Поларни медвед и Русија: Животиња исписана спрејом

видео снимак медведа Image copyright Sergey Kavry/Facebook
Натпис на слици Т-34 је број руског тенка коришћеног у Другом светском рату

На друштвеним мрежама у Русији појавио се снимак поларног медведа на којем је црним спрејом исписано „Т-34".

Стручњаци за заштиту животиња упозорили су да постоји опасност да ова животиња неће моћи да се стопи са околином и лови како би се прехранила.

У току је истрага која треба да утврди шта се тачно догодило и где је снимљен видео.

Т-34 је број тенка који су војници Совјетског Савеза користили како би поразили нацисте у Другом светском рату.

Снимке је на Фејсбуку поставио Сергеј Каври, члан Светске организације за заштиту природе (ВВФ), а локални медији су га пренели.

Каври је рекао да је видео подељен преко Воцап апликације на групи која окупља староседеоце региона Чукотка на руском Далеком истоку. Додао је да научници који надгледају дивље животиње у том подручју, не би тако обележили медведа.

„Нисам сигуран у ком региону, округу или делу земље је снимљен видео. Ако се ради о војним ознакама ... то је нека врста перверзног непоштовања историје", рекао је.

Снимак је био „поприличан шок" за стручњаке, а натпис изгледа „као лоша шала", рекла је Дарија Бујанова, портпаролка ВВФ Русија.

Мало је вероватно да би медвед могао да буде исцртан, да му нису убризгани седативи, рекао је Анатолиј Кочев, научник са Института за биолошке проблеме севера.

Он је додао да је медвед морао да буде сасвим миран док су по њему писали спрејом јер су слова и бројеви исте величине.

Наговестио је да је инцидент могао да догоди у удаљеном руском региону Новаја Земља, где је тим стручњака раније давао седативе поларним медведима који су лутали насељеним подручјима.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionМрки медвед воли слаткише и плаши се људи.

Кочев је додао да би ознаке могле да се сперу тек за неколико недеља и да боја може да буде проблем за животињу која се ослања на бело крзно док лови плен на арктичком снегу и леду.

Стручњаци сада покушавају да утврде порекло видео снимка.

Руски медији спекулишу да је лоша шала повезана са гневом локалног становништа због пораста броја поларних медведа који улазе у насеља у арктичком делу Русије.

У фебруару је у региону Новаја Земља проглашено ванредно стање због појаве десетина поларних медведа у неколико градова и села на Арктику.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи