Русија: Дечак са ретким синдромом пронашао нови дом

Lyosha with flowers Image copyright Павел Волков

Пливање, плес и школски задаци: Леша Шаев био би као сваки типични тинејџер, да није његовог ретког генетског стања -аблефарон макростомије.

Његов живот се поправио откако га је усвојила породица из Русије. Четрнаестогодишњак који је одрастао у сиротиштима, добро се прилагодио и данас ужива у друштву нове браће и сестара.

Lyosha with Nadezhda Image copyright Павел Волков

Упознао сам их пре око годину дана и посетио неколико пута у међувремену.

Надежда Јарихметова је усвојила Лешу када је имао 12 година, након што је угледала његову фотографију коју је објавила једна добротворна организација. Јарихметова има биолошку и усвојену децу.

Lyosha swimming Image copyright Павел Волков
Lyosha celebrating birthday Image copyright Павел Волков

Породица води рачуна о његовом развоју, помаже му да сустигне другу децу и брине о њему с оном пажњом која му је недостајала у сиротиштима.

Његова биолошка мајка га је дала на усвајање док је био беба.

Lyosha reading Image copyright Павел Волков

Сада уме да чита. Због генетског стања, Леша је физички другачији и тешко говори, али зна знаковни језик и труди се да разговара.

Lyosha in park Image copyright Павел Волков

Прошао је кроз неколико операција како би имао бољи квалитет живота.

Lyosha with Nadezhda Image copyright Павел Волков
Lyosha in profile Image copyright Павел Волков

Породица је за њега потпуно нови свет.

Надежда каже да је тешко донела одлуку да га усвоји и да је дуго размишљала да ли би то био добар потез. Нико није могао да предвиди како ће се Леша понашати у породици и како ће се снаћи са осталом децом.

Испоставило се да се све развија како треба: он показује наклоност, посебно према млађој браћи и сестрама. Научио је да масира, а занима га и низ других ствари.

Lyosha doing head massage Image copyright Павел Волков
Grey line

Све фотографије су заштићене ауторским правима. Ову причу прво је објављена на сајту ББЦ Русије. Павел Волков студирао је фотографију у Санкт Петербургу, а сада живи у Москви. Његов рад усредсређен је на особе са инвалидитетом, подкултуру и војску. Погледајте више на Инстаграму: @pavelvolkovphoto

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи