Руска уметница се удала за осуђеника на доживотну казну због убиства новинарке

Џени Курпен Image copyright AFP
Натпис на слици Џени Курпен има политички азил у Финској

Руска уметница која живи у самонаметнутом изгнанству у Финској брани одлуку о удаји за злогласног затвореника, данског убицу Петера Мадсена.

Џени Карпен се удала за Мадсена 19. децембра прошле године, пише на њеној Фејсбук страници. Због тога је добила много непријатних порука, а неки је називају лудом.

Мадсен, самоуки проналазач, осуђен је на доживотну казну затвора у априлу 2018. године за сексуално злостављање и убиство шведске новинарке Ким Вол.

Убиство Ким Вол, угледне слободне новинарке, обележено је „необичном бруталношћу", речено је у Мадсеновој пресуди.

Мадсен, данас 49-годишњак, раскомадао је њено тело, али је тврдио да је страдала у несрећи на подморници коју је он саградио. Њено обезглављено тело пронађено је на плажи 2017. године. Касније су рониоци пронашли друге делове тела у пластичним кесама баченим у море.

Мадсен је у затвору у близини Копенхагена и на Фејсбуку је потврдио венчање са Карпен.

„Нећу имати приступ интернету да примам и одговарам на ваше поруке. Ако имате било какво питање, будите слободни да контактирате Џени Карпен преко Фејсбука", написао је у петак.

Карпен живи у финском граду Салу са руским политичким изгнаником Алексејем Девјаткиним с којим има два мала сина.

По професији новинарка, Карпен сада себе описује као уметницу. Она је за руски сервис ББЦ-ја рекла да је брак са Мадсеном искрен, да није само део уметничког пројекта „Ово није Петар ког смо познавали" који је покренула раније.

Рекла је да су ову фразу понављали некадашњи Мадсенови пријатељи после убиства, те је постала симбол начин на који га је друштво демонизовало.

Мадсен је био познат по подморници коју је сам направио и дизајнирању експерименталних свемирских ракета.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мадсен је познат по томе што је правио подморнице

У објави у недељу, Карпен је написала: „Мој супруг је починио стравично дело и за то је кажњен. Међутим, то што га заиста познајем даје ми право да кажем да сам срећна што сам са најлепшом, најпаметнијом, најталентованијом, најразвијенијом, најемпатичнијом особом и мушкарцем.

„Мој супруг је један од две жртве тог дела и то што је остао жив за њега је казна само по себи."

На њеној Фејсбук страници приказана је метална плочица, очигледно из посете затвору, и комад папира који показује део адресе затвора.

У недељу се пожалила на „хиљаде чудних, глупих, апсурдних или агресивних коментара, порука и претњи физичке природе од многих такозваних нормалних, добрих људи који поштују законе".

Image copyright AFP
Натпис на слици Са Алексејем Девјаткиним има два сина

Карпен ради за Grani.ru, руски опозициони сајт који су власти забраниле. Она и Девјаткин су ухапшени 2012. године пошто су присуствовали митинзима опозиционе странке крајње деснице Национални бољшевизам.

Странка коју предводи Едуард Лимонов је у политичкој групацији Друга Русија, и жесток је противник председника Владимира Путина. Лимонов има националистичке ставове - подржавао је српске тврдокорне националисте у бившој Југославији - и провео готово две године у затвору због оптужби за тероризам.

Карпен каже да је побегла с Девјаткиним прво у Украјину, а потом у Финску, где су добили политички азил.

Бранећи свој уметнички пројекат Мадсен, написала је у манифесту: „Подржавајући кривицу, називајући га пријатељем, разбили смо 'нормалност' на комаде, унели разноврсност у симболички капитал културе, укључили се у културни тероризам, у суштини, једини заиста ефикасан облик мирног отпора."

Она каже да је пројекат покренула средином 2018. године, али убрзо је схватила да јој је потребан „неки облик сарадње са самим Петером, а на јесен те године је започела лична комуникација".

После хапшења 2017. године, Мадсен се развео од супруге. Дански веб сајт БТ каже да је Мадсен почео да тражи пријатеље за дописивање из затворске ћелије у августу 2018. године.

БТ наводи да је имао трио обожаватељки које су га подржавале током жалбеног поступка суду. Националистичка данска Народна странка тражи да се пооштре ограничења за посете Мадсену и другим затвореницима осуђеним због најтежих злочина.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи