Жене, брак и невиност: Суданске невесте под притиском да се поново обрежу

A bride in Sudan holding a bouquet of flowers

Аутор фотографије, AFP

Афричка новинарка Зејнаб Мухамед Салих истражила је све распрострањенији феномен „поновног обрезивања" у Судану.

Неке жене у Судану одлучују да се подвргну женском гениталном сакаћењу (ФГМ) месец дана пре венчања како би се претварале да су девице.

То раде упркос томе што је већина њих већ обрезана кад су биле девојчице - што се обично дешава између четврте и десете године.

У земљи са већинским муслиманским становништвом то може да подразумева одстрањивање клиториса и усмина, а често укључује зашивање како би се смањио вагинални отвор - поступак познат као инфибулација.

Ти шавови се кидају кад жена крене да упражњава секс.

Ако се будућа невеста одлучи за још ФГМ-а, операција, коју обично изводе бабице, може да подразумева одсецање још неких делова усмина и поновно зашивање вагине.

„Нисам могла да ходам данима"

„Било је толико болно да сам морала данима да останем код пријатељице док се нисам опоравила, зато што нисам желела да моја мајка сазна", рекла је Маха.

То није њено право име, јер жели да заштити идентитет.

„Мокрење је представљало велики проблем и нисам могла лепо да ходам првих неколико дана."

Маха се подвргнула операцији два месеца пре венчања са мушкарцем „малко старијим" од ње.

„Никад ми не би веровао кад би сазнао да сам имала секс пре нашег брака", рекла је она.

„Забранио би ми да излазим или чак да користим телефон."

Ова дипломирана студенткиња у двадесетим годинама потиче из државе у северном Судану у ком је забрањен ФГМ.

Типови ФГМ-а:

  • Тип први: Клиторидектомија - делимично или потпуно одстрањивање клиториса
  • Тип други: Изрезивање - уклањање клиториса и унутрашњих усмина, са или без спољних усмина.
  • Тип трећи: Инфибулација - одсецање, одстрањивање дела или читавих спољних гениталија и ушивање или сужавање вагиналног отвора
  • Тип четврти: Било која друга врста намерног оштећивања женских гениталија (спаљивање, стругање, бушење)

Али ова се пракса и даље нашироко примењује - 87 одсто суданских жена старости између 14 и 49 година урадило је неки облик ФГМ-а, према подацима Уједињених нација.

И иако Маха ради у главном граду Картуму - који законом није забранио обрезивање - она је одлучила да отпутује кући како би операцију урадила тајно у дому бабице.

Она познаје бабицу, која је пристала да изведе операцију за накнаду од мало мање од 5.000 суданских фунти (око 110 долара), што је цена која се обично наплаћује за тај захват.

„Сечем јер ми треба новац"

У многим културама у којима је невиност пре брака веома важна, жене се одлучују да ураде операцију реконструкције химена, танког слоја који делимично прекрива вагинални отвор, како би сакриле било какав знак некадашњих сексуалних активности.

Али „хименопластију", како се ова операција назива, мора да изведе хирург и она није нашироко доступна у Судану - а речено ми је да је нуди само једна клиника и то изричито удатим женама.

И зато је ушивање како би се сузио вагинални отвор најбоља опција. Неке бабице воле и да одсеку мало више усмина или других вагиналних набора како би мало „направиле реда" током операције.

Гинеколошкиња докторка Сосан Сед, која заговара искорењивање ФГМ-а из Судана, каже: „Свака промена на женским гениталијама сматра се ФГМ-ом, било да се ради о ушивању или бушењу."

Међутим, ниједан захват не може да се изведе у болницама, чак ни у Картуму, јер их Судански медицинске савет не дозвољава.

Свака бабица ухваћена на делу добила би отказ, а опрема би јој била одузета.

А опет, у три болнице које сам посетила, бабице су ми радо понудиле да изведу разне захвате.

Једна је чак отворено причала о томе пред другим сестрама и показала ми собе у којима то може да се обави.

Аутор фотографије, AFP

„Да ли желите да вам одсечем део клиториса? Ако не желите да га дирам, нећу. Али начинићу вас савршеном, одсећи ћу део спољних усмина и зашити их", рекла је она.

Друга бабица рекла је да не воли то да ради, али понекад мора јер јој треба новац.

„Урадила сам инфибулацију пре неки дан на осамнаестогодишњој девојци, коју је силовао њен рођак. Њена мајка дошла је код мене у сузама, па сам одлучила да им помогнем", рекла је она.

„Зарекла сам се Иницијативи Салима да никад више нећу сећи жене или девојке, али радим то с времена на време зато што одгајам унуке, чија је мајка умрла, па морам да платим њихову школарину."

Програм Салима је пројекат Уједињених нација покренут 2008. године како би се прекинуло са праксом ФГМ-а у Судану.

Нова ера?

Али мора још много тога да се уради да би се изменили ставови, нарочито у једном толико конзервативном друштву.

„Волео бих да ми будућа жена буде девица", рекао ми је један самац из Картума, додавши да би је иначе сумњичио да га вара.

То је веома распрострањен став широм Судана, где мушкарци од жена очекују да буду „ушивене".

А опет активисти борбе против ФГМ-а надају се да ће се ствари променити, будући да је прошлог месеца земља повукла строги закон о јавном реду који контролише како се жене понашају и облаче у јавности, укључујући забрану да носе панталоне.

Закон је усвојен током скоро тридесетогодишње владавине Омара Ал-Башира, који је почетком године свргнут с положаја председника државним ударом, после масовних уличних протеста.

Према закону о јавном реду, власти су имале широка овлашћења да контролишу шта жене носе, са ким причају и са ким се виђају, као и где раде - а наводну преступницу могло је да чека бичевање или, у ретким случајевима, каменовање, па чак и погубљење.

Нахид Тубија, оснивачица Иницијативе Ан Лан - групе која се залаже за искорењивање ФГМ-а из Судана - каже да су младе жене данас „много напредније" у односу на генерације њихових родитеља.

„Оне су у конфликту са самима собом - осећају да имају право да упражњавају секс, али морају и да праве компромисе тако што ће се поново ушити или чак носити хиџаб."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk