Хари и Меган - како ће зарађивати, од чега ће живети

The Duke and Duchess of Sussex Image copyright Getty Images
Натпис на слици Хари и Меган

Војвода и војвоткиња од Сасекса пристали су да не користе краљевске титуле у склопу планова да се повуку са краљевских дужности и „раде на томе да постану финансијски самостални".

ББЦ-јев дописник Џони Дајмонд рекао је да су чланови краљевске породице обично изузети из обављања плаћеног посла, али одрекавши се титула пар је добио више слободе.

„Наравно, једном кад изгубите титулу више нисте краљевски и посебни, и ваш бренд би могао да постане много мање привлачан потенцијалним партнерима", рекао је он.

Консултант за јавне односе Марк Борковски рекао је да су чак и без титула њих двоје „саме по себи моћне јавне личности првог реда, тако да ће привући много пажње."

Принц Хари и Меган планирају да време проводе и у Великој Британији, и у Северној Америци - а њихов глобални домет могао би да отвори изобиље могућности.

Али како би могли да остваре финансијску самосталност и финансирају добротворне акције?

Комерцијална партнерства

Захтев да се региструје бренд Ројал Сасекс њих двоје су поднели у јуну прошле године, покривајући артикле као што су књиге, календари, одећа, сакупљање средстава у добротворне сврхе и кампање.

То је отворило могућност да принц Хари и Меган покрену властиту линију производа, од шминке до одеће.

Али споразум са краљицом бацио је сенку на ту идеју. Бренд који користи реч „краљевски" можда није у складу са њиховим споразумом да се одрекну краљевских дужности, истовремено величајући „вредности Њеног височанства".

Новинарка и коментаторка краљевског стила Елизабет Холмс каже да су критике на рачун искоришћавања краљевске везе ризик у сваком комерцијалном подухвату, додајући: „Зато мислим да ће бити опрезни у вези с тим."

Image copyright Clodagh Kilcoyne/Getty Images
Натпис на слици Меган је краљевска покровитељка Смарт Воркса и помагала је у стилизацији жена током посете овој добротворној организацији прошле године.

Чак и ако буду морали да крену од нуле с именом Ројал Сасекс, Холмс каже: „Сваки бренд на свету би желео да ради с њима."

Било да је то дизајнерска торбица или Арчијев ручно плетена капа са гомбом, кад год Сасексови буду усликани са неким производом, продаја тог производа вине се у небеса.

Али вероватно не треба да очекујемо да 10,5 милиона пратилаца Инстаграм налога овог пара одједном буде бомбардовано спонзорисаним садржајем и прикривеним оглашавањем, каже Холмс.

Иако краљевски пар има огромну платформу, она није ништа у поређењу са оном Кајли Џенер, која има више од 150 милиона пратилаца на Инстаграму.

Ова звезда ријалити емисије, која се нашла на врху прошлогодишње листе богатих на Инстаграму, процењује се да зарађује око 1,2 милиона долара по једном једином спонзорисаном посту.

Да ли би Меган и Хари могли да следе тај тренд? Холмс каже: „Не мислим да је то нужно одговарајући пут за једног члана краљевске породице."

Добротворна фондација

Војвода и војвоткиња изјавили су како планирају да покрену добротворну организацију како би довели до „напредних промена" преко „активности у локалу и заједници".

Холмс сугерише да би било какво комерцијално партнерство било везано за њихове добротворне акције, можда са секундарном приликом за личну зараду.

На пример, Меган је покровитељка добротворне организације које обезбеђује бесплатну одећу и обуку за разговор за посао незапослених жена и покренула је властиту одевну линију за ту организацију.

Иако је њима можда законски дозвољено да примају плату од властите добротворне организације, то није приступ којим се служе неки од њихових вероватних узора.

Хари и Меган су изјавили да су, док су кројили властите планове, „истраживали невероватан рад многих познатих и мање познатих фондација".

Као потенцијални модели сугерисане су организације као што је Фондација Клинтонових, Фондација Обаминих и Фондација Била и Мелинде Гејтс.

Али Клинтонови кажу да не добијају плату нити намирују трошкове преко своје добротворне организације, Обамини нису наведени међу најплаћенијим службеницима властите фондације, а господин и госпођа Гејтс славно користе своју организацију за даривање новца уместо за његово узимање.

ТВ и филм

Будући да је Меган прво стекла славу као глумица у америчкој телевизијској серији Одела, можда не изненађује што су неке од првих понуда упућених пару стигле из света забаве.

Хари се већ удружио са америчком медијском могулком Опром Винфри за серију која се бави менталним здрављем на Епл ТВ-у, чије се премијерно емитовање очекује 2020. године.

А кад су војвода и војвоткиња обзнанили намеру да се „повуку", откривено је да је Меган већ потписала уговор за позајмљивање гласа Дизнију у замену за донацију добротворној организацији за очување слонова.

Image copyright Ian West/Getty Images
Натпис на слици Опра Винфри била је гошћа на војводином и војвоткињином венчању

Главни шеф за садржај Нетфликса Тед Сарандос већ је изразио интересовање за рад с овим паром. „А ко не би био? Да, наравно", рекао је он.

То би могло да представља шансу да се пође стопама Обаминих, који су потписали уговор са стриминг видео компанијом за снимање документараца и серија о друштвеним и политичким темама.

Сличан споразум могао би да пружи војводи и војвоткињи прилику да истакну циљеве до којих им је стало.

У случају Меган, то су равноправност и женска права, док се Хари одувек залагао за ментално здравље и старање о војним ветеранима.

Уговор за књигу

Иако је пар говорио о борби за жестоким интересовањем медија за њихове животе, идеја да открију више о себи властитим речима могла би да буде привлачнија - и уноснија.

Уговор за књигу из 2017. године који су потписали Барак и Мишел Обама сматра се вредним више од 60 милиона долара.

То је и област за коју је Меган већ исказала интересовање. У њеном уводу за прошлогодишње септембарско издање Вога, у ком је гостовала као уредница, Меган је писала о својој „љубави према писању".

Пре него што се удала са Харија, водила је и стилски блог, Тиг, на ком је делила савете из лепоте, моде и путовања.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Мемоари Мишел Обаме продали су се у првих пет месеци у више од 10 милиона примерака

Натали Џером, књижевна агенткиња из Евитаса, каже да пар има „огромну моћ и домет" и било који уговор за књигу са њима био би уносан.

„Људи су их поредили са Обаминима и мислим да је то сасвим на месту", каже она.

Меган је узор за многе жене обојене коже и младе људе, додаје она.

„Налазимо се у периоду у ком све више говоримо о разноликости у издаваштву и постоји снажна иницијатива да се досегне шира публика", каже она.

„Кад би она сама објавила књигу и обраћала се младима на терену држећи предавања и одлазећи у школе као што је то радила Мишел Обама, мислим да би књига постигла огроман успех."

Јавни наступи

Друга потенцијална област коју би пар могао да искористи били би говори после свечаних вечера и на разним догађајима.

Џереми Ли, директор агенције за говорнике ЏЛА, каже да уколико би задржали позитиван профил, њих двоје би могли да зарађују шестоцифрене суме за свако појављивање.

Он предвиђа да би потражња за тако нешто била већа у САД, где Ли каже да би пар могао да заради и до 500.000 долара по ангажовању.

Међутим, он каже да би компаније у Великој Британији могле да буду осетљивије на ризик по нарушавање репутације уколико се јавно мњење окрене против пара.

Ли предвиђа да би британске компаније биле спремне да ангажују чланове краљевске породице као говорнике само у вези са неким од властитих добротворних интересовања, у замену за донацију њиховој добротворној организацији - уместо хонорара - негде у висини од 100.000 фунти.

Али у САД интересовање би показао „свако ко жели да се размеће и има буџет за то", каже он.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи