Давос, форум и политика: Богати и моћни одлучују о судбини човечанства

Тони Блер и Боно Вокс у Давосу пре 15 година Image copyright Getty Images
Натпис на слици Тони Блер и Боно Вокс у Давосу пре 15 година

Неки од најмоћнијих светских политичара и пословних људи окупило се у швајцарском Давосу на Светском економском форуму ове недеље.

Међу гостима су Доналд Трамп, председник Америке, активисткиња Грета Тунберг и Дара Косровшахи, први човек компаније Убер.

Али чему служи овај џет-сет догађај и да ли се ради о догађају који се организује само за елиту?

Шта је Светски економски форум?

Први пут је одржан 1971. године са циљем да се „побољша стање у свету".

Одржава се сваке године у алпском скијалишту Давос, а окупља лидере из пословног, политичког и академској света.

Image copyright Getty Images

Многи користе форум за састанке на којима договарају послове и инвестиције.

Познате личности на овом форуму покушавају да креирају „светску агенду". Тако је прошле године принц Вилијам одржао говор о менталном здрављу, а Дејвид Атенборо је упозорио јавност на проблеме уништавања животне средине.

Ко долази у Давос?

Сваке године око 3.000 људи дође на форум. Да би дошли, морају да буду позвани - у том случају је бесплатан боравак - а могу да буде и чланови форума, што може да кошта и до 480.000 фунти (560.000 евра).

Гости су светски лидери, челници УН и ЕУ, као и утицајни људи из великих компанија попут Кока Коле, Голдман Сахса и ИБМ-а.

Чести гости су и милијардер Џорџ Сорос, Тони Блер, бивши британски премијер, Марк Закерберг, шеф Фејсбука и певач Боно Вокс.

Има и другачији примера - актуелни британски премијер Борис Џонсон забранио је министрима да се појављују на овом догађају.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Урсула фон дер Лејен и Александар Вучић на форуму

Давос и учесници са Западног Балкана

На Светском економском форуму у Давосу најављен је билатералних сусрета председника Србије Александра Вучића са светским званичницима, привредницима и представницима финансијских институција.

Вучић учествују у сесији „Дипломатски дијалог о теми Западни Балкан", а планирано је и обраћање на скупу под називом „Генерисање раста за Централну и Источну Европу".

Најављено да ће на оба скупа говорити о томе како види будућност, о „малом Шенгену", економској сарадњи и другим питањима.

Председник Србије се у Давосу срео са премијером Хрватске Андрејем Планковићем.

Разговор са њим је описао као "отворен и пријатан", преноси Блиц.

Вучић је потврдио је и да би требало са Хашимом Тачијем, да учествује на политичком панелу и додао да „очекује размену аргумената, која неће бити једноставна, нити лака", преноси РТС.

Да ли постоје критичари Давоса?

Image copyright FABRICE COFFRINI

Не долазе само моћни играчи у Давос.

Прошле године, холански историчар Рутгер Брегман је током једног панела критиковао делегате што не плаћају довољно на име пореза.

Често активисти протестују у Давосу и другим швајцарским градовима.

Украјинске активисткиње из групе Фемен су тако протестовале против мушке доминације у светској економији. А 2012. припадници покрета Окупирајмо Вол Стрит, који се боре против неједнакости, изградили су иглое и боравили у њима док је трајао форум.

Да ли је Давос елитистички?

До 2008. и светске економске кризе, долазак у Давос сматрао се обавезом у борби за побољшање ситуације у свету.

Али критичари су тврдили да се ту окупља део светске елите које је одговорна за кризу.

Прошле године, Ананд уредник магазина Тајм Ананд Гиридарадас описао је Давос као „породично окупљање људи који су уништили модерни свет."

Чак и међу учесницима, немају сви једнак приступ свим панелима и дискусијама. Беџеви и значке у различитим бојама означавају где ко може да иде.

Они који имају беле беџеве са холограмом имају приступ свим местима. На другој страни, хотелска значка показује да не можете ни да уђете у конференцији центар.

Image copyright Getty Images

Честе су и оптужбе да мушкарци доминирају на форуму.

Прошле године 22 одсто су биле учеснице, а док је тај проценат пре пет година био 17.

Због локације Давоса, гости често стижу приватним хеликоптерима, а организују се и бројне забаве, што додатно појачава утисак луксузности целог догађаја.

Ипак, организатори тврде да им је главни циљ да окупе најмоћније и најутицајније људе због општег добра у свету.

Мартин Вулф, главни економски коментатор Фајненшал Тајмса каже: „Елите никад немају додир са стварношћу - то им је у природи - али је свет без њих немогућ. Такође је важно да се ови људи редовно срећу и размењују мишљења".

Шта је постигнуто у Давосу?

Многе компаније користе форум да би саопштиле планове и циљеве.

Форум је имао и нека значајна достигнућа.

Тако су се 1988. тамо срели премијери Турске и Грчке, Тургу Узал и Андреас Папандреу и тај састанак је донео отопљавање односа између две државе које су биле на ивици рата.

А 2000. године Глобална Алијанса за Вакцине и Имунизацију (ГАВИ) искористила је форум за покретање програма вакцинације милиона деце.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи