Медведев поднео оставку и распустио владу - Путин мења устав Русије

Russian President Vladimir Putin with Prime Minister Dmitry Medvedev Image copyright EPA
Натпис на слици Буран дан у руској политици

Руски премијер Дмитриј Медведев поднео је оставку и распустио владу само неколико сати након што је председник Русије Владимир Путин у парламенту изнео планове за промену устава.

Изненадна одлука руског председника догодила се четири године пре краја његовог мандата. Према актуелном уставу, он неће моћи да се поново кандидује за председника.

У говору пред посланицима оба дома парламента, Путин је најавио да ће грађани гласањем одлучити о променама чији је циљ да моћ председништва пребаце на парламент.

Медведев је изјавио да ће Путинови предлози значајно променити „баланс моћи" извршне, законодавне и судске власти у Русији.

Путин је од Медведева тражио да пређе на функцију заменика председника Савета за безбедност, а нешто касније је за новог премијера номиновао директора пореске службе Михаила Мишустина.

Извори ББЦ-ја из руске владе кажу да министри нису знали шта ће се десити - један је рекао Путинова одлука била „потпуно изненађење".

Медведев је неколико година био премијер, а председник од 2008. до 2012. година, мењајући функције са Путином, који му је блиски сарадник.

Руски устав председницима дозвољава два узастопна мандата на власти.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПутинове шале 2019 - баке, Јевреји, амерички избори и други вицеви руског председника

Шта Путин предлаже?

На крају говора Путин је изнео низ предлога за промену устава.

Међу њима је пребацивање „веће одговорности" на Думу - доњи дом парламента - око именовања премијера и министара. Према актуелном руском уставу председник на функцију именује и премијера и министре, што мора да одобри Дума.

Руски председник предлаже и већу улогу саветодавног тела названог Државно веће - у већу, којим председава Путин, налазе се људи који су на челу руских региона.

Остале мере које Путин предлаже:

  • Ограничавање моћи међународног права
  • Измену правила да председник може да има само два мандата
  • Јачање закона који забрањују кандидатуру за председника људима који имају страно држављанство и дозволе за боравак у иностранству

Медведев је одлуку саопштио на државној телевизији, док је Путин седео поред њега. Руски председник му се у једном тренутку захвалио на напорном раду, али је рекао и да „није све" испуњено.

Припадници одлазеће владе ће остати на функцијама док нова влада не буде постављена.

Сара Рејнсфорд, ББЦ дописница из Москве

Председник Путин воли стабилност. То је његова карактеристика. Зато је вест да је читава влада поднела оставку била огромно изненађење. Према коментарима на интернету, изгледа да ни министри нису знали да ће се то десити. За тренутак је деловало као флешбек на Русију 1990-их, када је председник Борис Јељцин мењао премијере као чарапе. Ипак, Владимир Путин није Јељцин, и овај потез делује као део неког већег плана о консолидацији - и проширењу - његовог останка на власти.

Према тренутним правилима, Путину истиче председнички мандат 2024, и до сада није било јасно шта ће после тога радити. То и даље није јасно. Али промене устава које је предложио су назнаке неких могућности. Подигао је статус малопознатог Државног већа, које ионако већ предводи. Или би могао поново да буде премијер, сада када је делом умањио надлежности руског председника.

Ако буде остајао на високом положају, можда треба ту намеру да разјасни људима опхрваним друштвеним и економским проблемима које је поново морао да наведе у годишњем обраћању нацији. Ако је Путин кривац за њихове муке, Руси би могли да се запитају зашто би требало да прогутају његов останак на власти после 2024. Дмитриј Медведев - тако често користан Путину - за сада изгледа као жртвени јарац који је био при руци.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media caption20 година у 20 секунди: Како се мењао Владимир Путин

Шта је још Путин рекао?

У обраћању парламенту Путин је најавио и низ планова за повећање наталитета у Русији, што је проблем против којег се земља бори годинама.

Иначе, Путин је прошле године обећао пореске олакшице за велике породице, а сада је обећао новац новим мајкама.

Како каже, циљ је да жене за четири године у просеку рађају 1,7 деце, уместо тренутних 1,5.

Такозвани „мајчински капитал" до сада је исплаћиван само породицама са најмање двоје деце.

Путин је најавио и бенефите за децу од три до седам година у породицама са ниским приходом, као и бесплатне оброке током прве четири године школовања.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи