Марихуана, планине, и новац: како Лесото зарађује за живот

Farmers in the greenhouse
Потпис испод фотографије,

Фирма Медигроу запошљава око 400 људи и нада се да ће раширити пословање по земљи

Власти Лесота намеравају да увећају приходе од индустријске производње медицинске марихуане која је тек у повоју, али ББЦ новинар Вумани Мкизе тврди да се у овој јужноафричкој држави канабис продаје ван законских оквира, све бројнијим корисницима.

Зелена прашина обавија Мамфо Туло док рукама сакупља сасушене листове марихуане са огромне гомиле на поду свог дома у велику платнену врећу.

Ову све траженију биљку узгаја већ годинама на пољима око живописног сеоцета Мапотенгу.

На седамдесет километара северноисточно од престонице Лесота, Масеруа, њено имање је у плодној долини окруженој планинама по којима је позната ова земља.

Баш у овом крајолику од кога застаје дах људи већ деценијама узгајају марихуану за рекреативне потребе.

Потпис испод фотографије,

Мамфо Туло узгаја марихуану без лиценце

Висока надморска висина у споју са плодном земљом, неокаљаном пестицидима, омогућава узгајивачима да произведу марихуану високог квалитета, изузетно цењену широм света.

Нешто ближе престоници, радници устројени у редове бораве у мало стерилнијим условима, у стакленицима, како би произвели легалну медицинску марихуану, будући да цела држава покушава да заради од све веће потражње.

Прошле године, Лесото је постао прва афричка држава која је легализовала узгој марихуане у здравствене сврхе, и тиме покренула потпуно нов сектор у земљи у којој привреда не пружа пуно прилика за запослење.

Међутим, ова два света тешко да ће се спојити, пошто фармер с малим газдинством не може да приушти инфраструктуру и трошкове добијања дозволе које захтева легално бављење овим послом.

„У милости и немилости шверцера"

Без обзира, госпођи Туло, која има петоро деце, марихуана је вредна и уносна биљка.

„Тако зарађујемо за живот... пошто је оно мало радних места којих уопште има резервисано за образоване људе. Ослањамо се на марихуану зато што нисмо образовани", каже она за ББЦ.

Упркос укидању забране на узгој марихуане у здравствене сврхе, то што госпођа Туло ради - гаји је за рекреативне потребе - још увек је незаконито.

Пет ствари о Лесоту:

Аутор фотографије, Getty Images

  • Зову га „Краљевство међу облацима", зато што се ова парламентарна монархија без излаза на море налази на висоравнима и у потпуности је омеђена Јужноафричком републиком
  • У овој земљи се налази скијалиште на највишој висини у целој Африци
  • У традиционалну ношњу спадају и Басото ћебе као и купасти шешир који симболише планине којим Лесото обилује
  • Протеклих деценија, хиљаде и хиљаде радника и радница је недостатак прилика за запослење натерао да посао нађу у Јужноафричкој републици
  • Најуноснији извозни производи Лесота су дијаманти и вода

Ову четрдесетосмогодишњу жену претња затвором не одвраћа од гајења марихуане.

„Да, знам да је незаконито садити марихуану", признаје.

Али, уз ноту пркоса у гласу, додаје: „Деца ми се школују захваљујући марихуани. Кад нешто продам, могу да платим трошкове школовања."

Навикла се на повремене полицијске рације, које се обично заврше тако што јој надлежни заплене део узгоја.

Неприступачност дела имања госпође Туло, на стрмим планинским падинама, спречава власти да јој све заплене.

Што се продаје тиче, у милости је и немилости шверцера који, жали се она, нуде само мали део вредности производа.

„Они задају цену, јер знају да смо очајни.

„Купац ће рећи да ћу добити 36 долара [за врећу од 50 килограма]. Ја сам гладна, немам хране, кућа празна. Обично пристанем на ту цену."

Пионир у узгоју марихуане у Африци

Новонастала индустрија медицинске марихуане засениће приходе који се сливају узгајачима који противно закону гаје мале количине ове биљке.

У глобалним размерама, медицинска марихуана је велики бизнис.

Процењује се да ће тржиште за легално узгајану марихуану вредети 146 милијарди долара годишње од 2025, док ће по истим проценама медицинска марихуана чинити преко две трећине тог износа, показују закључци консултантске фирме Грендвју Рисрч.

Као прва земља на афричком континенту која је ушла у овај посао, Лесото намерава да заради од свог зеленог блага охрабрујући стране инвеститоре да улажу не само у узгој, већ и у обраду.

Потпис испод видеа,

У сусрет легализацији марихуане у Канади, ББЦ посећује највећу фарму канабиса на свету.

„Желимо да извозимо готов производ. Зато планирамо да узгајамо и производимо фармацеутске, прехрамбрене и козметичке производе, као и да почнемо са фармацеутском обрадом састојака", каже Масело Село, правни саветник при министарству здравља, задуженом за издавање дозвола за узгој.

Излазак Лесота на тржиште медицинске марихуане охрабрио је и друге земље да се лате истог посла. Зимбабве је такође легализовао узгајање, а ову меру разматрају и власти других афричких држава.

У Јужноафричкој републици, Уставни суд је прошле године донео историјску одлуку и легализовао узгој и коришћење марихуане за личну употребу.

Влада Лесота већ је одобрила дозволе неколицини страних компанија да узгајају, дистрибуирају и извозе производе на бази марихуане.

Ова земља је успела да привуче канадске инвеститоре, којима су за проширење бизниса идеални климатски услови и ниска цена рада.

Компанија из Торонта, Суприм Канабис Компани, уложила је 10 милиона долара у Медигроу Лесото 2018. године, одобривши партнеру 10 одсто деоница заједничке фирме.

Фарма за узгој медицинске марихуане фирме Медигроу, у четврти Масеруа Макарабеи, буди и наду да ће у сиромашној локалној заједници проклијати и прилике за запослења.

„Зелени лек"

Планине су истачкане стакленицима, док тло подрхтава под тракторима и пнеуматским бушилицама како се изградња фабрике ближи крају.

„Већ запошљавамо 400 људи, а процењујемо да ћемо повећати број радника на 3,000 ", каже директор Медигроуа, Лебо Лифото.

„У Лесоту се марихуана и традиционално успешно узгајала, тако да је логично стварање пристојан бизнис структуре око онога што се већ радило на природан начин. Место на којем смо сад налази се на око 2,000 метара надморске висине, што је одлична средина да би биљка производила ЦБД [канабидиол] уље високог квалитета", додаје Лифото.

ЦБД уље је драгуљ за којим жуде сви узгајивачи медицинске марихуане.

Ради се о једињењу које се извлачи из биљке, а затим користи у здравствене сврхе за разне болести.

Тетрахидроканабинол (ТХЦ) је оно, пак, за чим жуде рекреативни корисници марихуане, пошто се ради о психоактивном састојку.

Све стабљике на фарми Медигроуа узгајане су без ТХЦ -а, каже Кристо Молер, узгајивач на постројењу.

„Нас занима само лек, зелени лек", каже он.

„Дозволе су прескупе"

Медигроу је добио дозволу од власти Лесота да започне узгој 2016, годину дана пре него што ће држава легализовати могућност узгоја медицинске марихуану за све.

За само 15 месеци, компанија је остварила пуно тога: изградила је пут, поставила комуникационе торње, а тренутно довршава просторије за запослене у фабрици за обраду ЦБД уља.

А шта ће бити са малим фармерима?

Узгајивач воћа Мотиба Тамае испрва се радовао могућности да прошири понуду и медицинском марихуаном. Међутим, дозвола за узгој која кошта 10,000 долара одвратила га је од те замисли.

„Откако су власти легализовале марихуану у Лесоту, мислили смо да део земље одвојимо за узгој медицинске марихуане и проширимо понуду производа, али је људима попут нас тешко да добију дозволу јер је скупа", рекао је Тамае за ББЦ.

Власти су разврстале дозволе за узгој марихуане у неколико категорија, али су ипак прескупе за обичног фармера.

Мамфо Туло ће, до даљњег, наставити да узгаја ову забрањену биљку, док о бизнису око медицинске марихуане не зна ништа.

„Ово је све што знам", каже кроз смех, док приводи крају паковање листова марихуане у огромну врећу.

„Ни од чега другог не би могла да живим."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk