Русија, балет и расизам: Црна шминка на белим балеринама - побунила се америчка плесачица

Мисти Коупленд (десно), 2015, Кенеди центар

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Мисти Коупленд (десно) каже да људи морају да устану против дискриминације

Руско позориште Бољшој ће наставити да користи шминку којом се лице плесача боји у црно за потребе представе, упркос критикама америчке балерине Мисти Коупленд.

Балерина афроамеричког порекла је на Инстаграму објавила фотографију две беле балерине чија су лица и тела обојена у црно на пробама за представу.

Шминка коју су користили назива се blackface (црно лице).

Она је рекла да је руска изведба балета Бајадера расно неосетљива.

Балетска представа ће бити изведена на исти начин као што се то ради већ дуги низ година, рекао је Владимир Урин, редитељ Бољшој театра.

„Балет Бајадера изведен је више хиљада пута у овој продукцији у Русији и иностранству. Бољшој театар се неће укључити у ову дискусију", рекао је Урин за руску новинску агенцију РИА Новости као одговор на коментаре Коупленд.

Коупленд, која је 2015. постала прва афроамеричка прима балерина у Америчком балетском театру, отворила је расправу на друштвеним мрежама након што је слику објавила прошле недеље.

„Схватам да је ово ВРЛО осетљива тема у свету балета", написала је касније на Твитеру и додала: „Али док не будемо покренули људе и учинили да се неки осећају непријатно, неће доћи до промене.

„Болно је размишљати о чињеници да многе угледне балетске компаније одбијају да ангажују плесаче друге боје коже и уместо тога се одлуче за blackface."

Коупленд, која не учествује у руској продукцији, заправо је објавила фотографију коју је на друштвене мреже поставила 14-годишња руска балерина. Њен пост је уклоњен са Инстаграма због бројних увредљивих коментара.

Након што је поделила ову фотографију, Коупленд је добила велику подршку на друштвеним мрежама. Сам пост има 64.000 лајкова.

Неки руски позоришни стручњаци и балетски плесачи, међутим, бранили су продукцију Бољшој и сугерисали да је употреба 'црне шминке' неопходна због недостатка црних извођача у земљи.

„Пронаћи некакву озбиљну увреду у овоме је једноставно смешно", рекао је Урин. „Никада нам се нико није жалио нити је у томе видео чин непоштовања."

Руска балерина Светлана Захарова рекла је за Моску 24: „Овде нема ничега чудног, за нас је то апсолутно нормално ... то је уметност."

Бајадера је романтична трагедија чија се радња одвија у Индији. Извођачима стављају 'црну шминку' откако је представа први пут извођена у Бољшој театру у Санкт Петербургу 1877. године.

Током каријере, Коупленд је активно говорила о недостатку разноликости у свету балета, као и о расним односима унутар Америке. На почетку каријере доживљавали су је као чудо, иако је почела да плеше тек са 13 година.

Свега осам месеци након што је почела да плеше, Коупленд се појавила у балету Крцко орашчић, у којем је добила главу улогу Кларе.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk