Полиција: Зову да нас питају где да купе прокељ

Sprouts

Аутор фотографије, Getty Images

Ако не знате где можете да купите прокељ, немојте да позивате број за хитне случајеве, као што се то десило полицији у Велсу.

Челници у полицији кажу да су примили позиве у вези са изгубљеном картицом за превоз, залуталом овцом, као и надокнадом новца за допуну кредита на мобилном телефону.

Они моле људе да не злоупотребљавају линију за хитне случајеве током већ презаузетог периода око божићних празника,

Апел је уследио месец дана пошто је служба Хитне помоћи у Велсу саопштила да су током претходне године преко линије за хитне случајеве добили позиве због штуцања и пецкања после бријања бикини зоне.

Од око 230.000 позива које је полиција Северног Велса примила током године, око 68.000 су били позиви због хитних случајева.

Саопштили су да је ова телефонска линија коришћена за бројне не-хитне случајеве ове године:

  • Један фармер је звао да каже да „му је прекипело" од залутале овце у његовом дворишту.
  • Један човек је звао да каже да је изгубио своју картицу за превоз аутобусом.
  • Једна муштерија је звала да каже да су запослени у радњи одбили да рефундирају новац за картицу за допуну кредита на мобилном телефону.

„Сваки непотребан позив који добијемо нам смањује слободно време за позиве који се тичу стварних полицијских питања", рекао је привремени инспектор Гери Лојд.

Потпис испод фотографије,

Полиција апелује на људе да користе линију за регуларне позиве уколико није у питању хитан случај

Додао је да полиција „није такси сервис", иако током Божићних празника редовно добија позиве од људи којима је потребан превоз до куће, „често јер им није остало довољно новца."

Полиција у Северном Велсу је такође нагласила чињеницу да је примила 17.000 прекинутих позива за хитне случајеве ове године.

Сваки од њих мора да се провери како би се „осигурала безбедност оног ко је звао", рекао је инспектор.

Полиција Јужног Велса је рекла да позиви хитним службама попут једног где је особа звала да пита где да купи прокељ, „излажу животе ризику."

А полиција из велшке области Дифед Паувис је замолила људе да „окрене прави број", рекавши да треба да зову регуларан полицијски број уколико није у питању хитан случај.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk