Финска: Упознајте Сану Марин - најмлађу премијерку на свету

Сана Марин Image copyright Reuters
Натпис на слици Сана Марин

Сана Марин, 34-годишња финска политичарка, постаће најмлађа особа на свету која предводи владу.

Марин је водила Министарство саобраћаја, а чланови Социјалдемократске странке изабрали су је за премијерку, након што је премијер Анти Рине дао оставку. Очекује се да ће ове недеље положити заклетву.

„Имамо пуно посла, морамо да повратимо поверење", рекла је новинарима Марин.

У ком правцу би могла да води владу

Вероватно неће бити већих промена у политици земље, јер је владајућа коалиција већ договорила програм када је Марин преузела функцију.

Међутим, нова функционерка је јасно ставила до знања да могу да се очекују и промене.

Она ће предводити коалицију левог центра. Коалицију чини пет странака, а на челу свих су жене.

Три од четири коалиционе партнерке, такође, немају 35 година. Партију Савез левице води 32-годишња Ли Андерсон, Зелену лигу 34-годишња Мариа Охисало, Партију центра 32-годишња Катри Кулмуни, а Шведску народну партију Финске 55-годишња Ана Маја Хенриксон.

Анте Рини се повукао након што су радници поште ступили у штрајк због најављеног смањења плата, а из Партије центра, коалиционог партнера Социјалдемократа, саопштено да су изгубили поверење у њега.

Када преузме функцију, Марин ће бити најмлађа председница владе на свету, али и једна од најмлађих особа на челу државе на свету.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн има 39 година, а на дужност је ступила када јој је било 37. Премијер Украјине Арсениј Јацењук преузео је функцију у августу када је имао 35 година.

Престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед бин Салман има 34 године. Лидер Северне Кореје сада има 35 година, а имао је мање од 30 када је постао Врховни лидер 2011. године.

Ко је Сана Марин

Марин ће бити трећа премијерка у некој нордијској земљи. Социјалдемократе су најбоље прошле на изборима који су одржани у априлу. Финска тренутно председава Европском унијом.

„Никада нисам размишљала о мојим годинама или полу, размишљам о разлозима због којих сам се упустила у политику и о стварима због којих смо стекли поверење бирачког тела", рекла је Марин.

Будућа премијерка, како пишу локални медији, одрасла је са мајком и мајчином партнерком у изнајмљеном стану. Марин је 2015. године рекла за сајт Менасет да се као дете осећала „невидљиво" јер није могла отворено да говори о породици.

Она је навела да ју је мајка увек подржавала и да јој је усадила веровање да може да постане шта год пожели.

Она је прва из породице која је завршила факултет. Марин је брзо напредовала у Социјалдемократској странци и постала посланица 2015. године.

У јуну је постала министарска саобраћаја. Мајка је девојчице која ускоро пуни две године.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи