Секс и насиље: „Мушкарац је без упозорења кренуо да ме дави“

Anna
Натпис на слици Ана каже да ју је током секса мушкарац почупао за косу, ошамарио и стиснуо јој руке око врата

Насиље током секса на добровољној бази постало је нормализовано, упозоравају активисти.

До овога закључка дошло се након што је више од трећине жена у Великој Британији млађих од 40 година доживело нежељено шамарање, дављење, гушење или пљување током секса на добровољној бази, показало је истраживање спроведено за ББЦ Радио 5 Лајв.

Од жена које су доживеле било који од ових чинова, па били они жељени или нежељени, 20 одсто њих рекло је да су након тога биле узнемирене или уплашене.

Двадесеттрогодишња Ана каже да је доживела нежељене насилне чинове током секса на добровољној бази у три различите прилике, са различитим мушкарцима.

За њу, све је почело чупањем косе и шамарањем. Онда је мушкарац покушао да је ухвати рукама око врата.

„Била сам шокирана", рекла је она. „Осећала сам се изузетно непријатно и застрашено. Да вас неко на улици ошамари или крене да вас дави, то би био физички напад."

Тек кад је Ана о томе поразговарала са пријатељицама, схватила је колико је то уобичајено.

„Од тог тренутка надаље, скоро сваки мушкарац је покушао бар један од, ако не и више комбинација, тих чинова."

Једном другом приликом, она каже да ју је током секса давио мушкарац - без њеног пристанка или његовог упозорења.

Ана, која је дипломирала на факултету ове године, каже и да је имала партнера који се према њој опходио толико брутално да је данима после била у модрицама и болна.

„Знам да неке жене кажу да то воле. Проблематично је кад мушкарци претпоставе да све жене то желе."

Компанија за истраживање Саванта КомРес питала је 2.002 Британки узраста између 18 и 39 година да ли су доживеле шамарање, дављење, гушење или пљување током секса на добровољној бази и да ли је икад то било нежељено. Пазило се на то да узорак буде репрезентативан за све Британке по годинама и региону из ког долазе.

Више од трећине (38 одсто) доживело је ове чинове и рекло да су били нежељени макар део времена, док је нешто мање од две трећине жена или доживело то и рекло да никад није било нежељено (31 одсто) или да немају таква искуства, не знају или не желе да кажу (31 одсто).

Центар за женску правду рекао је за ББЦ да бројке указују на „све већи притисак на младе жене да пристану на насилне, опасне и понижавајуће чинове."

Они су рекли: „Ово је вероватно последица широко распрострањене доступности, нормализације и употребе екстремне порнографије."

Адина Клер, вршитељка дужности извршне директорке у Женској помоћи, рекла је да то показује „колико често жене млађе од 40 година доживљавају сексуално насиље, са партнерима са којима пристају да имају секс који онда крећу да их понижавају или застрашују."

„Добровољни пристанак на секс са неким не умањује озбиљност шамарања или дављења некога."

„Била сам престрављена"

„Ема" је у тридесетим и управо је изашла из дугогодишње везе кад је имала везу за једну ноћ.

„Завршили смо у кревету и током секса - без икаквог упозорења - он је кренуо да ме дави. Била сам шокирана и престрављена. Нисам тада рекла ништа зато што сам негде позади у глави осетила да сам рањива, да би тај мушкарац могао лако да ме савлада кад би то пожелео."

И она за то сматра одговорним утицај порнографије.

„Имала сам осећај да је то нешто што је видео на интернету и пожелео да испроба у стварном животу."

Истраживање је показало да међу оним женама које су доживеле шамарање, дављење, гушење или пљување током добровољног секса, 42 одсто њих је осетило притисак, навођење или присиљавање да учествује.

Насиље постаје „нормализовано"

Стивен Поуп је психотерапеут специјализован за секс и односе.

Он је за 5 Лајв рекао да се носи се негативним утицајем пораста оваквих дела „практично свакодневно".

„То је тиха епидемија. Људи то раде јер мисле да је норма, али то може да буде веома штетно. Виђамо да код многих то обезвређује везу, али - у најгорем случају - насиље постане прихватљиво."

Њега брине то што они који се упуштају у ове чинове нису свесни опасности.

„Људи долазе код мене тек кад су се 'за длаку извукли'; кад се дављење или 'кобајаги дављење' отело контроли и остали су без свести дуго времена."

„Суштина дављења је да је оно увек крајње ризично, али то је буквално последња ствар о којој људи размишљају."

Активисткиња Фиона Макензи описала је резултате анкете као „посебно застрашујуће".

„Редовно ми се јављају жене које су биле дављене, шамаране, пљуване, вербално злостављане или ударане током иначе добровољног секса. У многим случајевима жене испрва нису умеле да препознају то као суштински трауматичан напад."

Она је организовала активистичку групу - Не можемо пристати на ово - након што је приметила пораст броја случајева у којима су жене убијене током тзв. „сексуалних игара које су пошле по злу" - и где је добровољни пристанак на суђењу коришћен као одбрана или олакшавајућа околност.

Ана каже да је секс постао „веома мушко-оријентисан... Постао је 'порнификован', нема у њему више много тога за жене."

И она каже да је насиље током секса постало нормализовано.

„Били су то само обични типови. Није било ничег заједничког међу њима, мада претпостављам да су прилично чести корисници порнографије. Они то гледају и аутоматски претпостављају да је то оно што жене желе, али не питају за дозволу."

Истраживање је спроведено после скорашњих случајева у којима су се починиоци бранили „грубим сексом" - као што је случај убијене Британке Грејс Милејн.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи