Злостављање деце: Силовали је „очеви пријатељи“ за новац

  • Саутик Бисвас
  • дописник из Индије
Wall of the girl's house

Аутор фотографије, NEBULA MP

Потпис испод фотографије,

Девојчица је шкрабала поруке и цртеже по зидовима

Сваког викенда током две године, мушкарци би долазили код ње кући и силовали је, испричала је ова дванаестогодишњакиња психолозима. Неке је њен отац познавао, неке није.

Упозорење: Овај чланак садржи детаље који би могли да узнемире неке читаоце.

Све је почело, рекла је она, кад је њен отац позвао пријатеље кући на пиће. Припити мушкарци би је зачикавали и пипкали пред њеним родитељима. Понекад би, рекла је она, одводили њену мајку у једину, мемљиву спаваћу собу.

А онда, једног дана, испричала је девојчица, њен отац ју је гурнуо у спаваћу собу са једним од пријатеља и споља закључао врата. Мушкарац ју је силовао.

Њено детињство ускоро је постала ноћна мора. Њен отац би позивао мушкарце, заказујући им термине са ћерком и узимајући новац за то. Психолози верују да је од тада девојчицу силовало најмање 30 мушкараца.

Двадесетог септембра, реагујући на дојаву њених наставника, социјална служба одвела је девојчицу из школе и пребацила је у прихватилиште. Лекарски преглед потврдио је да је силована, према тврдњама званичника социјалне службе.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Криминалистичка статистика показује да се у Индији по једно дете злоставља сваких 15 минута

У вези са случајем ухапшена су четири мушкарца, укључујући и њеног оца. Оптужени су за силовање, искоришћавање детета у порнографске сврхе и сексуални напад. Свима је одбијено пуштање на слободу уз кауцију.

Полиција тражи још петорицу мушкараца познатих оцу који су наводно силовали и сексуално злостављали девојчицу. Истражитељи поседују списак имена и фотографије око 25 мушкараца познатих породици које су показали девојчици.

„Не сећам се њихових лица. Све ми је као у магли", рекла им је она.

Породица је живела у прилично просперитетном граду у јужној Индији познатом по брдима богатим вегетацијом, чистом ваздуху и слатководним потоцима. Али чини се да је породицу мимоишла срећа њеног родног места.

Тог дана у септембру, школа је добила информацију од пар наставника који живе у истом крају као и девојчица.

„Нешто није у реду с њеном породицом и нешто се дешава у њеној кући. Покушајте да разговарате с њом", рекли су они.

Управа школе одмах је позвала психолошкињу из групе за помоћ женама.

Она је стигла већ наредног јутра.

Аутор фотографије, NEBULA MP

Сели су лицем у лице у зборници. На спрату изнад, несвесна шта се дешава, њена мајка присуствовала је рутинском родитељском састанку.

„Причај ми", рекла је психолошкиња девојчици, „о породици и свом животу."

Разговор је трајао четири сата.

Девојчица је рекла да јој је код куће тешко зато што је отац незапослен. Породица би сваког тренутка могла да буде исељена зато што не плаћају станарину, рекла је, и зајецала.

Затим је ућутала. Психолошкиња јој је рекла за родне часове у њеној школи и како је злостављање честа појава.

„Нешто се још дешава у мом дому. Мој отац злоставља моју мајку", додала је девојчица.

Психолошкиња ју је питала да ли би могла да јој саопшти више детаља.

Рекла је да ју је једном напао мушкарац који је дошао да види њену мајку. Њена мајка је прекорила тог мушкарца. Али онда је много мушкараца почело да долази код мајке док је она била у школи, испричала је.

Све је више мушкараца почело да залази у њен дом. После касноноћних опијања, они би је сексуално злостављали, рекла је.

Психолошкиња ју је питала да ли зна за контрацептивна средства која помажу да се избегну трудноћа и болести.

„Не, не, ми користимо кондоме", рекла је девојчица.

Било је то први пут, на половини разговора, да је она признала да има сексуалне односе.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Скорашњи случајеви сексуалног злостављања у Индији изазвали су велико негодовање јавности и протесте

Након тога је испричала потресну причу о упропашћеном детињству.

„Мушкарци би долазили и одводили моју мајку у спаваћу собу. Мислила сам да је то нормално. А онда ме је једног дана отац гурнуо у собу са непознатима", рекла је.

Понекад би је отац приморавао да се слика гола и шаље те фотографије мушкарцима који је посећују.

Почетком ове године, рекла је, њени родитељи су се успаничили након што јој је три месеца изостала менструација. Одвели су је лекару, који ју је упутио на ултразвук и исписао јој неке лекове.

У том тренутку, психолошкиња је била сигурна да је девојчица жртва серијског силовања. Позвала је социјалне раднике и саопштила девојчици да је воде у прихватилиште. Она је деловала незаинтересовано.

Њена мајка, која је изашла са родитељског састанка, видела је како јој одводе ћерку колима и вриснула.

„Како можете да ми одведете ћерку?"

Психолошкиња јој је рекла да је воде зато што има „неке емоционалне проблеме" и потребно јој је саветовање.

„Ко сте ви да саветујете моју ћерку без моје дозволе?"

Њена ћерка се већ налазила на путу до прихватилишта. Последња два месеца, она живи са другим девојчицама - такође жртвама сексуалног злостављања.

Индија има срамотни историјат сексуалног злостављања деце. Према званичним подацима, највећи део злостављања чине људи познати жртвама, као што су родбина, комшије и послодавци.

Године 2017, последње за коју су доступни подаци, у Индији је забележено 10.221 случајева силовања деце. Злочини над децом у овој земљи последњих година су у сталном порасту.

Психолози кажу да језиве приче као што је ова уопште нису неуобичајене. У прихватилишту где је одсела девојчица, налазе се још три девојчице, узраста између 12 и 16 година, које је сексуално злостављао њихов отац.

Психолошкиња је рекла да је помогла петнаестогодишњој девојчици у поодмаклом стадијуму трудноће - коју је силовао отац - да стигне до учионице за контролне задатке.

„Кад смо од девојчице затражили да нам преда дете кад се буде породила, она је рекла: 'Зашто бих се одрекла детета? Ово је дете мог оца. Ја ћу га одгојити'", испричала је психолошкиња.

У прихватилишту, девојчица представљена у овом чланку првих неколико дана спавала је без престанка. Потом је направила белешке о томе колико воли Аму (мајка).

Њена мајка тврди да је њена ћерка „измислила ту причу о сексуалном искоришћавању зато што се посвађала са нама и желела је да нам очита лекцију."

Постојало је време, рекла је њена мајка, кад све није било тако црно. Њен муж је некад зарађивао и до 1.000 рупија (око 14 долара) дневно.

Аутор фотографије, NEBULA MP

Потпис испод фотографије,

После свађе са мајком, девојчица је написала „извини" на вратима.

Сада је она једина становница празне куће - њен муж ишчекује суђење у затвору, а њена ћерка је у прихватилишту.

„Ја сам брижна мајка. Потребна сам јој", рекла је девојчицина мајка за ББЦ.

Фарба се љушти са прљавих зидова. У њеном одсуству, зидови су једино место где још живе успомене на њену ћерку. „Она би цртала и шкрабала по зидовима. Само је то и радила", рекла је њена мајка.

„Пријатељи. Кад бих могла отворено да изразим најинтимнија осећања, то би био подвиг сам по себи", написала је девојчица на папиру залепљеном за врата.

Пре неколико месеци, мајка и ћерка су се посвађале.

Кад се девојчица вратила из школе, узела је плаву бојицу и на улазнима вратима нацртала палму и кућу са димњаком из ког куља дим. То је често оно што би девојчице њеног узраста нацртале из главе.

Потом је збрзано написала извињење на вратима и изашла.

„Извини, Ама", написала је.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk