Света гора, острва и храмови: Места где је женама забрањен улаз

манастир на светој гори

Аутор фотографије, iStock

Потпис испод фотографије,

Овде жене не могу

Вест да су на Светој гори пронађени посмртни остаци жене изненадила је многе јер женама вековима није дозвољен улазак на ово место.

Кости су пронађене испод капеле Светог Атанасија у манастиру Пантократор Грчке православне цркве.

После неколико месеци истраживања, америчка антополошкиња Лора Вин Антикас каже да ће откриће покренути низ питања од којих је једно - ко је била ова жена.

„Кости никада не лажу. Откриће начин на који је неко живео и вероватно како је та особа умрла", рекла је она за Гардијан.

Женама је од 10. века забрањен улазак на Свету гору, без обзира на то што Европска унија ово сматра незаконитим.

На Свету гору не могу ни женке животиња - осим мачака. Изузетак су и дивље животиње - пошто их је тешко контролисати.

Ово није једино место на којима је женама забрањен приступ.

Потпис испод видеа,

Индија је најопаснија земља за жене, резултат је недавно спроведене анкете.

Шта о открићу костију знамо до сада ?

Вин Антикас је закључила да су кости по величини и облику женске, као и да су пренете у манастир са другог места на ком је особа била сахрањена.

Кости су послате у истраживачки центар, а очекује се и генетска анализа за дефинитивно одређивање пола особе чији су остаци пронађени, пошто је тешко објаснити како су се кости жене нашле на Светој гори.

Ако тестови потврде тврдњу Вин Антике, то ће бити први пут да је жена сахрањена на овом полуострву.

Монаси су у време гусарских напада отварали врата женама, али врло ретко, а позната је и прича да је српски краљ Душан Немањић на полуострво довео супругу Јелену - али да ју је све време носио, како не би закорачила на тло.

У свим манастирима били су постављени теписи, како она не би додирнула земљу.

Постоји још неколико изузетака. За време грађанског рата у Грчкој, од 1946. до 1949, жене су одлазиле на полуострво у потрази за животињама.

Када се 1953. једна Гркиња обукла као мушкарац и отишла тамо, Грчка је донела закон о строгој забрани уз казну затвора од годину дана у случају прекршаја.

У мају 2008, украјински кријумчари људи избацили су четири Молдавке на обалу Свету гору. Полиција их је на кратко задржала, али један официр је рекао да су им монаси опростили.

Зашто је женама забрањено да иду на Свету гору?

На Светој гори живи око 2.500 монаха у пећинама, колибама или неком од 20 манастира. Забрана из 10. века била је најједноставнији начин да се осигура целибат.

Оно што Свету гору разликује је то што се читаво полуострво сматра огромним манастиром.

Али постоји и други разлог забране за жене, а повезан је са православном традицијом.

Једно од веровања је да Богородица није могла да оде на Кипар када је желела, па је остала на Светој гори.

Толико јој се свидело, да је молила Исуса да постане само њена и то се и десило.

Зато се Света гора назива и Богородичиним вртом и она је једина представница жена на том месту.

Још нека места на која не могу жене

Храм Сабаримала налази се на југозападау индијске области Керала и прописи не дозвољавају улазак женама између десете и педесете године живота - у периоду док имају менструалне циклусе. Женама је ипак одлуком суда било дозвољено да улазе у храм, али је ту одлуку Врховни суд те земље недавно одлучио да преиспита.

Планина Омине у Јапану је област, која се сматра светом за следбенике јапанског народног веровања, познатија као Шугендо место где мушки искушеници тестирају оданост путем низа психичких изазова. Планина се налази на УНЕСКО листи заштићених подручја, а све до 1960-их женама је одлазак био потпуно забрањен. Данас жене не могу само на одређена подручја

Хербертштрасе у Хамбургу је област црвених фењера на чијем улазу стоји табла с натписом: „Забрањен улаз малолетницима и женама". Жене и малолетници и даље не могу у ову улицу.

Млимађи плажа налази се на југоистоку Африке и припада Коморским острвима. Верска заједница која живи овде вршила је притисак на власти да забране женама да уђу на ово острво.

Окиношима - пошто се сматра светим местом, ово јапанско острво забранило је улаз женама. Ово место насељавају искључиво мушкарци, а сваке године у мају издаје се 200 посебних дозвола за улазак мушких посетилаца.

Парк Галакси Ердинг - Ово је чудан случај када забрана нема никакве везе са религијом. Водени парк у близини Минхена у Немачкој забранио је женама да улазе у одређене водене атракције, јер је неколико жена задобило повреде гениталија током вожње на тобогану који достиже брзину од 70 километара на сат.

Хаџи Али Дарга налази се на острву Ворли, јужно од Мумбаја у Индији. На овом острвцу налази се гроб свеца, у чији маузолеј је женама забрањен улазак од 2011. Разлог је тај што се жене током менструације сматрају „прљавим".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk