ПИСА тест: Које земље имају најбоље ђаке

Classroom Image copyright Getty Images

Ђаци из Азије су међу најбоље оцењенима на последњем ПИСА тесту.

Србија је заузела 45. место на листи од 79 држава, а резултати су показали да је трећина 15-годишњака у земљи функционално неписмена.

Ученици из Босне и Херцеговине (62. место) и Црне Горе (52. место) су лошије рангирани од оних из Србије. Словенија и Хрватска заузеле су 21, односно 29. место.

Које то земље, с друге стране, имају најбоље системе образовања?

Међународни програм процене ученичких постигнућа - односно ПИСА тест - добар је индикатор за добијање одговора на то питање.

Реч је о серији глобалних тестова Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) које раде 15-годишњи ученици на сваке три године.

ОЕЦД је објавио резултате рангирања теста из 2018. у уторак.

Ученици из Кине бољи су од свих других земаља у све три области - читању, математици и наукама.

Рекорди

Чак 79 земаља и око 600.000 ученика учествовало је на последњем ПИСА истраживању, што је рекорд.

ОЕЦД има 37 држава чланица, углавном развијених земаља попут Сједињених Америчких Држава, Јапана и држава Европске уније.

Али све више земаља учествује у тестирању јер власти желе да виде где су њихови ученици у односу на међународне стандарде.

Тестови који рангирају државе у односу на просечан резултат ученика у три области, постао је начин за мерење образовних стандарда.

Ученици решавају задатке из стварног живота, а има и питања у којима морају да направе финансијске одлуке и покажу да знају добро да користе информације.

Једно од питања на тесту читања 2018. било је засновано на фиктивном дијалогу на форуму, а власник фарме пилића је желео да сазна да ли је безбедно да даје аспирин једној од животиња.

Доминација Азије

Ученици из Кине најбоље су рангирани на ПИСА тесту, али су учествовали само ученици из појединих региона.

Званичници те земље користили су резултате само ученика из Шангаја у истраживању 2009. и 2012. године - док су 2015. и 2018. користили податке из четири провинције.

„У овим подручјима, социјално најугроженији студенти имали су бољи резултат у читању од просека у ОЕЦД земљама", саопштио је Андреас Шлеишер, директор области за образовање у ОЕЦД.

Финска је била на првом месту у прва три истраживања (2000, 2003. и 2006. године), док је Сингапур био најбољи 2015.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Естонија је одмах иза азијских држава

Азијске државе су међу најбоље рангиранима. На тренутној ранг листи су државе са тог континента на прве четири позиције. Естонија је најбоље рангирана држава ван Азије.

Ученици су тестирани и у области названој „спремност за дигитални свет". Шлеишер каже да је мање од десет одсто ученика из ОЕЦД земаља било способно да препозна разлику између чињенице и мишљења када су читали о непознатој теми.

Међутим, изгледа да резултати такође указују на то да јаз у образовању између развијених земаља и земаља у развоју није тако велик као што су неки мислили.

„Када поредимо земље које имају сличан резултат на ПИСА тесту, примања веома варирају", рекао је.

Још један од налаза је приметна разлика у резултатима код дечака и девојчица.

Девојчице су знатно надмашиле дечаке у читању и незнатно у науци (за два поена), док су дечаци у просеку за пет поена бољи од девојчица у математици.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи