Порно индустрија и породица: „Наши родитељи су водили тајну империју геј порнића“

  • Џаџа Мухамед
  • ББЦ приче
Бери и Карен у продавници

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Бери и Карен у продавници

Није то био баш најочигледнији избор занимања за Карен и Берија Мејсона, а нису о њему могли ни да причају отворено. Али овај брачни пар годинама је водио најпознатију продавницу геј порнића у Лос Анђелесу и дистрибуирао материјал широм САД-а.

Споља гледано - били су узорна породица.

Карен је била новинарка познатих листова у Чикагу и Синсинатију. Бери је радио као инжењер специјалних ефеката у филмској индустрији и учествовао у снимању Звезданих стаза и Одисеје у свемиру 2001. Упознали су се на вечери за јеврејске самце, а њихово троје деце ишло је на службе у синагоги и веронауку и марљиво учило у школи.

Средином 1970-их, Бери је развио сигурносни уређај за машину за дијализу бубрега. Компанија којој је желео да прода изум, захтевала је полису осигурања коју он није могао да приушти и пројекат је наједном пропао. Породица је запала у новчане проблеме.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Бери ради на Звезданим стазама

Тада је Карен спазила оглас за посао у Лос Анђелес Тајмсу - компанији је био потребан неко ко ће дистрибуирати магазин Хаслер и другу робу коју производи порно магнат Лари Флинт. И тако су Мејсонови ушли у порно индустрију.

Испоставило се да су били добри у том послу. У првих неколико недеља, и уз врло мало труда, Карен и Бери примили су 5.000 наруџби, возећи се колима свуда по Лос Анђелесу да их испоруче. Иако је Хаслер био стрејт порно часопис, Флинт је ускоро преузео неке неуспешне геј порно публикације, па су и оне постале редован део портфолија Мејсонових.

Неколико година касније, кад је власник најславније књижаре за геј порнографију у Лос Анђелесу, Book Circus у Западном Холивуду, упао у финансијске невоље, нашли су се у позицији да је преузму. Било је то 1982. године и радња коју су Бери и Карен сада преименовали у Circus of Books, била је нешто више од продавнице хардкор порнографије - постала је уточиште и место за састанке геј заједнице Лос Анђелеса.

Деца су добила строга упутства - кад би посећивала књижару нису смела да гледају около или да додирују предмете. Мајка, Рејчел и Џош нису смели ни да кажу пријатељима како се зове породична продавница.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Дечји рођендан на ком је цела породица

„Нисмо желели да знају да то уопште радимо. Не причамо о породичном послу - држимо књижару и то и говоримо људима", каже Карен.

Али ове мере нису биле потпуно успешне.

Мајка, најстарије дете, нашао је порно видео траку у гепеку Карениних кола (разочарао се кад је открио да бетамакс трака не може да се пусти на породичној ВХС машини).

Рејчел је заправо сазнала за породичну тајну од пријатељица, кад је имала 14 година. Тада још није имала представу шта је тачно порнографија. Била је шокирана. Њен тата Бери био је прилично опуштен и ноншалантан, али њена мама је била веома религиозна. Рејчел их је сматрала обичним власницима малог предузећа - само породицом која држи продавницу.

„Помисао да су они људи који раде било шта контракултурно, била је сушта супротност ономе што су моји родитељи били за мене", каже Рејчел.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Фамилија Мејсон

„Постоји одређени степен конвенционалности у нашој породици. Тежили смо томе да оставимо утисак савршене породице", каже Џош.

Под Карениним и Беријевим вођством, Circus of Books постао је комерцијални успех и они су ускоро отворили други огранак у делу града по имену Силверлејк. Почели су и да снимају геј порно филмове, са Џефом Страјкером у главној улози (који је касније описан као „Кери Грант порнића"). Истовремено, наставили су са дистрибуцијом порнића - овај потез је умало довео до катастрофе.

Председник Роналд Реган се јасно декларисао против порнографије, назвавши је „обликом загађења". Наредио је државном тужиоцу Едвину Мису да покрене истрагу у порно индустрији, што се 1986. године завршило објављивањем Мисовог извештаја на 2.000 страна. Тужилаштво је почело и да другачије гони осумњичене, па су Мејсонови били под великим притиском.

После тога, за дистрибутере је било безбедно да продају материјале само људима које су познавали. Али једног дана, један од запослених је направио грешку. Муштерија је звала да наручи три филма које је поштом требало послати Џоовој видеотеци. Продавац је унео информације у базу података продавнице и послао пошиљку.

Наручилац је заправо био ФБИ.

На продавницу је извршен препад у холивудском стилу. Агенти су упали са оружјем и Мејсонови су били оптужени за нелегалну дистрибуцију опсценог материјала преко савезних граница.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Полиција у продавници

Деца за то нису знала, али Берију је претило пет година затвора и висока новчана казна. Изгледало је да ће радња морати да се затвори.

Међутим, адвокат Мејсонових се није предавао. Тврдио је да њих штити Први амандман који гарантује слободу говора, и истакао је озбиљне последице које ова строга казна може да има по породицу.

На крају је Бери признао кривицу и избегао одлазак у затвор. Продавница је наставила да ради.

Током епидемије сиде, Карен и Бери били су узорни послодавци. Сида је тада била смртоносна болест.

Бери би посећивао запослене који су се разболели или били пребачени у домове за негу особа са вирусом ХИВ-а.

Заражени запослени нису смели да раде јер би, у случају да имају посао, изгубили би здравствено осигурање. Али Карен би им тајно дозвољавала да раде у данима када би се боље осећали.

„Дозвољавала сам им да дођу на посао и исплаћивала их у готовини, што је било противзаконито, али није било разлога да изгубе оно што јесу. Одувек сам сматрала да је рад важан за људе", каже она.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Бери и Карен испред продавнице у Западном Холивуду

Многи чланови њиховог особља нису имали породице које би их издржавале. Ипак, родитељи би звали Карен и Берија након што су им деца умрла, тражећи информације.

Упркос њиховом дугогодишњем учешћу у животу геј заједнице Лос Анђелеса, разговори о сексуалности никад се нису водили у породичном дому Мејсонових.

У тајности, међутим, средње дете, Рејчел, почело је да живи квир начином живота, искрадајући се из куће.

„Одлазила сам у геј клубове, имала сам малолетну личну карту, тако да сам могла да улазим на дрег представе, то ми је све било тотално узбудљиво", каже она.

Иако се званично никад није декларисала као геј особа, Рејчел је одувек била уметнички настројена и бунтовна, тако да није било велико изненађење кад је на матурску прославу повела девојку.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Рејчел Мејсон

Али најмлађи Џош, успешан ђак који је увек на плећима носио терет високих очекивања мајке, кришом се борио са властитом тајном.

„Упио сам у себе већину амбиција моје мајке за савршенством, желео сам да будем савршен", каже Џош.

Једне ноћи пре него што је требало да се врати на колеџ, више није могао да издржи. „Почео сам да шкрабам по самолепљивој цедуљи: 'Ја сам геј'. Бацио сам оловку и папир на сто."

Пре него што је то урадио, спремио се да напусти кућу, у страху да ће бити избачен. „Постарао сам се да ми лет буде резервисан и карта исплаћена, зато што то није био немогућ исход", каже он.

Каренина реакција заувек ће их обележити обоје.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Џон на својој Бар Мицви

„Рекла сам: 'Јеси ли сигуран? Зашто ми ово радиш? То ме сигурно Бог кажњава!'", присећа се Карен. „Нисам имала ништа против никога ко је геј, што се мене тиче, али нисам истински била спремна на то да имам геј дете."

Карен је касније схватила да је њена реакција повредила Џоша, али јој је било тешко да прича с њим о његовој сексуалности. Одлучила је да потражи помоћ како би изашла на крај са властитим осећањима.

„Морала сам да разумем како изгледа бити родитељ некога ко је геј", каже она.

„Учланила сам се у организацију по имену ПФЛАГ (Родитељи и пријатељи лезбејки и гејева). Морала сам да се помирим с тим и да прихватим да родитељи често од деце имају очекивања која су више одраз родитеља него саме деце.

„Кад је у питању мој син, схватила сам да гајим нека осећања према гејевима која морају под хитно да се промене."

Касније су и Бери и Карен постали амбасадори ПФЛАГ-а и помагали другим људима да схвате сексуалност и родне варијације властите деце.

Кад је на преласку у нови век интернет постао нашироко доступан, Circus of Books - продавница која је окупљала заједницу људи који су се ту упознавали и имали приступ ексклузивним садржајима - почела је да пропада.

Огранак у Силверлејку затворио се 2016. године, а продавница у Западном Холивуду затворила се у фебруару ове године.

Аутор фотографије, Rachel Mason

Потпис испод фотографије,

Продавница у Силверлејку налазила се на углу Булевара Сансет

„Кад се та радња затворила, било је невероватно какву је то реакцију изазвало. Људи би улазили и само ударали у плач. Мислим, људи би само улазили на главна врата и плакали", каже Рејчел.

Многе старе муштерије и бивши чланови особља жалили су за губитком некада јединог безбедног места - и саставног дела геј историје Лос Анђелеса.

Али Карен каже да при крају више није била онај послодавац који је желела да буде. Како је посао пропадао, више није могла да пружи запосленима повластице које су уживали у прошлости.

„Радила сам с овим људима колико год сам могла, док се нисам уверила да су се пријавили на програме едукације или макар нашли неки други хонорарни посао", каже она. „И онда више нисам имала ништа против да је затворим."

Документарац Circus of Books, у режији Рејчел Мејсон и у продукцији Рајана Марфија, биће доступан на Нетфликсу у пролеће 2020. године.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk