Политика и Русија: Да ли је људима стало до тога шта ће Путин да уради

  • Сара Рејнсфорд
  • ББЦ Њуз, Русија
У неколико градова организовани су протести, а овај транспарент упозорава на „рушење уставног поретка", али нису сви Руси толико забринути
Потпис испод фотографије,

У неколико градова организовани су протести, а овај транспарент упозорава на „рушење уставног поретка", али нису сви Руси толико забринути

У Русији, светлосном брзином припрема се промена устава - Владимир Путин најавио је измене средином јануара.

Наредне недеље, посланици су већ усвојили амандмане. Демонстранти тврде да ће промене омогућити Путину да задржи утицај, па можда чак и власт, и после 2024. године, кад би требало да му истекне председнички мандат.

Али док се аналитичари расправљају око његових правих намера, у месташцу недалеко од главног града многи људи нису ни свесни шта се дешава - или их не занима.

На уласку у Переславл-Залески, крај пута се налази огромни совјетски срп и чекић - изгледа као да се нико није превише потрудио да га уклони.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Свет московске политике као да је читав један свет удаљен од питорескног Персеславла

Мало даље, налази се знак за језерски једриличарски клуб, наговештај новог идентитета града који је почео да се помаља када су московски „бегунци од стреса" почели да се досељавају у ово место, 140 километра од главног града Русије.

Са московском платом, живот у Переславлу изгледа прилично добро. Али за оне који живе од локалних плата, луксузно камповање и продавнице здраве хране као да нису с овога света.

Исто тако ни московска политика.

Да ли Путин планира „Пегзит"?

Младић који прелази Црвени трг у овом граду најбоље одражава опште расположење.

Потпис испод фотографије,

Пас прелази Црвени трг у Переславлу

„Баш ме брига", каже он пошто је љубазно саслушао питање о реформама председника Путина. Потом наставља да утире пут кроз снег.

Група родитеља испред Школе број 1 је мало предусретљивија.

Већина је чула за социјални сегмент Путиновог обраћања нацији, попут најаве да ће држава помоћ породицама са ниским примањима. Али нису много обраћали пажњу на уставне промене најављене касније током говора.

Измене ће донети незнатну прерасподелу власти између председника, премијера и парламента која се нашироко доживљава као Путинов први корак ка планирању доживотног мандата 2024. године - илити „Пегзит".

„Видели смо да је Путин обећао више повластица за мајке и то је позитивно", каже Јулија, док чека сина. Идеја да би човек који је на власти већ две деценије, могао да настави да повлачи политичке конце њу много не брине.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Добар део Путиновог говора од 15. децембра био је посвећен социјалним питањима, али је зато касније најавио планове за промену руског устава

„Мислим да је он пристојан владар", слеже раменима један младић. „Али с друге стане, не знам друге кандидате."

Олга, која стоји са дечјим колицима, није ни приметила предлоге за уставне промене: на њеном телевизору ових дана врте се искључиво цртаћи, нема вести.

„Да ли је време за промену после 20 година? Можда", каже она. „Али ствари су сада стабилне, мирне - а ко зна шта би могла да донесе будућност."

Путин није једина тема у граду

Није баш одбијање, али није ни сасвим недвосмислена подршка Владимиру Путину од мајки из Переславла.

То је у складу са постепеним падом стопе подршке са некада вртоглавих висина, углавном после 2018. године кад је подигао старосну границу за одлазак у пензију.

Чини се да је Путин током говора 15. јануара то и признао, будући да је обећао да ће му приоритет бити побољшање живота Руса у земљи.

Уз парламентарне изборе заказане за наредну годину, и све мању популарност његове странке, то је значајна промена.

Истовремено, то изгледа и као заслађивач пре било каквог потенцијалног маневра за задржавање политичког утицаја.

Одборници локалног парламента у Переславлу делују једнако непотресено као и родитељи пред школом.

Живахна расправа одбора за буџет сувише је заокупљена проналажењем милиона несталих рубаља да би се бринула око претварања Путина у неку врсту „оца нације".

Потпис испод фотографије,

Панталаимон Корољев, игуман манастира Светог тројства-Данилов, каже да је деци посебно потребна помоћ

Мора да се расветли финансијски скандал око летњег кампа, нови градски план који увелико касни и мистериозни тениски терен који, чини се, нико не поседује или користи.

Кад председавајући локалног парламента заиста помене Путиново обраћање нацији, један посланик гласно изјављује да га „није ни слушао".

У једном од више манастира у Переславлу, неки јесу обраћали пажњу - посебно на обећање „достојних" животних стандарда.

„Многим људима који живе овде, непрестано је потребна помоћ", објашњава Панталаимон Корољев, млади игуман који је енглески научио читајући романе Агате Кристи и играјући игрице на компјутеру.

„Има много људи у околним селима у којима готово да нема посла. Њима су потребне просте ствари, нарочито за децу", каже Панталаимон.

Потпис испод фотографије,

Манастир обезбеђује одећу за породице у крају

Од пре неколико година, просторије манастира Светог тројства-Данилов пуне су дониране одеће, хране и играчака за децу.

„Мој муж је раније имао много посла као грађевински радник, али сада нема ничега", објашњава Марија, у поодмаклом стадијуму трудноће са трећим дететом, док пребира по гомили одеће у потрази за добрим џемпером.

Њена мајка је чула за Путинову уставну реформу, иако то дефинитивно није Надеждин приоритет.

„Некада сам редовно пратила вести, али се ових дана углавном бавим тиме како да саставим крај с крајем", поверава се она.

Упркос томе, она се не противи идеји да Путин остане на власти. „Као председник, он је у реду", каже Надежда.

„Све се дешава ужурбано, толико убрзано да је јавно мњење дезоријентисано", сматра Кирил Рогов из Фондације либералне мисије.

Он каже да се реформе спроводе толико необјашњиво брзо да то више личи на „специјалне операције".

„Људи заправо не разумеју шта се тачно дешава", тврди он.

Исто важи и за политичке аналитичаре.

Зашто је Путин неодређен

Роговљево најновије тумачење је да би Владимир Путин могао на неки начин и даље да остане у самом Кремљу. Он је тај закључак извукао јер је схватио да ће председник остати најмоћнији човек у Русији чак и после амандмана.

„Сви верују да ће Путин наставити да учествује у политичком процесу и да ће задржати извесну контролу. Али и даље не знамо у ком облику и како ће то тачно изгледати", признаје Кирил Рогов.

Конфузија је можда намерна: груби покушај останка на власти, попут неког аутократе, највероватније би изазвао уличне протесте. Кад сте намерно неодређени, онда ваши критичари немају баш за шта да се ухвате.

Последица тога је да су опозиционе групе подељене, баш као и аналитичари. Чак и у Москви, један од заказаних протеста је отказан у међувремену.

Док се труде да стекну легитимитет, велики изазов за званичнике из Кремља може бити мотивисање гласача да масовно изађу на референдум о уставним реформама.

Али грађани Переславла сасвим сигурно не делују као неко ко ће дићи глас из протеста.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk