Доналд Трамп: Представнички дом гласао за опозив - шта сад чека председника Америке

трамп Image copyright Reuters
Натпис на слици О његовој судбини одлучиваће Сенат

Доналд Трамп је постао трећи председник у историји Сједињених Америчких Држава који може бити смењен са функције.

Скоро сви чланови Демократске странке која има већину у овом дому, гласали су за његов опозив у Представничком дому америчког Конгреса. Републиканци су гласали против.

Сада случај иде у Сенат где ће бити одржано суђење, а затим ће сенатори одлучити да ли Трамп остаје на месту председника. Већина сенатора су републиканци.

У Представничком дому одлучивало се о опозиву на основу две оптужбе - да је председник злоупотребио положај и да је ометао рад Конгреса.

Док је гласање трајало, Трамп се обраћао на митингу у оквиру кампање.

„Док стварамо радна места и боримо се за Мичиген, радикалну левицу у Конгресу прождире завист, мржњу и бес, видите шта се дешава", рекао је присталицама.

У саопштењу Беле куће навели су да је председник „уверен да ће бити потпуно ослобођен" на суђењу у Сенату.

После десет сати расправе о оптужбама, 230 чланова Представничког дома је гласало за опозив по оптужи да је Трамп злоупотребио положај, док је 197 било против. Када су у питању оптужбе за ометање рада Конгреса - 229 представника је гласало за, а 198 против.

Трамп је оптужен за злоупотребу положаја јер је наводно од председника Украјине тражио да покрене истрагу против његовог политичког ривала Џоа Бајдена. Демократе су Трампа оптужиле за ометање рада Конгреса јер је председник наводно одбио да сарађује у истрази и преда тражену документацију и доказе, а наводно је и забранио блиским сарадницима да сведоче.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Гласање је одржано ноћас

Ненси Пелоси, портпаролка Представничког дома из редова демократа отворила је дебату у среду рекавши да су се „Американци вековима борили и страдали бранећи демократију" и да је ту визију Бела кућа угрозила.

„Ако не урадимо нешто сада, пашћемо на дужности који обављамо. Трагично је да председникови несмотрени поступци чине опозив неопходним. Није нам дао избора.

Трампов опозив трећи је у историји САД - с њим су се суочили и Ендру Џонсон и Бил Клинтон.

Натпис на слици Процес опозива

Дан историјске подељености

Анализа Џона Сопела, уредника из Северне Америке

Догодило се. Доналд Трамп постаје трећи члан ексклузивног клуба у ком нико не жели да буде.

Али творци устава с одредбама о опозиву никада нису могли да замисле историјску подељеност до које ће доћи - на обе стране - и који смо видели током гласања у Представничкомдому. Свака страна се држи своје приче и не слуша другу. И са сигурношћу се може рећи - кладио бих се у све божићне поклоне - да ће бити приближно исто када дође до суђења у Сенату у новој години.

Доналд Трамп ће бити ослобођен. Неће бити приморан да напусти функцију.

Шта се онда мења? Па, Доналд Трамп ће имати место у уџбеницима историје - за човека са таквим егом то ће бити болно. Акутно. Али ште ће бити 2020? Далеко да ће ово смањити Трампову моћ, већ би могло и да му донесе и други мандат. Председница доњег дома Ненси Пелоси је увек била опрезна када је реч о опозиву и силазној путањи. Открићемо следећег новембра да ли је та брига основана.

Током дебате у Представничком дому, Трамп је твитовао неколико пута, називајући аргументе демократа „УЖАСНИМ ЛАЖИМА РАДИКАЛНЕ ЛЕВИЦЕ" и „НАПАДОМ НА РЕПУБЛИКАНСКУ СТРАНКУ!!!!".

Републиканска странка има већину у Сенату, па је врло вероватно да председник неће бити смењен са функције. Вођа републиканске већине Мич Меконел прошле седмице је рекао да ће републикански сенатори током суђења деловати у „потпуној координацији" с председниковим тимом - овом реченицом изнервирао је демократе које су истакле да су сенатори дужни да делују као непристрасни поротници.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Протест подршке опозиву

Меконел ће бити тај који одлучује о правилима суђења и који ће сведочити. Он ће се у четвртак обратити Сенату.

Пелоси још није објавила ко ће током суђења бити тужиоци.

Широм земље, присталице опозива изашле су на улице. Стотине људи окупило се у уторак увече на Тајмс скверу у Њујорку: „Реци ми ко је изнад закона? Нико није изнад закона!"

Image copyright Reuters
Натпис на слици Има и оних који се противе опозиву

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи