Гугл: Оснивачи компаније се повлаче из руководства

Larry Page (L) and Sergey Brin (R), the co-founders of Google, at a press event in 2008 Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лари Пејџ и Сергеј Брин

Оснивачи Гугла Лари Пејџ и Сергеј Брин најавили су да ће се повући са водећих позиција у компанији која је власник Гугла.

Пејџ се повлачи са места извршног директора Алфабета, а Брин са места председника, али ће обојица остати у одбору ове фирме.

Директор Гугла Сундар Пичаи постаће и генерални директор Алфабета, наводи се у саопштењу.

Компанија Алфабет је основана 2015. године током реструктурирања Гугла - интернет гиганта који су Пејџ и Брин основали у гаражи у Калифорнији 1998. године.

Идеја је била да активности компаније буду „одговорније" јер је компанија почела да се бави и другим областима попут дизајнирања аутомобила који возе самостално.

Пејџ и Брин су прешли из Гугла у Алфабет када је компанија формирана рекавши да ће се усредсредити на покретање нових иницијатива.

У блогу објављеном у уторак, Пејџ и Брин најавили су да се повлаче из свакодневног управљања компанијом.

У заједничком писму је речено да ће они остати „активно укључени као чланови одбора, акционари и суоснивачи", али је наведено и да је „дошло време да се поједностави структура управљања".

„Никада нисмо били људи који би се држали управљачких позиција, кад мислимо да постоји бољи начин за вођење компаније. А Алфабету и Гуглу више нису потребна два извршна директора и председник", наводи се у њиховом писму.

Они су такође изјавили да је време да „преузму улогу поносних родитеља - нудећи савет и љубав, али не и свакодневно гунђање" и да „нема боље особе" која би водила компанију у будућност од Пичаија.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сундар Пичаи

Сундар Пичаи има 47 година и студирао је инжењерство у Индији. Студије је наставио на Универзитету Станфорд и Универзитету у Пенсилванији у Сједињеним Државама. Запослио се у Гуглу 2004. године.

Пичаи је рекао да је „узбуђен" због промене.

„Оснивачи су свима нама дали невероватну шансу да утичемо на свет. Захваљујући њима имамо безвременску мисију, трајне вредности и културу сарадње и истраживања због које је узбудљиво свакодневно долазити на посао.

„То је снажан темељ на којем ћемо наставити градити. Једва чекамо да видимо куда ћемо ићи даље и радујемо се наставку путовања са свима вама", рекао је Пичаи.

Поносни родитељи" којима није дата потпуна моћ

Дејв Ли, дописник из Северне Америке

Ово је најзначајнија промена у руководству Гугла од оснивања компаније и први пут да овај динамични дуо који чине Пејџ и Брин - легендарни партнери из Силицијумске долине - неће имати руководеће улоге у компанији коју су основали.

У стварности, међутим, фирма тако функционише већ неко време - јавно лице били су Пичаи и у мањој мери Сузан Воџиски, извршна директорка Јутјуба. Након ове најаве то је потпуно јасно - Пејџ и Брин не управљају компанијом.

Ипак, иако пар очигледно одустаје од управљачких дужности, то не значи да одустају и од утицаја. Њих двојица контролишу 51 одсто гласова у одбору Алфабета. Ово се неће променити. Већ су рекли да себе виде као „поносне родитеље" компаније и да ће пратити шта се дешава са интересовањем и пажњом.

Али ако буду мислили да тако треба - они ће моћи да промене сваку одлуку коју донесе Пичаи донесе - уз мало више од родитељског „јер смо тако рекли".

Пејџ је десети најбогатији човек на свету, а Брин 14, наводи се у часопису Форбс. Њихово богатство процењује се на по 50 милијарди долара.

На листи овог америчког пословног магазина, Алфабет се налази на 17. месту највећих компанија на свету са тржишном вредношћу процењеном на 863 милијарде долара.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи