Кина и присилни рад: Како су божићна честитка и британска девојчица довеле до истраге

Флоренс Видикомб
Потпис испод фотографије,

Шестогодишња Флоренс Видикомб је пронашла поруку у честитки

Ланац супермаркета Теско је обуставио производњу у фабрици у Кини због оптужби да се затвореници користе за принудни рад паковања божићних честитки.

Потез је уследио након што је лист Сандеј Тајмс објавио да је шестогодишња девојчица пронашла поруку од шангајских затвореника, сакривену у кутији са честиткама.

„Помозите нам и обавестите организације за заштиту људских права, молим вас", наводи се у поруци.

Из компаније Теско кажу да су „шокирани" тим наводима.

„Никада не бисмо дозволили принудни рад у нашем ланцу добављача", наводе у компанији.

Из овог супермаркета кажу да ће прекинути сарадњу са произвођачем честитки Зеијанг Јунгуанг Принт, уколико се открије да су затвореници изложени присилном раду.

Флоренс Видикомб је отворила паковање Теско честитки и открила да једна од њих - са мотивима мачке са капом деда мраза - већ попуњена.

Потпис испод фотографије,

Порука је испрва шокирала Флоренс

Великим словима је исписано „Ми смо страни затвореници у шангајском Куингпу затвору у Кини. Приморани да радимо против наше воље. Помозите нам и обавестите организације за заштиту људских права, молим вас."

У поруци се наводи да ко год пронађе поруку, обавести о њеној садржини Питера Хамфрија, британског новинара који је такође био заточен у том затвору пре четири године.

Флоренс је изјавила за ББЦ да је исписивала „шесту или осму честитку" када је наишла на једну коју је „неко већ попунио".

„То ме је изненадило", рекла је девојчица. Она се растужила када су јој објаснили значење те поруке.

Потпис испод фотографије,

Флоренс Видикомб са оцем Беном

Њен отац Бен Видиком је рекао да испрва „није веровао" када је открио поруку и да је мислио да је у питању „некаква подвала".

„Али онда смо схватили да може да буде јако озбиљна ствар", рекао је. „Шокирао сам се, али сам такође осетио одговорност да ову поруку проследим Питеру Хамфрију, као што је пошиљалац захтевао."

„Порука вас погоди тамо где треба. Постоји неправда у свету, а људи живе у тешким околностима. Знамо за то и читамо о томе сваког дана.

„Постоји нешто у томе што је та порука стигла баш за Божић... То је чини посебно јаком и важном.

„Могла је да заврши било где. И сви имамо много честитки које остану неискоришћене, које ставимо у фиоку и заборавимо на њих. Ово је невероватна случајност, да је баш та честитка стигла код нас, да смо је отворили тог дана."

Из ланца супермаркета су рекли да имају „темељан систем контроле" како би били сигурни да добављачи не експлоатишу радну снагу.

„Шокирани смо због ових навода и одмах смо обуставили производњу у фабрици која штампа ове честитке и започели истрагу", рекла је портпаролка ланца Теско.

Фабрика је прошла проверу прошлог месеца и није било доказа о кршењу права затвореника и принудном раду, наводе.

Продајом божићних честитки, сваке године се сакупи око 300. 000 фунти које се уплате Британској фондацији за болести срца, Центру за истраживање карцинома ВБ и Дијабетес ВБ.

Ланцу продавница се други купци нису обратили поводом порука унутар божићних честитки.

„Суморан живот"

Породица Видиком је ступила у контакт са Питером Хамфријем, који је раније био заточен у затвору Куингпу, на основу „лажних оптужби о којима није било речи на суду".

Након што му је на мрежи Линкдин стигла порука, Хамфри је рекао да је контактирао бивше затворенике који су потврдили да су осуђеници били принуђени на рад.

„Провео сам две године у затвору у Шангају, од 2013. до 2015. године. Последњих девет месеци сам провео у истом овом затвору и ћелијском блоку одакле је порука стигла", рекао је Хамфри за ББЦ.

„Ово су написали неки од мојих пријатеља из ћелије из тог периода. Људи који су још увек тамо и служе казне."

Потпис испод фотографије,

Новинар Питер Хамфри је пуштен из затвора пре четири године

„Поприлично сам сигуран да је ово написано као групна порука. Очигледно је једна особа исписала ова велика слова и мислим да знам ко је, али никада нећу открити име."

Он каже да у ћелијском блоку у ком су страни затвореници има око 250 људи који живе „суморним животом", док у једној ћелији борави по 12 особа.

„Спавају на зарђалим металним креветима на спрат, са душецима не дебљим од једног центиметра", каже.

„Током зиме је невероватно хладно, јер нема грејања у згради, а лети је изузетно топло јер не постоје клима уређаји."

„Сваког дана устају између 5:30 и 6:00, а у кревет се враћају у 9:30."

Хамфри каже да је рад био добровољан, док је он боравио у затвору. Затвореници би зарађивали новац за куповину сапуна или пасте за зубе - али тај рад је сада постао обавезан.

„У оно време, сви људи које сам упознао су завршили у затвору из неког сумњивог разлога", рекао је. „Упознао сам толико људи за које сматрам да су жртве погрешне процене или строгих казни за минорне злочине."

Аутор фотографије, China Photos/Getty Images

Потпис испод фотографије,

Страни затвореник суши одећу у Куингпу затвору 2006. године

Хамфри - аутор текста у Сандеј Тајмсу - такође је рекао да је цензура у затвору појачана и да више не може да ступи у контакт са затвореницима као раније.

„У Куингпуу су створили еквивалент поруке у боци - поруку исписану на Теско божићној честитки", рекао је.

Ово није први пут да су затвореници из Кине прокријумчарили поруке у производима које су приморани да праве за западно тржиште.

Џули Кит из Портланда у америчкој држави Орегон је 2012. године открила сличну поруку у кутији са украсима за Ноћ вештица. Затвореник је тврдио да је био приморан да прави украсе и ради око 15 сати дневно.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk