У фотографијама: Живот следбеника јарсана, мало познате религије у Ирану

Јарсан Image copyright Бенхаз Хосеини
Натпис на слици Светилиште у провинцији Керманшах у западном Ирану. Јарсан је настао на овим просторима у 14. или 15. веку и представља мешавину веровања и обичаја неколико религија. Главно верско штиво, познато као Калам Е Саранјам, засновано је на учењима султана Сахака

Јарсан је једна од најстаријих религија на Блиском истоку.

Такође позната као Ахл-Е Хак (Народ истине), процењује се да има око три милиона следбеника у Ирану, од којих већина живи на западу, претежно у курдским провинцијама. Између 120 и 150 хиљада следбеника живи у Ираку и тамо су познати као Кака-И.

Беназ Хосеини, гостујући истраживач на Оксфорду, који проучава религијске мањине у Ираку и Ирану, провео је три дана у јарсанској заједници током јесењег поста.

Јарсани са тамбуром Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Јарсани верују да је султан Сахак био један од седам отелотворења Бога. Такође верују у прелазак душе, која доживљава прочишћење пролазећи кроз 1001 инкарнацију. Током религијских церемонија, јарсани свирају свети инструмент тамбуру и изговарају свете речи.
Џамкане Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Јарсани се сваког месеца окупљају на светим местима које зову „џамкане". Та окупљања се називају „џам". Они који посећују џамкане, морају да поштују неколико правила, што укључује и ношење посебне капе. Такође седе укруг, окренути ка Пардивару, најсветијем месту у џамкани.
Јарсани Каванкар Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Јарсани су у обавези да посте три дана током месеца Абана, по Иранском календару, који почиње у октобру, а завршава се у новембру.
Јарсани Каванкар Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Јарсани се окупљају током поста. Пост се колективно прекида у сумрак.
Јарсански хлеб Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици За оброк којим се прекида пост припрема се посебан хлеб.
Јарсани Нар Image copyright Behnaz Hossein
Натпис на слици Нар је свето воће јарсана и сасвтавни део многих церемонија.
Јарсански бркови Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Бркови су свети симбол јарсанске заједнице. Мушкарци традиционално пуштају бркове и никада их не брију.
Јарсанска церемонија Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Ирански устав не признаје јарсане као чланове религијске мањине, за разлику од зороастрејаца, хришћана и Јевреја. Влада их често сматра шиитским муслиманима који практикују суфизам. Неки шиити сматрају јарсан „девијантном вером".
Јарсани Image copyright Behnaz Hosseini
Натпис на слици Чланови ове заједнице рекли су изасланику из УН 2018. године да нису могли да региструју децу као јарсане, граде храмове и друге свете објекте или сахрањују људе према њиховим обичајима и штампају свето писмо, без страха да ће бити оптужени за делање против режима или вређање пророка Мухамеда. Неки тврде да су им бркови на силу обријани током служења војног рока.

Фотографије су власништво Беназа Хосеинија.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи