Спавање на послу: Да ли запосленима треба дозволити да дремну

People in meeting, one woman falling asleep Image copyright Getty Images
Натпис на слици Стручњаци наводе да је спавање на послу добро и за продуктивност и за здравље

Америчка влада каже да се на радном месту не сме спавати, али стручњаци истичу да би требало поново размислити о томе и да дремка може бити добра за посао.

Да, шефови углавном не мисле ништа добро о радницима који спавају на послу, иако то често није изричито забрањено.

Е, па, Америка је одлучила да то промени.

„Свим особама је забрањено да спавају у зградама јавних служби, осим ако ту активност није одобрио званичник службе", пише у директном наређењу Управе за опште услуге, објављеном овог месеца.

Шта је био повод за то још није јасно - из управе нису желели да коментаришу одлуку. Иначе, ово није први пут да америчка влада покушава да спречи раднике да спавају.

Ревизорска служба Калифорније објавила је 2018. извештај у којем се наводи да је једна радница Одељења за моторна возила у просеку на послу спавала три сата дневно.

Како наводе, колеге су је покривале и радиле њен део, што је државу укупно коштало 40.000 долара за четири године.

Радница за спавање на послу никада није кажњена јер је њен шеф сматрао да су за све криви здравствени проблеми.

Image copyright Thinkstock
Натпис на слици Истраживања показују да америчка економија због неиспаваних радника годишње изгуби 411 милијарду долара

Проблеми

Идеја да радници на послу надокнађују изгубљени сан сигурно ће код многих изазвати бурну реакцију. Ипак, стручњаци наводе да то повећава продуктивност запослених.

Процена је да око 70 милиона Американаца пати од поремећаја сна, каже доктор Лоренс Епстајн, бивши председник Америчке академије за медицину сна, који је данас директор медицине спавања у болници Бригам и Женској болници у Бостону,

На пример, недавно истраживање Бол стејт универзитета у Индијани проверило је количину сна код 150.000 људи, који су сами уписивали колико спавају.

Закључак је да је број оних који у просеку спавају седам сати или мање повећан - 2010. их је било 30,9 одсто, а 2018. године 35,6 одсто.

„Неке компаније су постале свесне тог проблема и желе да га реше. Нажалост, мислим да је државна служба против тога", каже Епстајн за ББЦ.

Он истиче да недостатак сна може да утиче на економију, али и на здравље.

Недостатак сна повезан је са низом здравствених проблема, међу којима су гојазност, дијабетес, срчани проблеми, као и ментални проблеми попут анксиозности и депресије.

За то време истраживање Ренд корпорације из 2016. показује да америчка економија због неиспаваних радника годишње изгуби 411 милијарду долара.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Суткиња америчког Врховног суда Рут Бејдер Гринсберг је мало склопила очи током Обаминог говора 2015. године

Дремком до продуктивности

Због тога Епстајн и други стручњаци подржавају идеју да радници на послу одремају када им је то потребно.

„Неиспавани људи не раде најбоље што могу, а и веће су шансе да ће због несреће на послу и здравствених проблема доста коштати компанију", каже Епстајн.

У појединим земљама на пословну дремку не гледају са толиким чуђењем - неке компаније у Јапану имају звучно изоловане канцеларије, како би радници с времена на време могли да се мало одморе, док америчка компанија Бен енд Џерис (Ben & Jerry's) има собу за дремку.

Чувени произвођач сладоледа је за раднике спремио „Да винчи собу" у којој су кауч и ћебе. Радници су у обавези са скину ципеле када легну и имају лимит од 20 минута одмора.

Уколико је неко болестан и потребно му је више сна, биће послат кући.

Image copyright BIM
Натпис на слици Соба за дремку компаније Бен енд Џерис

Међутим, чак и тада постоје проблеми око спавања на послу, каже Лаура Петерсон, портпаролка компаније.

Како наводи, морали су да укину папир за пријаву јер су радници на њему писали лажна имена, попут Патак Дача.

„Већина људи не жели да призна да су користили собу за дремку", каже Петерсон, која је собу за дремку користила четири пута за три године рада у компанији.

„Понекад мало одспавам, али морам да навијем аларм на телефону како бих била сигурна да се не успавам. Да, добар је то одмор, осећам се после продуктивније", додаје она.

Њене колеге су сагласне.

„Први пут кад сам је користио осећао сам чудњикаво, али је било тако добро да ме је тај осећај брзо прошао", Роб Мичалак, један од запосленик у компанији Бен енд Џерис.

„Следећи пут сам знао да је то добра одлука и да ћу се после осећати боље, спреман да се вратим компјутеру и документима на којима сам радио и који су ме исцедили".

Image copyright MetroNaps
Натпис на слици МетроНепс лежајева има у болницама, аеродромима и другим местима која раде без престанка

Будућност

У међувремену су неке компаније од дремки направиле посао - Канада је тако добила студио за дремку, назван Nap It Up.

Основала га је Мехзабин Раман, која каже да је идеју добила док је радила у банци, остајавши често прековремено.

Реч је о простору у центру Торонта где радници за 10 долара могу да изнајме кревет на 25 минута. Између лежаја су завесе, чиме се обезбеђује приватност, а у соби се осећа лаванда.

Осим тога, ту је и компанија МетроНепс (МетроДремка) која развија лежајеве футуристичког изгледа.

Како наводе, њихови лежајеви су све популарнији на местима које раде 24 сата дневно, попут болница, фабрика и аеродрома.

„Када смо почели људи су мислили да смо луди што промовишемо спавање на послу", каже извршни директор МетроНепса Кристофер Линдолм.

„Компаније су у прошлости узимале здраво за готово да радници могу тек тако да се појаве на послу и буду потпуно спремни за рад".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи