Мексико: Археолози пронашли велику мајанску палату

археолошкиња

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Постоје бојазни да би сунце и ветар могли да униште локалитет

Археолози у Мексику су открили остатке велике палате за коју верују да је стара више од 1.000 година и да датира из периода врхунца мајанске цивилизације.

Остаци грађевине високи шест метара, дуги 55 метара и широки 15 метара, откривени су ископавањем на локалитету древног града Кулуба у Јукатану.

Могуће је да је палата коришћена током два периода мајанске историје - у касном класичном периоду од 600. до 900. године и крајњем класичном периоду од 850. до 1050, саопштио је Национални институт за археологију и историју.

Мајанска цивилизација цветала је пре него што је Шпанија колонизовала регион.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Ово су остаци палате

Маје су владале великим територијама на садашњем подручју Мексика, Гватемале, Белизеа и Хондураса.

Поред палате, археолози истражују и четири грађевине на средишњем тргу Кулубе: олтар, остатке две стамбене зграде и кружну грађевину за које се мисли да су пећ.

„Ово је почетак, једва смо започели откривање једне од најопсежнијих грађевина на овом локалитету", рекао је археолог Алфредо Барера, а преноси новинска агенција Ројтерс.

Због забринутости да би ветар и сунце могли да оштете налазиште у близини популарног летовалишта Канкун, конзерватори разматрају пошумљавање делова Кулубе.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk