Исхрана и вежбе: Пица, мафин, чипс - колико морате да вежбате како бисте сагорели ове калорије

Young female athlete doing a mountain climber exercise. Image copyright Getty Images

На паковањима хране би требало да пише колико вежбања је потребно за саговревање калорија које она садржи, кажу британски истраживачи.

Процене да је потребно четири сата хода да би се сагореле калорије из пице или 22 минута трчања за чоколадицу ствара слику о количини енергије која одређена храна, садржи.

Овакво означавање би људима помогло да се мање опуштају када је о избору хране реч, а циљ је борба против гојазности, указује ово истраживање.

Недавно истраживање Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут" показује да је сваки пети становник Србије гојазан, а да још 35 одсто грађана има проблема с вишком килограма.

Према наводима истраживача - који су у обзир узели 14 студија - оваквим обележавањем људи би дневно унели у просеку 200 калорија мање.

То можда не звучи много, али би, имало утицај на ниво гојазности широм земље, наводе у Часопису о епидемиологији и здрављу нације.

У Великој Британији више од две трећине одраслих има прекомерну тежину или је гојазно.

Водећа истраживачица професорка Аманда Дали каже: „Заинтересовани смо да на различите начине људе покренемо да донесу добре одлуке о томе шта једу и да постану физички актинвији."

Уколико би на паковањима било обележено колико је вежбања потребно да се сагоре калорије, људи би лакше разумели шта једу и могли би да доносе боље одлуке.

О калоријама

  • Количина енергије у храни или пићу мери се калоријама (kcal)
  • Потребне су телу да би функционисало
  • Уношењем превише калорија без потрошње изазива гојазност
  • Свакодневним уношење мало више калорија од потребних стварају се залихе масноће
  • Мушкарцима је потребно око 2.500 калорија дневно, а женама око 2.000

Професорка Дали каже да би многи могли да буду шокирани кад схвате колико је вежбања потребно да се сагоре калорије из грицкалица и посластица.

„Знамо да јавност рутински потцењује број калорија у храни", каже она.

„Ако купите чоколадни мафин који садржи 500 калорија, на пример, онда је то око 50 минута трчања.

„Овде заиста није реч о исхрани.

„Реч је о едуковању јавности о томе да када конузмирају храну морају да имају и енергетски трошак, па да могу да размисле да ли заиста желе да потроше два сата у сагоревању чоколадне торте или да ли је чоколадна торта заиста вредна тога."

Image copyright Getty Images

Британско Краљевско друштво за јавно здравље волело би да види ознаке времена вежбања потребног за сагоревање калорија на производима што пре је могуће. Саопштили су и да би тај корак многи потрошачи поздравили.

„Ова врста обележавања заиста ставља потрошњу калорија код појединца у контекст енергетских трошкова и, знајући то, можемо делимично да објаснимо рекордне нивое гојазности са којима смо суочени.

„Мале промене могу донети велику разлику у потрошњи калорија и, на крају, повећању телесне тежине."

Професорка Дали се нада да ће један велики прехрамбени ланац или компанија бити спремни да испробају нове ознаке на производе како би означавање могло да заживи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи