Русија и пуцњава на факултету: Шта знамо до сада

Здание Амурского колледжа строительства и коммунального хозяйства Image copyright Ekaterina Kiseleva/TASS

У руском граду Благовешченску је 19-годишњи студент отворио ватру у згради Грађевинарског факултета. Једна особа је погинула, нападач је извршио самоубиство.

Како преноси сајт Амур-Инфо, нападач је био студент четврте године овог факултета.

Очевици су чули најмање пет хитаца. Два су дошла из канцеларије, још три - из ходника.

Шта се догодило?

Око 11 сати по локалном времену студент је отворио ватру у једној од зграда универзитета на раскрсници улица Красноармејске и Шевченко. Један од очевидаца трагедије позвао је у помоћ припаднике саобраћајне полиције који су патролирали у близини.

Када се полиција попела на други спрат, угледали су студента са оружјем. Почео је да пуца на полицију, они су узвратили ватру. Младић је услед тога блокиран у амфитеатру, а затим је извршио самоубиство.

Нападач је успео да убије једног студента и повреди троје - сви су старости између 17 и 20 година. Повређени имају више прострелних рана.

Према прелиминарним подацима регионалног шефа Министарства унутрашњих послова, узрок напада био је конфликт између вршњака. Студент је ушао у учионицу за време предавања и отерао професора из канцеларије, након чега је почео да пуца.

На популарној апликацији за слање порука Телеграму објављене су и друге верзије онога што се догодило - студент је наводно био бесан јер му није било дозвољено да касни на час. Међутим, то не објашњава зашто је имао оружје код себе и зашто је истерао професора из амфитеатра пре него што је почео да пуца.

У време пуцњаве у згради је било више од 150 људи. Кордон је уклоњен из зграде тек око 17:30 по локалном времену (11:30 по московском времену).

Као што се касније сазнало, сигурносни систем у згради факултета је био у добром стању, постојало је дугме за аларм, али није било апарата за детекцију метала.

Шта кажу очевици

Пре него што је отворио ватру, претио је другим студентима сачмарицом у тоалету, изјавио је за РИА Новости 18-годишњи студент Максим Муратов.

„Пре него што је почео са пуцањем, ја и још пет колега смо били у тоалету, а он ми је уперио сачмарицу у стомак. Није пуцао, а затим нам је рекао да изађемо из тоалета. Отрчали смо у амфитеатар, затворили врата школским клупама и позвали полицију", рекао је Муратов.

„Лик је дошао са полуатуматском пушком типа Сајга, прошао поред чувара, а затим отишао до тоалета и тамо је напунио", рекао је један од очевидаца на ТВ каналу 360.

Према речима студената које је цитирао Порт Амур, нападач је наводно ушао у салу и рекао: „Сви сте ме прешли", а затим је „почео да пуца, погодио једног од момака у главу, ранио остале, а затим извршио самоубиство" .

Очевици трагедије су рекли да је студент током предавања отишао до тоалета и одатле се вратио са пушком. У амфитеатру у којем је отворио ватру је било око 20 људи.

Image copyright TASS

Шта се зна о нападачу

Званично, име нападача још увек није објављено - објављују га само корисници Телеграма.

Према наводима канала База, студент је дошао на факултет са полуаутоматском сачмарицом ИЖ-81, коју је сакрио испод одеће.

Наводи се да је у питању била пушка која је у његовом власништву; пре неколико месеци је добио дозволу за ношење оружја.

Сви пријатељи нападача у изјавама за различите медије га описују слично: био је миран, суздржан, није се сукобљавао ни са ким.

Није примећено да је имао антисоцијално понашање и сукобе, саопштили су из регионалног Министарства просвете.

Шта је следеће

Истражни комитет Русије (СКР) је поднео кривичну пријаву за убиство из хулиганских побуда. Особље СКР-а испитује студенте и особље факултета. Наведено је и да ће искусне криминологе из главног одељења послати у Благовешченск.

СКР је саопштио да је припандик обезбеђења факултета који је пустио студента са пушком у зграду приведен због непажње. По речима званичног представника Руске гарде, Валерија Грибакина, запослени у приватној компанији обезбеђења није имао одговарајућу дозволу за обављање безбедносних активности.

У наредна три дана у граду ће се отказати све забавне активности. У регионалном Министарству образовања рекли су да се настава на факултетима отказује до понедељка.

Након инцидента, двоје рањених је оперисано и налазе се увек су у тешком стању, а још једна особа је у озбиљном стању, рекао је Владимир Дудкин, шеф центра за политрауму регионалне дечје болнице.

После трагедије, Одбор за безбедност Државне думе најавио је да ће са Руском гардом разговарати о питањима побољшања квалитета рада приватних компанија за обезбеђење.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи