Интернет и Русија: Успешно тестирање Рунета, Путин чека детаљне резултате

Vladimir Putin

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Контрола мреже један је од начина на који влада може да надгледа грађане

Русија је успешно тестирала Рунет, сопствену верзију интернета који представља алтернативу глобалној мрежи, саопштила је влада.

Детаљи тестирања нису објављени, али Министарство за комуникације тврди да обични корисници нису приметили неке промене.

Резултати ће бити представљени председнику Русије Владимиру Путину.

Међутим, неке стручњаке брину намере појединих држава да онеспособе интернет.

„Нажалост, пут којим је Русија кренула је корак ка разбијању интернета. Ауторитарне државе које желе да контролишу грађане угледају се на Иран и Кину", рекао је Алан Вудворд, професор компјутерских наука на Универзитету у Сарију.

„То значи да људи неће моћи да дискутују о томе шта се дешава у њиховој земљи, имаће оећај као да су у некаквом балону", додао је он.

Локални медији, попут Правде, објавили су да је заменик министра за комуникације рекао да је тестирање прошло по плану.

„Резултати су показали да су, у начелу, и надлежне државне институције и телекомуникациони оператери спремни да реагује у хитним случајевима како би осигурали стабилну мрежу широм целе Русије", казао је Алексеј Соколов.

Државна новинска агенција Тасс објавила је да је тестирана рањивост мреже на спољне утицаје.

Руске власти најавили су и стварање сопствене верзије Википедије, а усвојен је и закон који забрањује продају паметних телефона без фабрички инсталираног руског софтвера.

Како ће Рунет да функционише?

„Идеја је да интернет у Русији буде повезан са остатком света само у одређеним тачкама које влада може да контролише", објашњава професор Вудворд.

Он наводи да ће то приморати провајдере интернет и телекомуникационих услуга да конфигуришу мрежу унутар граница Русију као гигантски интранет.

„То ће бити слично ономе што раде велике корпорације", каже Вудворд.

Руске власти се, попут кинеских, надају да ће, дугорочно гледано, створити домаће алтернативе Гуглу и Фејсбуку, додао је он.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk