Афера „руски шпијун": Из које кухиње је потекла

Владимир Путин и Александар Вучић су у добрим односима. Срспки председник је у јануару добио руски орден Александра Невског Image copyright Reuters
Натпис на слици Владимир Путин и Александар Вучић одржавају пријатељске односе. Српски председник је у јануару добио руски орден Александра Невског.

Не зна се.

Док једни сумњају да иза шпијунске афере стоје стране обавештајне агенције које желе да нашкоде пријатељским односима Србије и Русије, други сматрају да објављивање иде на руку властима у Београду да медијски „покрију" домаће политичке потресе.

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да се на снимку, који је покренуо такозвану аферу „руски шпијун", види руски обавештајац како даје новац припаднику Војске Србије у пензији.

Снимак је настао децембра 2018. године и његови главни актери су руски потпуковник Георгиј Клебан и пензионисани потпуковник Војске Србије са иницијалима З. К, рекао је Вучић новинарима после седнице Савета за националну безбедност у четвртак.

Ипак, овај видео није ауторско дело српских безбедносних служби, али је Војно безбедносна агенција упозната с тим, додао је српски председник.

„После конференције све је мање-више јасно. То није свежа ствар, питање је само кухиње - ко је проценио тренутак када то треба лансирати", оцењује за ББЦ на српском Андреја Савић, некадашњи начелник Ресора државне безбедности.

Читав регион, а Србија посебно, током дужег временског периода изложен је офанзивним наступима обавештајних система великих сила, објашњава он.

„Осим земаља Квинте - Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и Америке, ту су и Русија и Кина. Они у арсеналу инструмената спољне политике ангажују и сопствене обавештајне механизме", истиче Савић.

Зашто сада?

„Целу ову шпијунску аферу треба посматрати у контексту стратешке политике војне неутралности Србије. Сарадња с Русијом је врло интензивна на војном плану и сигурно се то не гледа благонаклоно у западним круговима, нарочито у оквиру НАТО алијансе.

„То може бити један од мотива зашто сада. Требало је мало оштетити ниво војних односа са Русијом", истиче бивши начелник РДБ, а данас професор Факултета за дипломатију и безбедност.

Ипак, сматра да се то неће десити.

„Постоји старо правило у обавештајном раду, да и међу највећим пријатељима увек има таквих појава - обавештајног интересовања - јер је то важан механизам сваке државе и од тога зависи креирање политичких одлука", наводи Савић.

Порука Београда Москви

Обраћање председника Вучића након откривања афере и навођење имена актера може се тумачити и као порука Москви.

„Само објављивање у јавности руске (обавештајне) операције представља дипломатски прекор, шта год да се даље деси", сматра Марк Галеоти, професор Универзитетског Колеџа у Лондону и стручњак за руску спољну политику и безбедност.

„Како многи западњаци Србију виде као руског представника, Београд ће демонстративно одговорити Москви када осети да су њени интереси доведени у питање", каже он за ББЦ.

За Савића је кључно питање ко је спровео ту акцију, ако српске војне службе нису.

„Недопустиво је да неко са стране може да изведе такву акцију, у професионалном смислу то изазива подозрење и намеће потребу да се ствар преиспита и да се разреши, како се не би поново догађало".

На питање да ли сматра да председник и домаће службе безбедности знају одговор на то питање, Савић одговара дипломатски.

„Постоје неке ствари које су познате, а нису за јавност".

Image copyright Sasha Mordovets
Натпис на слици Руски лидер Владимир Путин на војној паради 2014. у Београду са тадашњим председником Србије Томсилавом Николићем

Санирање штете

Извршни директор Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Предраг Петровић верује да је видео снимак искоришћен за скретање пажње јавности са других питања.

„Тешко је утврдити да ли је Србија лансирала ту аферу, али је она свакако искришћена за покушај гушења афере Крушик", истиче Петровић за ББЦ.

Радник српског произвођача оружја Александар Обрадовић медијима је доставио информације о сумњама на корупцију у ваљевском Крушику, у коју је наводно умешан и отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Стефановић је негирао тврдње, рекавши да је афера о наводном учешћу његовог оца у трговини оружјем лаж дела опозиције која има за циљ да нанесе штету њему, његовој породици и Србији.

Директор БЦБП подсећа и да је седница Савета за националну безбедност заказана четири дана после објављивања снимка - управо у дану када се одлучивало о докторату министра Синише Малог.

„Нисмо сазнали много детаља ни о руском, ни о српском обавештајцу, имали смо уопштену причу о обавештајном и контраобавештајном раду.

„Да је то толико важно, ваљда би раније реаговали", наводи он.

Неколико сати пре Вучићеве конференције за медије, ректорка је Универзитета Иванка Поповић рекла је да се „може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења".

Мали је одлуку Универзитета назвао „политичком", као и председник Вучић.

Шта је рекао Вучић?

Србија је у више наврата забележила контакте Клебана са припадницима Војске Србије, навео је председник Србије на конференцији 21. новембра 2019. године.

„Само са Клебаном 10 контаката је документовано, имамо и фото, аудио и видео документацију да је давао новац. Имамо документоване и друге припаднике руских служби безбедности", рекао је Вучић.

З. К. је, према Вучићевим речима, био предмет надзора српских служби безбедности још од 2012. године због контаката са хрватском контраобавештајном службом.

Руски потпуковник Клебан, који је у Србији био на функцији помоћника изасланика одбране, више није у Србији.

Политика Србије према Русији неће се мењати, јер је „доживљавамо је као братску земљу", рекао је Вучић.

Ипак додао је да је руског амбасадора Боцан-Харченка поводом те афере упитао само „зашто".

„Нисам видео логику у свему овоме", истакао је председник додајући да мисли да председник Русије Владимир Путин није био обавештен о деловању Клебана.

Србија, каже, не заборавља све што су Путин и Русија учинили за Србију у међунраодним организацијама и у смислу набавке војне опреме.

„Србија једина није увела санкције Русији, није ни гласала против интереса те земље и ничим не угрожава пријатељство. Једина ван Евроазијског савеза која са њима одржава и војне вежбе".

Председник је поновио да Србија остаје војно неутрална и да неће у НАТО.

„Не пада нам на памет да правимо нову 1948. и да Русију доживљавамо као непријатеља Србије", истакао је Вучић, напомињући да ће предстојећи сусрет са руским председником Владимиром Путином 4. децембра бити од изузетног значаја.

После Резолуције Информбироа 1848. југословенски председник Јосип Броз Тито рекао је историјско „не" Јосифу Висарионовичу Стаљину и окренуо се од СССР.

Шта кажу Руси?

Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова, изјавила је да би снимак требало посматрати као „провокацију" која је осмишљена да створи „одређени утисак".

„Сада треба да се одрже контакти на високом нивоу, а већ смо навикли да се недељу или месец дана уочи таквих контаката појављују неки занимљиви материјали, који се представљају као сензације", навела је Захарова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је уверен да ништа не може наштетити односима Русије и Србије.

Шта се види на снимку?

На снимку који се појавио на Јутјубу 17. новембра види се сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих.

Потврђено је да је реч о Русу Клебану како даје пластичну кесу „српском потпуковнику", који је оставља у паркирани аутомобил.

Њих двојица потом одлазе у оближњи кафић, а онда се растају.

Kада мушкарац, означен у опису видеа као З. К. након састанка одлази до другог аутомобила и отвора пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи