Швајцарска: Влада хтела да укине залихе кафе, грађани се побунили

Coffee beans pictured inside a sack Image copyright Reuters
Натпис на слици Швајцарска има 15.000 тона кафе у залихама - што је довољно за тромесечну кризу

Ако су Швајцарци познати по нечему, онда је то добра припрема - свако домаћинство има склониште, сирене за ваздушни напад се тестирају сваке године, а земља, иако једна од најбогатијих на свету, складишти хиљаде тона робе у случају нужде - укључујући и кафу.

Међутим, швајцарска влада је пре неколико месеци длучила да престане са складиштењем кафе, зато што, како су навели, она није на листи намирница „неопходних за живот".

То је изазвало жестоке протесте грађана и велики притисак јавности, па је влада сада саопштила да ће преиспитати одлуку.

Швајцарци су међу највећим конзументима кафе на свету, која је тамо на листи „неопходних намирница", попут шећера, брашна, уља и пиринча, горива, воде и лекова.

У земљи тренутно има 15.000 тона залиха кафе, што је довољно да задовољи тромесечне потребе 8,5 милиона Швајцараца.

Зашто уопште праве залихе?

Швајцарске фирме производе тек половину хране која је земљи потребна, а велике несташице током оба светска рата приморале су владу да направи залихе за народ у случају опасности.

Зато данас произвођачи робе која је на листи неопходних намирница по закону морају да праве залихе, а влада им плаћа трошкове складиштења.

И од грађана се очекује да праве залихе за хитне случајеве, и то пијаће воде, хране за недељу дана, горива и тоалет папира.

У складу са тим, влада је 2016. објавила видео са детаљима о најбољем начину припреме за катастрофу или хитну ситуацију.

Image copyright Alertswiss
Натпис на слици Тим (лево) није спреман за кризу, а Том (десно) јесте

У видеу су упоређени случајеви двојице мушкараца - „Спремног Тома" и „Неспремног Тима". Том, наравно, има спремне залихе, а Тим нема ништа што би обезбедило његову породицу у хитним случајевима.

Ипак, према последњим статистичким подацима, само трећина Швајцараца тренутно има залихе.

Одговори на анкету у кафићима у Берну били су смех и коментари попут „не, али моја бака има залихе тестенине", „немам довољно простора, стан ми је премали" или „не, једина ствар у шпајзу су ми скије".

Међутим, Швајцарци владе очекују да чува намирнице за њих - међу њима и кафу.

Зашто је кафа тако важна?

Грађани Швајцарске годишње потроше невероватних осам килограма кафе по глави становника.

Ретко је налетети на некога ко тамо не пије кафу - ујутру са млеком, еспресо после ручка, па чак и после вечере. Испијање кафе је у Швајцарској део свакодневног ритуала широм земље и могућност да кафе не буде на седам дана делује незамисливо.

Због тога је швајцарска влада, након протеста грађана - које су вероватно охрабрили произвођачи кафе - одлучила да повуче одлуку.

Није тако бесмислено?

Швајцарска Канцеларија за национално снабдевање се веома труди да људе убеди да залихе основних намирница нису луда идеја, чак и ако су они одустали од тог плана.

Како наводе, страшних ратова у околним земљама вероватно неће бити, али треба бити припремљен за природне катастрофе, сајбер нападе који могу да прекину ланце снабдевања и проблеме због потенцијалне светске економске кризе.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Чак је и компанија Нестле у обавези да складиши одређену количину сирове кафе

Иначе, швајцарске залихе су имале и неке користи у пракси.

На пример, прошле године је ниво реке Рајне био толико низак да бродови који превозе минерално уље и ђубрива нису могли да дођу до Швајцарске, што је регулисано из залиха.

Такође, 2017. је широм света било несташице антибиотика, али су швајцарске болнице због залиха ту кризу избегле.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи