Хари и Меган: „Чист разлаз“ са краљевском породицом - шта даље

Harry and Meghan Image copyright Karwai Tang

Принц Хари и Меган више неће користити краљевске титуле и неће примати новац из јавних средстава за обављање краљевских дужности, саопштила је Бакингамска палата.

Војвода и војвоткиња од Сасекса наводе и да намеравају да врате 2,4 милиона фунти - колико је коштало реновирање резиденције Фрогмор плаћено новцем пореских обвезника. Ова кућа у Виндзору остаће њихов породични дом у Великој Британији.

Пар више неће формално представљати краљицу, а нови аранжман ступа на снагу на пролеће ове године, саопштено је из палате.

Хари и Меган најавили су да неће бити „виши" чланови краљевске породице раније овог месеца.

У изјави се наводи да је после „вишемесечних разговора и скорашњих договора" британска краљица Елизабета Друга „задовољна што смо заједно пронашли конструктивно решење за мог унука и његову породицу".

„Хари, Меган и Арчи ће увек бити веома вољени чланови моје породице", пише у саопштењу њене палате.

„Разумем са којим изазовима су се суочили због интензивне пажње током последње две године и подржавам њихову жељу за самосталнијим животом.

„Желим да им се захвалим на њиховом преданом раду у овој земљи, Комонвелту и шире, и посебно сам поносна на то како је Меган брзо постала део породица.

„Читава моја породица се нада да ће им данашњи договор омогућити да започну изградњу срећног и мирног новог живота."

Из Бакингамске палате кажу да Хари и Меган схватају да се од њих очекује да одступе са краљевских дужности, као и да више неће имати званична војна звања.

„Више неће примати новац из јавних средстава за обављање краљевских дужности.

„Иако више не могу формално да заступају краљицу, војвода и војвоткиња од Сасекса су јасно ставили до знања да ће све што буду радили и даље бити у складу да вредностима Њеног Величанства.

„Они неће више користити краљевске титуле јер више неће обављати дужности као чланови краљевске породице."

Из палате је саопштено да неће коментарисати какви су договори када је у питању безбедност пара.

Image copyright PA Media

„Када су први пут саопштили шта желе, говорили су о прогресивној улози унутар краљевске породице, наводећи да желе да одступе са краљевских дужности.

„Ово није одступање, ово је потпуно повлачење", рекла је ББЦ дописница за краљевску породицу Денијела Ралф за ББЦ Радио 5.

Она је додала да је и „питање које ће им и у наредним годинама висити над главом" то како „ће изгледати њихов комерцијални живот".

„То ће бити тест интегритета за Харија и Меган", истакла је Ралф.

У саопштењу Бакингамске палате се наводи да ће њих двоје наставити приватно да се баве покровитељством и удружењима.

Анализа Џонија Дајмонда, ББЦ дописника за краљевску породицу

„Тешко је замислити чистији растанак"

„Они ће увек бити вољени чланови моје породице", написала је краљица.

И то је то. Нема титула, нема краљевских дужности, нема војних чинова, путовања, а већину времена проводиће у Канади, без новца пореских обвезника.

Тешко је замислити чистији растанак од овог. Хари и Меган су и даље чланови краљевске породице, иако у пракси то више нису.

Првобитно се разговарало о мешовитом животу -у ком би Хари и Меган наставили са неким краљевским задужењима, али би проводили време у Канади и Великој Британији.

Али било је превише контрадикторности и опасности да дође до сукоба интереса.

И даље постоји доста ствари које треба рашчистити.

Цео договор ће за годину дана бити поново размотрен.

Али Харија и Меган чека нови живот - и даље ће бити јавне личности, то је сигурно.

Шта се догодило?

Војвода и војвоткиња од Сасекса су саопштили 8. јануара да више неће бити „виши" чланови краљевске породице.

У документарном филму ТВ станице ИТВ емитованом прошле године, Меган је признала да јој мајчинство делује као „борба" због огромног интересовања медија.

Принц Хари је такође коментарисао наводе о расколу између њега и брата Вилијама, војводе од Кембриџа, рекавши да иду „различитим путевима."

Војвоткиња је у октобру покренула правне кораке против дневника Мејл он Сандеј због, како тврди, незаконитог објављивања њених приватних писама.

Пар је рекао да намерава да „успостави прогресивну нову улогу" за себе, наведено је у саопштењу о повлачењу које је пар објавио и на Инстаграму.

Додали су да намеравају да „раде на томе да постану финансијски независни."

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Меган, Хари и краљица у јуну 2018. године

Пет дана касније, после састанка са принчевима - Чарлсом, Вилијамом и Харијем - краљица је саопштила да је пристала на „прелазни период" током којег ће војвода и војвоткиња од Сасекса наизменично проводити време у Канади и Великој Британији.

У краљичином саопштењу наводи се да она потпуно подржава њихову жељу за новом улогом, али „да би више волела да настављају у потпуности да обављају краљевске дужности".

„Моја породица и ја у потпуности подржавамо жељу Харија и Меган да започну нови живот као млада породица", наведено је тада у изјави Бакингамске палате.

Нацрт за будућност?

На нека питања о будућности овог пара и даље нема одговора, као рецимо какав ће бити њихов имиграциони статус и хоће ли плаћати порез у Великој Британији или Канади, где би требало да бораве.

Не зна се да ли Меган и даље намерава да узме британско држављанство - ово би захтевало да одређени временски период проводи у Великој Британији.

Бивши портпарол краљице Дикер Арбајтер оцењује да нови договор краљевску породицу доводи из кризне у прихватљиву ситуацију.

„Ово је ситуација у којој сви добијају. Ово је најбољи договор до ког су могли да дођу.

„Ово је ситуација у којој може да се функционише, а биће поново размотрена за годину дана што показује да су врата и даље можда остала одшкринута", каже он.

Чиме ће се бавити Меган и Хари?

Пар није саопштио детаље каква ће тачно бити њихова улога у будућности и где ће је „играти".

Принц Хари и Меган планирају да покрену хуманитарну организацију која ће радити на глобалном нивоу, али посебна пажња биће посвећена Америци и Африци.

Када су били на првој турнеји са сином прошле године Меган је девојчицама у сиромашним деловима Јужне Африке рекла да саосећа са њима и „као обојена жена и као њихова сестра".

Image copyright Getty Images

И принц Хари је говорио о посебној љубави према Африци, описујући тај континент као „место на свету на ком се највише осећа као свој на своме".

Овај пар ће у оквиру хуманитарног рада вероватно помагати и женским организацијама.

Како ће зарађивати за живот?

Тренутно им правила забрањују да „зарађују за живот на било који начин", али одступањем са места „виших" чланова краљевске породице могли би да се запосле са пуним радним временом.

Дејвид МекКлер, аутор књиге о трошковима живота краљевске породице као и начинима како га стичу, каже да они већ имају новац и да би могли и више да зараде од телевизија у будућности.

Меган је добијала 50.000 долара по епизоди у ТВ серији Одела (Suits). Иако више не ради као глумица, добија накнаду када год се серија емитује.

Image copyright Reuters

Трошкове живота војводе и војвоткиње - попут становања, путовања и одеће - тренутно плаћа Харијев отац, јер тиме представљају краљицу.

Принц од Велса финансира синове и њихове породице приходима од Корнволског војводства.

Историчар који се бавио краљевском породицом Хуго Викерс рекао je за ББЦ да није уверен да ће планови пара бити остварени.

„Они мисле да могу да раде многе ствари заједно, али много је вероватније да ће ако не буду пажљиви, можда завршити као јавне личности са благо пропалим каријерама".

Хари и Меган представљају особе под „међународном заштитом", што значи да морају имати наоружано обезбеђење лондонске полиције.

Где ће живети?

Планирају да живе на релацији између Северне Америке и Велике Британије.

Пре рођења Арчија у априлу уселили су се у нову кућу у Виндзору.

Хари и Меган су узели продужени одмор током божићних празника и провели су их у канадској провинцији Британска Колумбија.

Док је снимала серију Одела, Меган је дуго живела у Торонту, тамо је стекла и пријатеље.

Вероватно ће породица проводити време и у Калифорнији, где је Меган одрасла и где јој живи мајка Дорија Регланд.

Њен отац Томас Маркл, са којим Меган слабо комуницира, живи у Мексику.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи