Инструкторима јоге „прете озбиљни проблеми с куковима“

  • Каролина Паркинсон
  • Уредница за здравље сајта ББЦ њуз
Woman practising yoga

Аутор фотографије, Getty Images

Не чини се да ће популарност јоге спласнути у скорије време.

Због тога што побољшава флексибилност и равнотежу тела, као и због њене везе с духовним, јогу практикују милиони људи широм света.

Што изискује све већи број учитеља јоге.

Али појавило се упозорење у ком се тврди да они стављају на коцку здравље својих кукова.

Беној Матјуз, водећи физиотерапеут у Великој Британији, упозорава да се среће са све већим бројем учитеља јоге који имају озбиљне проблеме с куковима - многима је чак потребна операција - због тога што сувише напрежу своје тело.

Матјуз, физиотерапеут специјализован за кук и колено и члан Регистрованог удружења физиотерапеута, тврди да месечно прегледа између четири и пет учитеља јоге.

Он каже да је проблем у томе што људи упорно на силу постављају тело у „прописане" положаје, иако им њихова физиологогија то не дозвољава.

Отприлике половини учитеља који долазе код њега напросто треба савет како да прилагоде „прописане" позе у јоги како не би сувише оптерећивали зглобове.

Али онима са узнапредовалим проблемима треба медицинско лечење и операција - а то укључује и потпуну замену кука.

„Људи мешају укоченост с болом", каже он. „Ако у препонама осећате пробадање или грчење, то не треба игнорисати. Морате знати сопствена ограничења."

Матјуз се током последњих осам од укупно 22 године рада као физиотерапеут специјализовао за кукове и колена.

Каже да људи који практикују јогу лако помешају бол у зглобовима, који наговештава да треба да изађу из положаја, са укоченошћу, коју могу да савладају.

„Ми знамо колико је јога добра за здравље - и ја је практикујем", каже он. „Али, као и све друго, она може изазвати повреде. Не смемо је идеализовати."

„Не желим да се одрекнем јоге, која има традицију од више хиљада година. Али потребно је да знате себе."

Аутор фотографије, Contributor

Потпис испод фотографије,

„Нешто што један човек може да уради остали можда не могу", каже доктор Матјуз

Матјуз каже да се проблем често своди на то како су формирани нечији кукови и колико су флексибилни.

„Нешто што један човек може да уради остали можда не могу", каже он.

Људи често заузимају исте задате положаје, уместо да иду ка оном што могу да постигну, додаје.

„Его их наводи на то да покушавају да изгурају позу 'до краја', уместо да се зауставе док им је удобно.

„То што особа поред вас може да догура 'до краја' не значи да је неопходно или пожељно да ви урадите то исто."

„Комбинујте мало"

Матјуз каже да количина вежби коју учитељи јоге изводе, као и то што можда не раде никакве друге вежбе, може да објасни пробеме који настају.

„Они можда раде јогу шест дана недељно и мисле да је то довољно, без икаквих других активности, као што су кардио-тренинзи или кросфит", каже он.

„Као и у свему другом, ако стално понављате једно те исто, могу настати проблеми. Потребно је да комбинујете врсте вежби које радите.

„Учитељи јоге који долазе код мене су млади, имају 40, 42 године.

„Ако дођу шепајући и не могу да пређу пешке више од, рецимо, 10 метара, нема те физиотерапије која ће им помоћи. Ако то траје две године, ни најбоља физиотерапија не може ништа да учини."

Понекад им следује артроскопија кука, или комплетна замена.

Аутор фотографије, Natalie Gartshore

Потпис испод фотографије,

Натали Гартшор

Натали Гартшор је учитељица јоге већ 16 година. Она каже да велика популарност јоге показује колико је она жртва сопственог успеха.

„Мислим да вам, ако радите као инструктор, не говоре довољно о физиологији и анатомији", каже она. „Тако долази до проблема са преоптерећењем тела."

„Исто би се десило кад бисте велику групу људи подучавали балет."

Натали, која сада има 45 година, поломила је хрскавицу у куку пре пет година.

Сада пази на то колико часова може да поднесе недељно и не ради током викенда. Али каже да је новим квалификованим учитељима тешко да ураде то исто.

„Они ће држати пет часова дневно, трчкараће на све стране, радиће викендом", каже она.Државна организација Спортс Ингланд прогласила је „Британски tочак јоге" управним телом у практиковању те вештине.

Венди Харинг, задужена за образовање унутар тог тела, тврди следеће: „То вероватно важи за неке школе јоге, тамо где људи дуго држе позе без модификовања, тада се јављају проблеми."

Али „велики део" курсева које је одобрио Британски точак јоге отпада управо на учење о анатомији и физиологији.

„Ми учимо људе како да модификују позе", каже гђа Харинг.

Додуше, она додаје и да људи који подучавају јогу морају да воде рачуна и препоручује сваком ко жели да буде инструктор да прибави званичну дозволу.

Пип Вајт, професионални саветник у Регистрованом удружењу физиотерапеута, каже: „Јога је фантастична активност и увелико потпомаже ваше здравље и опште добростање.

„Међутим, као и код било којих других вежби, важно је да при тренирању пазите на безбедност и, у овом случају, спознате ваша ограничења, пошто смо сви грађени различито.

„Јога не подразумева такмичење ни са ким. Ако сте свесни ваших способности и ако вежбате унутар ваших ограничења, уживаћете у великим предностима које ова врста вежби нуди."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk