Нуклеарно наоружање: Које државе га имају и у којим количинама

Печуркасти облак Image copyright Getty Images
Натпис на слици Печукарсти облак је ефекат нуклеарне експлозије

Уз најновије тензије између Сједињених Америчких Држава и Ирана, могуће је да доста слушате о нуклеарном наоружању.

Нуклеарно оружје се сматра најразорнијим наоружањем на свету - експлозије су толико јаке да само једна нуклеарна бомба може да уништи читав град.

Нуклеарне ракете су много јаче од обичних, не-нуклеарних бомби.

Доста се говорило о државама које немају дозволу да поседују или развијају нуклеарни арсенал - попут Ирана или Северне Кореје. Међутим, на неке државе забрана се не односи.

Постоји пуно тога што треба да знате када је реч о нуклеарном наоружању - али не брините, саставили смо водич који ће вам одговорити на главна питања.

Шта је нуклеарно оружје?

У питању су екстремно моћне бомбе.

Можда се сећате термина попут атома и изотопа са часова физике - они су укључени у процес активирања нуклеарне експлозије.

Бомбе црпе енергију из цепања атома или сједињавања малих честица унутар атома. Због тога се нуклеарна бомба некада зове атомска бомба.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Америка је бацила атомску бомбу на јапански град Хирошима шестог августа 1945. године

Нуклеарне бомбе ослобађају огромну количину радијације - која може да изазове озбиљне поремећаје и болести - тако да њихов ефекат траје много дуже од саме експлозије.

Али током историје су коришћене само два пута - 1945. године против Јапана у Другом светском рату, што је изазвало огромно разарање и губитак великог броја живота.

Радијација од бомбе бачене на Хирошиму трајала је неколико месеци и усмртила више од 80.000 људи.

А од бомбе бачене на Нагасаки страдало је више од 70.000 људи.

Од тада атомске бомбе нису коришћене ниједном.

Девет земаља засад поседује нуклеарно наоружање: САД, Велика Британија, Русија, Француска, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionНуклеарно наоружање: Колико смо далеко од света без нуклеарки

Ко може да их развија?

У теорији, скоро свако ко поседује одговарајућу технологију, знање и постројења.

Али да ли је државама дозвољено да их прозводе? То је сасвим друга прича.

Разлог за то је нешто што се зове Споразум о неширењу нуклеарног наоружања (НПТ) - циљ овог споразума био је да се спречи ширење нуклеарног наоружања и промовише разоружавање.

Image copyright Getty Images

Од 1970. године, 191 држава се придружила овом споразуму. Споразум су потписале и Америка, Русија, Велика Британија и Кина. Ових пет земаља се назива нуклеарним силама - њима је дозвољено да имају нуклеарно наоружање зато што су производиле и тестирале нуклеарне бомбе пре него што је споразум ступио на снагу 1967. године.

Иако ове земље поседују нуклеарно оружје, на основу споразума морају да смање њихову количину и не смеју заувек да га чувају.

Израел (који никада није потврдио нити демантовао постојање нуклеарних ракета), Индија и Пакистан никада нису приступили НТП, а Северна Кореја се повукла 2003. године.

Где се Иран уклапа?

Иран је започео нуклеарни програм током педесетих година прошлог века и одувек инсистирао да је његов програм нуклеарне енергије мирољубив.

Али постоје сумње да је коришћен као параван за развијање нуклеарног наоружања, што је подстакло Савет безбедности Уједињених Нација, Сједињене државе и Европску унију да 2010. године уведу санкције Ирану.

То је довело до споразума између Ирана и великих сила 2015. године на основу ког је Иран пристао да смањи нуклеарни програм у замену за трговински споразум, али председник Доналд Трамп се повукао из споразума у мају 2018. године.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ирански председник Хасан Рохани је раније изјавио да неће тећити ка нуклеарном наоружању

А сада су европске државе критиковале Иран што се не придржава споразума.

И након повећања тензија између Ирана и САД почетком ове године, Трамп се заветовао да, док год је он председник, Ирану неће бити дозвољено да има нуклеарно наоружање.

Односи су додатно заоштрени убиством иранског генерала Касима Сулејманија у Багдаду и Иран је истакао да се више неће придржавати ограничења које намеће споразум.

Да ли ћемо видети свет без нуклеарних ракета?

Број нуклеарног оружја је заправо спао са 70.000, колико је износио 1986. године, на 14.000.

Америка, Британија и Русија смањују залихе. али верује се да Кина, Пакистан, Индија и Северна Кореја настављају са производњом, наводи Федерација америчких научника.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун каже да Северна Кореја има нуклеарне ракете које могу да стигну до америчког тла

У јулу 2017. године, деловало је као да је свет био корак ближе нуклеарном разоружавању када је више од 100 земаља подржало споразум УН да се у потпуности забране.

Али земље које поседују нуклеарно оружје попут Америке, Британије, Француске и Русује су бојкотовале споразум.

Британија и Француска су истакле да споразум није узео у обзир реалне околности међународне безбедности - и да је нуклеарно застрашивање битно јер одржава мир више од 70 година.

Иако државе попут Британије и Америке смањују нуклеарне залихе, стручњаци кажу да обе земље још увек усавршавају постојеће наоружање.

Британија усавршава систем нуклеарног наоружања, а Америка ће за побољшање нуклеарних капацитета можда потрошити више од трилион долара до 2040. године.

Северна Кореја наставља да тестира и развија нуклеарни програм, уз скорашње тестове попут оног из октобра.

И док свет можда има мање нуклеарних ракета него пре 30 година, тешко да се нуклеарном наоружавању назире крај у скорије време.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи