Европа и монархије: Чланови краљевских породица који сами зарађују

Princess Laurentien and Prince Constantijn are pictured on 04 December, 2019. Image copyright Getty Images
Натпис на слици Принцеза Лорентијен и принц Константин од Холандије налазе се међу европским члановима краљевске породице који раде

Британска монархија није прва у Европи која мора да реши како суочава са питањима о томе како ће се ускладити приватни послови виших чланова краљевске породице и њиховог статуса.

Британска краљица је у понедељак водила „кризне преговоре" око „нове прогресивне улоге" коју принц Хари и његова жена Меган желе да преузму, а која подразумева зарађивање властитог новца.

Међу најближим суседима Британије, неки чланови краљевских породица су се успешно пребацили на савремене радне животе, док су други били присиљени да се одрекну титула или су се суочили с оптужбама да искоришћавају краљевску робну марку.

Правила о краљевским титулама и дужностима варирају широм Европе. Ипак, за разлику од већине других парова сличног статуса, војвода и војвоткиња од Сасекса су и светски познате јавне личности.

Холандски „радни модел"

Image copyright Getty Images
Натпис на слици И принц Константин и принцеза Лорентијен раде

За краљевску породицу у Холандији се сматра да је успешан пример који показује како виши чланови краљевске породице успевају да буду запослени.

Принц Константин, краљев брат, и његова супруга принцеза Лорентијен, раде.

„Претходно су се сложили... да ће живот водити подаље од трона, али под условом да буду доступни уколико круна то буде тражила, тад ће можда морати сместа да оставе све остало по страни. А кад обављају неки посао, моле се да ступе у везу с владом, са краљем, са монархом, да им саопште који су им планови", каже холандски краљевски извештач Рик Еверс.

Овај брачни пар ради за експертску групу за међународну политику, али и за холандско министарство спољних послова хонорарно. Принц Константин, познат као Tин, ретко присуствује јавним догађајима у својству члана краљевске породице.

Старији брат принца Константина, принц Фрисо, такође је радио. Након што је стекао диплому из аеронаутичког инжењеринга, запослио се у компанији за обогаћивање уранијума. Умро је док је био на одмору 2012. године када је у скијалишту у аустријским Алпима дошло до лавине.

Чланови краљевске породице са приватним плаћеним пословима у Холандији не примају уставни доходак.

Краљ Вилем-Александер и даље ради као комерцијални пилот, управљајући авионима за компанију КЛМ - што описује пре као озбиљан хоби него као прави посао.

Дописница ББЦ-ја Ана Холиган каже да је 2005. године усвојен медијски кодекс који прописује да је фотографисање чланова краљевске породице док обављају краљевске дужности увек дозвољено, под условом да се члановима краљевске породице омогући приватност током остатка године. За посебне прилике, попут празника, влада организује званичне фотографске сесије,

То је радни модел који, чини се, задовољава и чланове краљевске породице и јавно интересовање за њихове (релативно нормалне) животе, додаје она.

Контроверзна норвешка принцеза

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Принцеза Марта Луиз престала је да користи краљевску титулу у пословним подухватима

У Норвешкој, принцеза Марта Луиз - најстарије дете норвешког краља Харалда - одрекла се статуса краљевског височанства када се удала 2002. године јер је желела да се усредсреди на каријеру.

Међутим, била је оптужена да профитира на чињеници да припада краљевској породици.

Заједно са емотивним партнером, шаманом по имену Дурек Верет, прошле године је организовала семинаре зване Принцеза и шаман. Они су обећавали да ће учеснике повести на путовање на ком ће полазници „открити саме себе у мудрости која ће им показати да им је активна њихова божанска страна".

Уследиле су критике, а она се касније извинила и рекла да неће користити титулу у будућим пословним подухватима.

„Што се тиче чињенице да сам користила принцезу у наслову турнеје, већ сам рекла да се извињавам и стојим иза тога. Била је то грешка и разумем да провоцира кад се титула принцезе користи на тај начин", написала је она на Инстаграму.

„Расправе сам схватила врло озбиљно и као породица смо се сложили да је најбоље да уведемо неке промене."

Отворила је нови Инстаграм налог на ком објављује информације везане за посао, а на ком не стоји њена титула.

„Ја сам просто Марта Луиз. Истражујмо живот и пођимо заједно у авантуре ", написала је она у првом посту.

Упркос контроверзи и томе што је изгубила статус краљевског височанства, краљевски извештач Џејмс Тејлор каже да она наставља да се појављује уз породицу на одређеним јавним догађајима.

„Доживела је поприличну навалу критика, али истовремена она се... и даље налази у кругу породице", додаје он.

Шведски каријериста

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Кристофер О'Нил није желео краљевску титулу након што се оженио принцезом Мадлен од Шведске

Муж принцезе Мадлен, најмлађег детета шведског краља, одлучио је да не прихвати краљевску титулу кад су се они венчали како би могао да настави са приватним пословима.

„Кад су се венчали 2013. године, краљ му је одобрио краљевску титулу, али ју је он одбио зато што је желео да остане самосталан и буде сигуран да може да зарађује властити новац", каже шведски краљевски експерт Роџер Лундгрен.

Кристофер О'Нил, британско-амерички држављанин, наставља да ради као финансијер, док његова супруга обавља краљевске дужности и ради са непрофитним фондацијама. Појављује се уз краљевску породицу на важнијим догађајима.

Лундгрен каже да у Шведској нису критиковали О'Нила због посла јер није ни прихватио титулу. Исто тако тврди да „би било ту много проблема" да се којим случајем десило да је О'Нил прихватио краљевску титулу истовремено настављајући да ради као финансијер.

Од деце принцезе Мадлен и О'Нила такође ће се очекивати да у будућности зарађују сама за живот јер је шведски краљ прошле године уклонио петоро унучади из краљевске куће.

Након потеза којим је поткресао монархију, деца су остала без титуле краљевског височанства, што значи да се од њих више не тражи да врше краљевске дужности. Аналитичари, међутим, истичу да деца - која су остала принчеви и принцезе - и даље задржавају „теоретско право на трон" и вероватно ће наставити да се појављују на друштвеним догађајима.

Одлука се није односила на двоје унучади који се налазе у директној линији да наследе трон.

Шпанска војвоткиња која је изгубила титулу

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Принцеза Кристина не врши краљевске дужности

Шпанска принцеза Кристина сматра се првом чланицом шпанске краљевске породице која има посао са платом.

Њен отац јој је доделио титулу војвоткиње од Палма де Мајорке после удаје за бившег олимпијског рукометаша Инакија Урдангарина 1997. године.

Али њен брат, шпански краљ Фелипе Шести, одузео јој је титулу 2015. године док се спремала за суђење за проневеру у којој је учествовао њен муж.

Принцеза Кристина ослобођена је свих оптужби за учешће у превари, али је Урдангарин осуђен 2017. године за коришћење непрофитне спортске фондације Институт Ноос за проневеру милиона евра у приватне сврхе, поставши тако први члан шпанске краљевске породице који је завршио у затвору.

Принцеза која се 2013. године преселила у Женеву, наводно је касније радила за добротворну фондацију коју води банка Ла Кајша и фондација Ага Кан.

Она не врши краљевске дужности и никад се не појављује на јавним догађајима заједно са краљевском породицом, каже Лундгрен.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи