Преминула кинеска студенткиња од последица гладовања због помоћи брату

Ву Хуан на болничком кревету. Image copyright Feng Video
Натпис на слици Ву Хуан је јела само пиринач и папричице како би сачувала новац за њеног болесног брата

Трагично неухрањена студенткиња која је живела на свега два јуана (31 динар) дневно како би издржавала брата, преминула је ове недеље, јављају кинески медији.

Прича Ву Хуајан шокирала је Кину када су се фотографије младе девојке, која је била тешка једва више од 20 килограма, појавиле прошле године.

Примљена је у болницу због проблема са дисањем октобра 2019. године.

Донације за њен опоравак су пристизале, али њен брат је рекао новинарима да је преминула у понедељак.

Ву је изјавила за лист Чонгинг Морнинг Пост да се обратила медијима након што је посматрала како јој отац и бака умиру јер нису имали новца да плате лечење.

„Не желим то да доживим - да чекам смрт због сиромаштва", рекла је.

Њен брат, који није именован, изјавио је за лист Пекинг Јут Дејли да је умрла у 24. години.

Доктори су прошле године изјавили да студенткиња треће године факултета пати од проблема са срцем и бубрезима - резултат тога што је последњих пет година јела минималне количине хране.

Која је њена прича?

Ву Хуајан и њен брат су се годинама борили да преживе. Остали су без мајке када је она имала четири године, а отац им је умро док је Ву још била у школи.

Од тада их је издржавала бака, а касније ујак и тетка који су могли да зараде само 300 јуана месечно.

Већина тог новца одлазила је на здравствене трошкове, јер је њен брат имао психичке проблеме.

Због тога је Ву трошила само два јуана дневно, живећи углавном на папричицама и пиринчу пет година. Када је стигла у болницу, била је вискока свега 135 центиметара.

Доктори кажу да је била толико неухрањена да су јој опале обрве и 50 одсто косе.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionИндија: Бака 80-годишњакиња храни људе за мање од једног цента

Какве су реакције?

Сестра и брат су из Гуејџоуа, једне од најсиромашнијих кинеских регија, и овај случај је истакао проблем сиромаштва у Кини.

Иако је кинеска привреда процветала у последњих неколико деценија, сиромаштво није нестало. Кинески Национални завод за статистику тврди да је 2017. године 30.46 милиона људи живело испод границе сиромаштва од 1.90 долара дневно.

Неједнакост је такође порасла, како извештај Међународног монетарног фонда из 2018. године наводи да је Кина једна од земаља „са најизраженијом неједнакошћу".

Случај Ву Хуајан разбеснео је грађане, како су се многи на друштвеним мрежама запитали зашто није учињено више да се помогне сестри и брату.

Неки су се дивили њеној посвећености да помогне брату и настави са студијама.

Поред донација и платформи за сакупљање новца, њени професори и колеге студенти су донирали 40.000 јуана, док су мештани сакупили 30.000 јуана како би јој помогли.

Пре њене смрти, званичници су објавили изјаву у којој наводе да Ву прима минималну државну помоћ - која износи између 300 и 700 јуана месечно - и да је почела да добија хитне субвенције од 20.000 јуана.

Кина се претходно обавезала да ће „искоренити" сиромаштво до 2020. године. Раније овог месеца, из покрајине Ђангсу су истакли да само 17 од 80 милиона становника живи у сиромаштву. Тачност ових бројки је довођена у питање на интернету.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи