Убиство новинара и Саудијска Арабија: Петоро осуђено на смрт због убиства Џамала Кашогија

Jamal Khashoggi and the Saudi consulate in Istanbul

Аутор фотографије, Getty Images

Пет особа осуђено на смрт у Саудијској Арабији је због убиства новинара Џамала Кашогија, изјавио је јавни тужилац ове земље.

Тим саудијских агената убио је Кашогија, истакнутог критичара саудијске владе, у згради конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу.

Саудијски јавни тужилац подигао је оптужницу против 11 неименованих лица осумњичених за убиство.

У извештају који су саставили стручњаци Уједињених нација у јуну, наводи се да постоје веродостојни докази да су принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман и други високи званичници појединачно одговорни за убиство новинара.

Саудијске власти инсистирају да агенти нису радили по наређењу принца Мухамеда.

Како је Џамал Кашоги убијен?

Кашоги, 58-годишњи новинар са пребивалиштем у Америци, био је колумниста Вашингтон поста и познати критичар принца Мухамеда.

Последњи пут је виђен да улази у конзулат Саудијске Арабије 2. октобра 2018. године како би подигао документа која су му била потребна да би се оженио са вереницом Хатиџом Џенгиз из Турске.

Ањес Каламар, специјална извештачица Уједињених нација за вансудска и арбитрарна погубљења, каже да је Кашоги „брутално убијен" у конзулату тог дана.

Заменик јавног тужиоца Саудијске Арабије Шалан Шалан је у новембру рекао новинарима да је убиство наредио вођа „преговарачког тима" који је у Истанбул послао заменик шефа саудијске обавештајне службе како би натерали Кашогија да се врати у краљевство и прекине егзил који је сам себи наметнуо.

Потпис испод видеа,

Интервју са Кашогијевом вереницом

Инспектори су утврдили да је Кашоги насилно задржан и да је у њега убризгана велика количина дроге - што је довело до предозирања и смрти, како је тада рекао Шалан. Његово тело је потом раскомадано и предато локалном „саучеснику" изван конзулата, додао је.

Петоро појединаца је признало да је починило убиство, изјавио је Шалан, додајући: „Принц није знао ништа о томе."

Убиство Џамала Кашогија - временска линија:

  • 2. октобар 2018 - Џамал Кашоги улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу. Његова вереница Хатиџа Џенгиз га чека испред, али он не излази
  • 4. октобар 2018 - Званичници Саудијске Арабије у првом саопштењу кажу да је Кашоги нестао након што је напустио конзулат и да покушавају да утврде шта му се десило
  • 6. октобар 2018 - Вашингтон Пост, лист који је ангажовао Кашогија, извештава да турски обавештајци верују да је новинара у конзулату убио тим од 15 људи послатих из Саудијске Арабије
  • 10. октобар 2018 - Турски медији објављују снимке сигурносних камера на којима се види осумњичени тим убица како пристиже у Турску
  • 13. октобар 2018 - Саудијска Арабија одговара на „лажи и наводе без покрића" и понавља да није одговорна за смрт Кашогија. ББЦ сазнаје да Турска поседује аудио запис који указује да је Кашоги убијен у конзулату.
  • 15. октобар 2018 - Доналд Трамп разговара са саудијским принцем који негира да је његова држава убила Кашогија. Трамп спекулише да су за убиство одговорни „одметници"
  • 20 октобар 2018 - Саудијска Арабија први пут признаје да је Кашоги мртав, тврдећи да је настрадао у тучи. Многи су према овој верзији били скептични. Двојица високих званичника Саудијске Арабије су отпуштени
  • 22. октобар 2018 - Саудијска Арабија издаје нову верзију, негирајући наводе да је принц Мухамед бин Салман наредио убиство, рекавши да је Кашоги убијен у „одметничкој" акцији. У јавности се појављују снимци дублера који напушта саудијски конзулат у Кашогијевој одећи.
  • 16. новембар 2018 - Вашингтон Пост пише да је ЦИА закључила да је Мухамед бин Салман наредио убиство. Трамп је касније ово оповргнуо, рекавши да ЦИА није закључила да је принц одговоран.
  • 22. новембар 2018 - Француска, попут Немачке и Британије, забрањује улаз у земљу свим осумњиченим Саудијцима. Немачка обуставља извоз оружја у Саудијску Арабију.

Реакције

Министарство иностраних послова Турске саопштило је да саудијски суд „не задовољава сва очекивања Турске и међународне заједнице за разјашњење свих аспеката овог убиства".

Огласила се и Кашогијева вереница која је саудијску пресуду назвала „неприхватљивом".

Из Вашингтон поста, за који је Кашоги писао колумне, наводе да је „потпуни недостатак транспарентности и одбијање саудијске владе да сарађује са независним истражитељима сугерише да је ово било лажно суђење".

Међутим, Кашогијев син Салах, који живи у Саудијској Арабији, навео је на Твитеру да има поверење у саудијско правосуђе.

„Верујемо да је (правосуђе) било поштено према нама и да је правда достигнута".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk