Исламска држава - „као Ал Каида на стероидима“: Нови успон у Ираку

  • Орла Герин
  • ББЦ, западни Ирак
исламска држава

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Колико је Исламска држава данас јака?

Све је више наговештаја да се Исламска држава (ИД) реорганизује у Ираку, две године након што је изгубила последњу територију у тој земљи.

Званичници курдских и западних обавештајних служби рекли су за ББЦ да је присуство Исламске државе у Ираку софистицирана побуна, а да се напади повећавају.

Милитанти су сада вештији и опаснији од Ал Каиде, сматра Лахур Талабани, високи курдски званичник за борбу против тероризма.

„Имају боље технике, боље тактике и много више новца на располагању", рекао је. „Могу да купују возила, оружје, храну и средства која су им потребна. Технолошки су паметнији. Теже их је испратити. Дакле, они су попут Ал Каиде на стероидима."

Шеф ветеранских обавештајних служби изнео је оштру оцену на лондонски акценту - наслеђе година проведених у Великој Британији, након што је његова породица морала да побегне од режима Садама Хусеина.

У бази у Лулајманију, у брдима у курдској области у западном Ираку, нацртао је слику организације која се протеклих 12 месеци обнављала на рушевинама калифата.

„Видимо да има све више активности у порасту сада и мислимо да је фаза обнове завршена", рекао је Талабани, који је на челу агенције Зањари, једне од две обавештајне агенције у Ирачком Курдистану.

Појавио се другачији тип Исламске државе - они више не желе да контролишу ниједну територију како би избегли да буду мета. Уместо тога - као и њихови претходници у Ал Каиди - екстремисти су отишли у подземље, у ирачке планине Хамрин.

„То је центар ИД-а у овом тренутку", каже Талабани. „То је велики планински венац и врло је тешко ирачкој војсци да га контролише. Тамо постоји много скривених излаза и пећина."

Потпис испод фотографије,

Под овим планинама се крију припадници ИД-а

Упозорио је да ће Исламска држава бити подстакнут тренутним немирима у ирачкој престоници Багдаду и да ће искористити осећај отуђености међу сунитским муслиманима - мањинском заједницом. У Ираку је то познати и крвави образац.

„Ако имамо политичке немире", рекао је, „Божић раније долази за ИД."

Све јачи

Екстремисти такође имају користи од затегнутих односа Багдада и курдистанске регионалне владе, након референдума о курдској независности 2017. године.

Сада постоји огромно подручје ничије земље на северу Ирака између курдских снага безбедности Пешмерга и њихових ирачких колега. Према Талабанијевим речима, припадници Исламске државе једини су који патролирају овим подручјем.

Потпис испод фотографије,

Војник Пешмерга посматра територију ИД-а

На барикадама од џакова пуних песка, на врху брда изнад града Гвер, генерал мајор Ширван Барзани, гледајући ту ничију земљу, има забринут израз лица.

Курдски заповедник Пешмерга каже да Исламска држава сада слободно влада на овој неконтролисаној територији.

„Можемо да кажемо да су они стално присутни у делти река Велики Заб и Тигар", каже. „Превише је активности ИД-а у области близу Тигра. Из дана у дан можемо видети кретање и активности ИД."

Према извештајима Пешмерга, у том подручју недавно се око 100 бораца придружило трупама ИД, а прешли су границу из Сирије.

Неки од страних држављана носили су самоубилачке појасе.

Потпис испод фотографије,

Ширван Барзани

Управо с овог брда на Гверу, Пешмерга је покренула прву офанзиву против ИД у августу 2014. Генерал-мајор - и други овде пристуни - кажу да се историја понавља.

„Могу да упоредим 2019. са 2012. годином", рекао је, „када су започели, организовали се и убирали порез од људи. Ако се ситуација настави, 2020. ће се реорганизовати, биће моћнији и спровести више напада."

Курдски обавештајни званичници процењују да ИД у Ираку има око 10.000 чланова - од чега између 4.000 и 5.000 бораца, и сличан број резервиста и симпатизера.

Међународна заједница требало би да буде забринута, сматра Лахур Талабани.

„Што комотније дођу овде", каже, „више ће размишљати о операцијама ван Ирака и Сирије."

Задржавање притиска

Врховни амерички војни заповедник на терену у Ираку каже да ИД покушава да се обнови, али се овај пут суочава са другачијим реакцијама ирачких и курдских снага безбедности.

Према речима бригадног генерала Вилијама Силија, команданта Радне групе - Ирак, ове снаге су боље припремљене него 2014. године када је ИД преузео контролу над трећином Ирака и узео Мосул, свој други највећи град, готово без супротстављања.

„Ирачке снаге безбедности и Пешмерга нису исте снаге као када је пао Мосул", рекао је бригадни генерал Сили. „Радили смо доста. Ирачке снаге безбедности држе све у својим рукама како би осигурале да замах против ИД-а остане стабилан."

Од средине октобра до средине новембра Ирачке снаге безбедности спровеле су 170 „операција чишћења" и уништиле готово 1.700 компоненти за импровизоване експлозивне направе.

Каже да се борци ИД-а крију у пећинама и у пустињи, „у условима с којима нико предуго не може да се носи", и не могу да се крећу у великим формацијама.

„Највећа формација који сам видео у ових шест месеци овде је 15", каже он, додајући да је чак и један ИД борац превише.

За сада су екстремисти ограничени на сенке - појављују се ноћу како би извршили нападе и извиђали. Али Ирак се суочава са растом тероризма, а неки страхују да ће стићи нова претња за регион и запад.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk