Избори у Великој Британији: Торијевци на путу да освоје већину према првим проценама

Предвиђање анкете

Конзервативна партија на добром је путу да освоји већину у британском парламенту, показују прве, незваничне проценама на основу анкета (exit polls) које су спровели ББЦ, ИТВ и Скај Њуз.

Анкета спроведене на бирачким местима у Великој Британији наговештавају да ће Торијевци добити 368 места у парламенту - 50 више него на изборима 2017. годиине - када сви гласови буду избројани.

Лабуристи би могли да добију 191 место, Либерално демократска странка 13, шкотски СНП 55, а Брегзит партија ће остати без посланичких места.

Зелена партија ће и даље имати једног посланика, а Плајд Камри ће изгубити једно и остати са три места у парламенту, показују анкете.

Први прелиминарни резултати се очекују пре поноћи, док се коначан резултат очекује у петак око поднева.

Анкетирање је функционисало тако што су гласачи на изласку са бирачког места упитани да попуне копију гласачког листића онако како су заиста и гласали.

Анкету је спровела агенција Ипсос Мори на 144 изборна места, на узорку од 22.790 испитаника.

Овакве анкете су се показале као веома прецизне претходних година. На изборима 2017. предвиделе су тесну већину у парламенту, без конкретног победника, а 2015. анкете су погодиле да ће Конзервативна партија добити највише гласова.

Ово су трећи општи избори у Великој Британији у последњих пет година - и први који су се одржали у децембру у последњих 100 година - а доминантна тема у кампањи био је референдум о Брегзиту на коме су Британци одлучили да напусте Европску унију.

Премијер и лидер Конзервативне партије Борис Џонсон упорно је понављао исту поруку:

„Хајде да завршимо Брегзит", обећавајући да ће извести Британију из ЕУ до 31. јануара 2020. године уколико освоји већину.

Његов главни ривал за позицију премијера, лидер лабуриста Џереми Корбин, обећао је гласачима нови референдум са другачијим избором - поновни преговори о изласку или остајање у Унији.

Главно обећање лабуриста ипак је било другачије - окончање мера штедње и већа улагања у јавни сектор и Националну здравствену службу.

Либералне демократе обећале су поништавање Брегзита ако лидерка ове странке Џо Свинсон постане премијерка, али су предизборне анкете указивале на то да им је популарност опала током кампање.

Либералне демократе су имале и споразум са Зеленима и Плаид Камријем да им у неким изборним јединицима уступе место како би заједно имали већу шансу за победу.

Шкотски СНП поручивао је да је глас за њих подршка за одржавање новог референдума о независности.

Одлучујући тренутак десио се у раној фази предизборне кампање када је Најџел Фараж саопштио да његов Брегзит партија неће имати кандидате у изборним јединицима у којима су Торијевци победили 2017. године, како не би расипао гласове оних који су за излазак Британије из ЕУ.

Торијевци су, према истраживањима јавног мњења на почетку кампање имали двоцифрену предност у односу на Лабуристе, али се та разлика смањивала.

Владајући Торијевци су се усредсредили на изборне јединице у Мидлендсу и на северу Енглеске које су припадале Лабуристима, а гласали су за Брегзит 2016.

Премијер Џонсон нашао се на мети критике након што је одбио да учествује у дебати о климатским променама у организацији Канала 4, као и због одбијања да пристане на предизборни интервју за ББЦ.

Лидери осталих странака одазвали су се позивију ББЦ-ја и њих је интервјуисао Ендрју Нил.

Шта су Еxit polls?

То је анкетирање хиљада бирача одмах након гласања на основу којих се врше прве прелиминарне процене резултата избора.

Покрива Енглеску, Шкотску и Велс, а не Северну Ирску, где другачије партије доминирају политичком сценом.

Наручују их ББЦ Њуз, ИТВ Њуз и Скај Њуз, а објављују се након затварања бирачких места у 22 сата по локалном времену.

Како функционишу?

Анкетирање се врши у 144 изборне јединице у Енглеској, Шкотској и Велсу.

Избор јединици врши се тако да оне на најбољи начин осликавају демографску ситуацију и да у принципу постоји равнотежа између урбаних и руралних средина.

Исте изборне јединици узимају се у више циклуса гласања како би подаци били постојани и стабилни.

Постоје, међутим, одређени изузеци. Ако дође до промена границе изборне јединице или у њој живи председник парламента, па се традиционално ту не надмећу кандидати других партија.

У пракси то изгледа овако:

Анкетари зауставе сваког десету особу која изађе са бирачког места и дају му празну копију гласачког листића.

Онда она или он, поново заокружи избор на листићу, тако да нико не види.

Након тога, тај листић се одлаже у кутију која ће касније бити отворена.

Оно што је веома важно, грађани не морају наглас да кажу за кога су гласали.

Суштина целог процеса је да се добију што прецизније резултате, каже Стивен Фишер, асистент на катедри за социологију Универзитета у Оксфорду.

Резултате анализира екипа стручњака на тајној локацији у Лондону.

Фишер додаје да су овакве методе прецизне, а рачуна се да је Exit poll прецизан ако грешка у процени није већа од 15 мандата.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи