Русија, Путин и Михаил Мишустин: Шта знамо о новом премијеру Русије

Мишустин Image copyright Reuters

Посланици руске Думе подржали су предлог председника државе Владимира Путина да нови премијер буде Михаил Мишустин.

За овај предлог гласало је 383 посланика и посланица, 41 је било уздржано, а Путин је потписао званично решење о постављењу Мишустина на фукцију.

Очекује се да сада Мишустин оформи кабинет.

„Председник Владимир Путин одржао је радни састанак са Михаилом Мишустином и позвао га да преузме место премијера. Уз сагласност, он је поднео Мишустинову кандидатуру на разматрање у Државној думи", саопштила је служба за односе с медијима Кремља.

Ко је Михаил Мишустин?

Михаил Мишустин је на челу Федералне пореске службе од 2010. године.

Пре именовања на ту функцију, био је председник групе компанија УФГ, „једне од највећих компанија које послују у Русији у области управљања имовином и директним улагањима", наводи се у биографији 53-годишњег Мишустина на сајту пореске службе.

У државној служби је од 1998. године, када је преузео функцију заменика шефа Државне пореске службе Русије. Од марта 1999. до марта 2004. године био је заменик министра за порезе.

У периоду 2004-2006. био је на челу Федералне агенције за катастар непокретности, а у периоду 2007-2008. на челу Федералне агенције за управљање посебним економским зонама.

Као и Путин, и Мишустин обожава хокеј. Званичник је члан управног одбора Руске хокејашке федерације и члан надзорног одбора хокејашког клуба ЦСКА.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionББЦ на српском води вас кроз дан који је руски председник провео у Београду.

„Сиромашни" премијер?

Михаил Мишустин није најбогатији функционер. По савременим руским стандардима чак је и сиромашан.

На руци је 2013. носио сат који је личио на Zenith Elite Ultra Thin који је тада могао да се купи за 4.200 евра.

Две године касније, леву руку му је украшавао швајцарски Тag Heuer Carrera Calibre 6 Heritage - сат који сада може да се купи за око 2.800 евра.

Можда делује да то није мала цифра, али поређења ради- опозициони политичар Алексеј Наваљни објавио је да секретара за штампу Дмитриј Песков носи сат вредан и до 540.000 евра.

Ни његова званична плата не руши рекорде: на челу Федералне службе за порезе 2010. године пријавио је приход од 78 милиона рубаља, што је око 1,1 милион евра, али је у државној служби зарађивао око 30 милиона рубаља годишње, што је око 430.000 евра. Последњи доступни подаци о приходима за 2018. годину, показују да је зарађивао 18 милиона рубаља, односно око 260.000 евра.

Међутим, супруга кандидата за премијера нашла се на листи најбогатијих жена званичника на Форбсовој листи за 2014. годину, заузевши девето место са приходом од 160,1 милиона рубаља (230.000 евра).

Имају стан од 141 квадратног метра и аутомобил форд куга регистрован за Машустинову супругу.

Зашто је Медведев поднео оставку?

Дојучерашњи премијер Дмитриј Медведев поднео је оставку и распустио владу само неколико сати након што је председник Русије Владимир Путин у парламенту изнео планове за промену устава.

Изненадна одлука руског председника догодила се четири године пре краја његовог мандата. Према актуелном уставу, он неће моћи да се поново кандидује за председника.

У говору пред посланицима оба дома парламента, Путин је најавио да ће грађани гласањем одлучити о променама чији је циљ да моћ председништва пребаце на парламент.

Медведев је изјавио да ће Путинови предлози значајно променити „баланс моћи" извршне, законодавне и судске власти у Русији.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media caption20 година у 20 секунди: Како се мењао Владимир Путин

Путин је од Медведева тражио да пређе на функцију заменика председника Савета за безбедност, а нешто касније је за новог премијера номиновао директора пореске службе Михаила Мишустина.

Извори ББЦ-ја из руске владе кажу да министри нису знали шта ће се десити - један је рекао Путинова одлука била „потпуно изненађење".

Медведев је неколико година био премијер, а председник од 2008. до 2012. година, мењајући функције са Путином, који му је блиски сарадник.

Руски устав председницима дозвољава два узастопна мандата на власти.

Влада у оставци биће на функцији до избора нове.

Секретар Јединствене Русије Андреј Турчак саопштио да ће га та странка подржати и рекао да ће Дмитриј Медведев остати лидер странке.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи