Иран: Једина спортисткиња са олимпијском медаљом напустила земљу

кимиа ализадех Image copyright EPA
Натпис на слици Осовојила је бронзу у Рију 2016.

Једина иранска освајачица олимпијске медаље Кимиа Ализадех одлучила је да напусти матичну земљу.

Спортисткиња која има 21 годину, објавила је на друштвеним мрежама да је напустила Иран због тога што не жели да буде део „лицемерја, лажи, неправде и улагивања".

Себе је описала као „једну од милиона потлачних жена у Ирану".

Ализадех није навела где се налази, упркос извештајима да тренира у Холандији. Она је 2016. године постигла историјски упсех за Иран освајањем бронзане медаље у теквондоу на Олимпијским играма у Рију.

У објавама на друштвеним мрежама написала је да званичници Исламске Републике користе њен успех у пропагандне сврхе.

Дезертирала у тренутку када Иран погађају протести - проистекли због обарања украјинског авиона прошле среде, усред велике конфронтације са Сједињеним Америчким Државама.

Званичници „су ме понизили"

„Ја сам једна од милиона потлачених жена у Ирану за који сам наступала годинама", написала је.

„Облачила сам шта год да ми кажу и причала шта год да нареде. Сваку реченицу коју су наредили, ја сам понављала. Никог од нас није брига за то, ми смо само средство."

Додала је да иако би влада користила њене спортске успехе у политичке сврхе, политичари би је понижавали коментарима попут: „Није морално за жену да шири ноге."

Ализадех је негирала да је позвана у Европу или да је добила примамљиву понуду и није потврдила у коју земљу је отишла.

Иранци су остали у шоку након првих вести о њеном одласку.

Ирански политичар Абдолкарим Хосеинзадех оптужио је „неспособне званичнике" да су дозволили да ирански „људски капитал побегне".

Полузванична новинска агенција Исна објавила је извештај у ком пише: „Шок за ирански теквондо. Кимиа Ализадех је емигрирала у Холандију."

Агенција је известила да се Ализадех нада да ће наступати на Олимпијским играма у Токију ове године, али не под иранском заставом.

Објављујући одлуку да напушта Иран, спортисткиња није изнела своје планове, али је рекла да остаје „иранско дете" где год да се налази.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи