у последња два месеца, бомбашки одред био је позван да интервенише због скоро 30.

„Ватрометне бомбе, импровизовани експлозиви и ручне гранате" коришћене су у већини напада, каже Линда Х. Страф, шефица обавештајне службе при шведском Одељењу за националне операције.

Натпис на слици Ова нападнута зграда у стокхолмском кварту Содермалм није далеко од игралишта и школе

Нападе обично изводе криминалне групе како би преплашиле ривалске банде или блиске пријатеље и породице непријатеља, каже она.

„Ово је озбиљна ситуација, али већина људи не би требало да брине, зато што неће утицати на њих."

Тимови су послати да раде са специјалистима за криминалне банде из Сједињених Држава, Немачке и Холандије, а сарађују и са шведским војним стручњацима који су се бавили експлозивима у Африци и Авганистану.

„Ово је нешто веома ново у Шведској и ми тражимо знање из свих делова света", каже Матс Ловнинг, шеф Одељења за националне операције.

За криминолога Амира Ростамија једино релевантно поређење је Мексико, држава позната по насилним бандама и ратовима криминалних група.

„То је прилично јединствена појава у земљама које углавном нису у рату или немају дугу историју тероризма", каже он.

Где је било експлозија?

Већина напада извршена је у сиромашнијим квартовима највећих градова: Стокхолма, Гетеборга и Малмеа.

У Малмеу је почетком овог месеца било чак три експлозије за само 24 сата.

Али сада су се на мети напада нашла и имућнија места. Експлозија у стамбеном кварту Брома у северном Стокхолму прошлог месеца уништила је улаз у стамбени блок, поразбијала прозоре и оштетила ауте.

Двадесетогодишњи пролазник завршио је у болници кад је бомба експлодирала у продавници у традиционалном универзитетском граду Лунду, а 25 особа је повређено кад се на мети напада нашао стамбени блок у централном граду Линћепингу.

Image copyright JEPPE GUSTAFSSON/AFP
Натпис на слици Двадесет пет људи је повређено у нападу из јуна ове године у централном граду Линкопингу

Содермалм је бивши раднички крај Стокхолма. Овај кварт се доста променио у последњих неколико година. Бутици старе одеће и вегански ресторани никли су између стамбених зграда боје сенфа и теракоте. Зграда на којој су улазна врата дигнута у ваздух се налази преко пута парка и близу школе.

„Одмах после тога, кад је полиција затворила улице, а ја водила децу у предшколско, ухватио ме је заиста страх", каже Малин Бредшо која живи неколико улаза даље.

Нико није ухапшен, а полиција одбија да коментарише потенцијалне мотиве.

„Ако је напад био циљан, искрено, осећамо се безбедније, јер није био циљ да се повреди јавност", каже Бредшо која се нада да то није био насумични напад.

Ко су криминалне банде у Шведској?

Полиција тврди да су одговорни криминалци део истих криминалних банди које стоје иза повећања стопе злочина почињених ватреним оружјем. Ове банде често су повезане са трговином дрогом. У Шведској се 2018. године одиграло 45 обрачуна ватреним оружјем са смртним исходом, у поређењу са њих 17 из 2011. године.

Али није најјасније зашто банде сада прибегавају експлозијама.

Шведска полиција не бележи нити објављује националност осумњичених или осуђених криминалаца, али шефица обавештајне службе Линда Х. Страф каже да многи од њих имају сличан профил.

„Одрасли су у Шведској, потичу из друштвено-економски сиромашнијих група, друштвено-економски сиромашнијих крајева, а многи су можда друга или трећа генерација имиграната", каже она.

Идеолошке расправе о имиграцији појачале су се откако је Шведска примила највећи број азиланата по глави становника у Европској унији током мигрантске кризе из 2015. године. Али Страф каже да „није исправно" претпоставити да су придошлице обично умешане у мреже банди.

Многим десничарима експлозије служе као гориво за тврдње да Шведска у последње две деценије има проблема да интегрише мигранте.

„У будућности би ситуација чак могла да постане још проблематичнија", каже Мира Аксој која себе описује као национално конзервативну новинарку.

„Будући да живе у истом крају, деле исти ментални склоп. Лако им је да се повежу. Не осећају да треба да постану део Шведске, остају у властитим изолованим заједницама и почињу да чине злочине."

Овакви ставови све су чешћи последњих година, а националистичка странка Шведске демократе освојила је чак 18 одсто гласова на изборима 2018. године.

Али Малин Бредшо верује да степен злочина има много више везе са зарадом и друштвеним статусом.

Амир Ростами каже да националност ретко игра велику улогу у чланству у криминалним групама у Шведској. „Кад испитујем чланове банди... банда је њихова нова домовина. Банда је њихов нови идентитет."

Да ли су шведски медији пробали да заташкају проблем?

Други важан ниво ове приче је како су је покривали шведски медији.

Након три напада прошлог месеца у Стокхолму, јавни сервис СВТ оптужен је за левичарско заташкавање јер су уредници изоставили причу из ударних вечерњих вести.

„Мислим да нису урадили сјајан посао... Имам утисак да покушавају да умање значај ових вести", тврди Мира Аксој.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Шведски медији јесу извештавали исцрпно о нападу из јуна у централној Шведској

Кристијан Кристенсен, професор новинарства са Универзитета у Стокхолму, и сам је био изненађен тиме што су неки канали посветили мало пажње експлозијама, али сматра да је било исцрпног извештавања у великим дневним листовима и локалним вестима.

„Проблем је у томе што се Шведска користи симболички као доказ за проблеме са имиграцијом, доказ за проблеме са левичарском политиком - неправедно у многим случајевима", тврди он.

Недавна студија компаније за истраживање јавног мњења Кантар Сифо открила је да су ред и закон биле најпокриваније теме у вестима на шведској телевизији и радију, као и на друштвеним мрежама.

Шта предузимају власти?

Полиција каже да покушава да пронађе починиоце, али само се један у десет случајева из 2018. године завршио судском пресудом.

Шеф Одељења за националне операције обећао је већу сарадњу са службама безбедности.

Министар унутрашњих послова најавио је проширење овлашћења за претрес домова осумњичених и већи напор да се разбије култура ћутања око криминалних банди.

Али у Содермалму, становник Андерс Харденстам каже да мора да се посвети више пажње интеграцији.

„Не плашим се за место у ком живим. Много ме више брине развој Шведске на националном нивоу."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи