Дрога и Уругвај: У Монтевидеу заплењен кокаин вредан милијарду долара

Uruguay's Navy shows cocaine seized at Montevideo's port on December 27, 2019

Аутор фотографије, AFP

Власти у Уругвају саопштиле су да су заплениле рекордну количину од 4,4 тона кокаина, називајући ову акцију највећим ударцем за трговце наркотицима у историји земље.

Кокаин је заплењен у заједничкој операцији морнарицe и цариника у луци Монтевидеа.

Био је сакривен у четири контејнера са сојиним брашном који су путовали у Ломе, главни град Тогоа.

Улична вредност заплењене дроге је око милијарду долара, према наводима званичника.

Уругвај је све чешће транзитна тачка за транспорт наркотика из Латинске Америке у Африку и Европу.

Претходна рекордна заплена Уругваја била је у новембру, када су власти откриле контејнер са три тоне кокаина, такође у Монтевидеу, који је путовао у град Котону у Бенину преко шпанског острва Тенерифе.

Према речима званичника, 4,4 тоне кокаина су недавно откривене када су скенери у луци Монтевидеа показали „аномалије" у контејнерима.

Портпарол морнарице Диего Перона је рекао новинарима да је у првом контејнеру откривено више од 3.000 „цигли" кокаина, од којих је свака била тешка 1,1 килограм. Контејнери су чекали утовар на брод италијанске регистрације, пренели су локални медији.

Уругвајски директор царине Хајме Борхијани је рекао да није познато одакле је тачно стигао кокаин, али се знало да је у уторак укрцан у камионе на једној фарми у југозападном департману Соријано, 290 км од Монтевидеа.

Министар унутрашњих послова је написао на Твитеру да се полиција извела рацију на фарми и ухапсила власника и његовог сина. Такође је заплењена и извесна количина неспецификоване врсте дроге, додао је.

„Главна ствар је да покажемо свети и трговцима дрогом да нема зезања са царином Уругваја", рекао је Борхијани. "Предузели смо неопходне кораке да очистимо земљу од ове пошасти."

Година великих заплена дроге

Дошло је до веће доступности кокаина због огромног пораста глобалног узгоја лишћа биљке коке, који је сада на највишем нивоу у последњих двадесетак година.

Почетком ове године, Агенција ЕУ за дроге је упозорила да европске власти заплењују рекордне количине чистог кокаина, док криминалци предузетници отварају „кокаинске кол-центре" како би пружили брзу и флексибилну услугу доставе.

Проблеми попут употребе великих контејнера за транспорт кокаина показали су се као велики изазов, саопштио је Европски центар за праћење дрога и зависност од дрога (ЕМЦДДА).

  • У августу, царински службеници у немачком граду Хамбургу су током рутинске провере пронашли више од четири тоне кокаина уличне вредности од око милијарду евра. Овај товар је путовао из Монтевидеа у Белгију. Био је заведен као соја, а дрога је била сакривена у спортским торбама у транспортном контејнеру
  • У јуну, власти у Аустралији су заплениле највећу количину ментамфетамина у историји ове земље. Количина од 1,6 тона дроге чија је процењена улична вредност око 1,2 милијарде аустралијског долара, пронађена је у товару са звучницима у луци у Мелбурну. Пошиљка од 1,6 тона је стигла из Тајланда.
  • У септембру, скоро 1,3 тоне хероина, чија је улична вредност око 120 милиона фунти, откривена је међу пешкирима и баде мантилима у товарном броду током највеће акције заплене ове дроге у Великој Британији.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk