Корона вирус: Како би епидемија могла да буде благослов за дивље животиње

  • Навин Синг Кадка и Џејмс Галагер
  • ББЦ
Dried snakes at a traditional Chinese market

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Осушене змије користе се за лечење артритиса у традиционалној кинеској медицини

Научници сумњају да је пијаца са морском храном у кинеском граду Вухану највероватније извор епидемије корона вируса који је до сада однео више од 800 живота.

Пијаца је била позната по забрањеној трговини дивљим животињама као што су змије, ракуни и бодљикаво прасе, држаним у кавезима да би се продавали као храна или као лек, све док читава покрајина није била стављена под карантин.

Кина је највећи потрошач животињских производа, и легалних и илегалних.

Привремена забрана

Званичници Светске здравствене организације (СЗО) кажу да су највеће шансе да су примарни извор заразе слепи мишеви.

Али они мисле да је вирус скочио на неку другу животињу, која тек треба да се идентификује, пре него што је заразио људе.

Кина традиционално има велик апетит за производе од дивљих животиња. Неке животиње се једу због њиховог укуса као посластице, док се друге конзумирају као народни лек.

Ресторани у неколико кинеских региона познати су по томе да служе јела као што су супа од слепих мишева (са читавим слепим мишем у њој), супа од тигрових тестиса или делови тела цибетке.

Пржена кобра, кувана медвеђа шапа, вино прављено уз помоћ тигрових костију такође се налазе на јеловнику луксузних ресторана.

Пијаце са дивљим животињама у сиромашнијим областима нуде пацове, мачке, змије и многе друге врсте птица укључујући оне озбиљно угрожене.

Аутор фотографије, LIU JIN

Потпис испод фотографије,

Због трговине дивљом фауном у Кини, неке врсте птица су на ивици изумирања

„Идеја 'јевеија' (буквалан превод са кинеског је 'дивљи укуси') одомаћена је терминологија широм Кине која културолошки означава мешавину авантуре, смелости, радозналости, као и привилегије", рекао је истражитељ једне велике међународне агенције која је спровела више истрага о трговини дивљим животињама у Кини.

Производи од дивљих животиња користе се и у многим кинеским народним лековима првенствено из уверења да имају лековита својства да излече разне болести, као што су мушка импотенција, артритис и гихт.

Потпис испод видеа,

Kako sprečiti širenje novog virusa iz Kine

Претња од истребљења

Потражња за љускавцима због таквих лекова скоро је истребила ову животињу из Кине, љускавац је сада постао највећа мета криволова и у другим деловима света.

Неодржива употреба носороговог рога за народне кинеске лекове још је један пример како је ова пракса претворила дату животињу у угрожену врсту.

Све се ово дешава док се процењује да више од 70 одсто нових инфекција код људи потиче од животиња, нарочито дивљих.

Актуелна епидемија је поново указала на трговину дивљим животињама у Кини, која се већ нашла на мети критика група за очување зато што су довеле велики број врста на ивицу истребљења.

После ове последње епидемије, кинеске власти ставиле су привремену забрану на трговину дивљим животињама у покушају да зауставе ширење вируса.

Али конзервационисти користе ову прилику да захтевају трајну забрану.

Аутор фотографије, South China Morning Post

Потпис испод фотографије,

Сматра се да је епидемија САРС-а потекла од дивљих мачака продаваниџ на пијацама у Кини

Хоће ли Кина слушати?

Може ли ова епидемија да се покаже као прекретница у светским напорима да се оконча илегална трговина дивљим животињама и успут заштити јавно здравље?

Експерти кажу да је то огроман изазов, али да се можда не ради о немогућој мисији.

Вируси који изазивају тешки акутни респираторни синдром (САРС ) и блискоисточни респираторни синдром (МЕРС) сматрају се да су такође потекли од слепих мишева, али су на људе скочили преко цибетки и камила, према званичницима СЗО-а.

„Долазимо у контакт са врстама дивљих животиња и њиховим стаништима са којима нисмо никад раније", каже за ББЦ доктор Бен Ембарек из Одељења за исхрану и безбедност хране при СЗО.

„Стога имамо велики број нових болести повезаних са новим контактима између људи и претходно непознатих вируса, бактерија и паразита."

Скорашња анализа скоро свих 32.000 познатих копнених кичмењачких врста показала је да се скоро 20 одсто њих купује и продаје на светском тржишту, легално или илегално.

То је више од 5.500 врста сисара, птица, рептила и водоземаца.

Процењује се да илегална трговина дивљим животињама вреди око 20 милијарди долара и сматра се да је то четврта највећа илегална трговина после кријумчарења дрога, људи и фалсификовања.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Месо дивљих животиња као и други делови који се продају као лекови традиционалне кинеске медицине чине огромну индустрију у земљи

Позив на буђење

„Ова здравствена криза мора да послужи као позив на буђење", рекла је у саопштењу Светска фондације за природу, „ради потребе окончања неодрживе употребе угрожених животиња и њихових делова, као и егзотичних љубимаца, за храну и њихово претпостављено медицинско својство."

Кинеска влада је, међутим, јасно ставила до знања да ће забрана бити само привремена.

„Одгој, транспорт или продаја свих дивљих животињских врста забрањени су од датума овог саопштења све док се стање националне епидемије не оконча", речено је у директиви коју су заједнички издале три владине агенције.

Пекинг је најавио сличну забрану још током епидемије САРС-а 2002. године.

Али конзервационисти тврде да су неколико месеци после објаве власти постале попустљивије и да је тржиште дивљих животиња у Кини поново заживело.

Потпис испод видеа,

Научници су направили формулу, вакцина је у производњи, не зна хоће ли стићи на времен.

Све бројније критике

У септембру ове године Пекинг ће бити домаћин великог глобалног састанка о природним и биолошким ресурсима, познатог као Конвенција о биолошком диверзитету.

Према међувладином извештају објављеном прошле године, од истребљења је угрожено милион врста — више него икад пре у људској историји.

После избијања епидемије овог вируса, уредничке речи у дневним новинама под кинеском државном контролом негирале су постојање неконтролисаног тржишта дивљих животиња у земљи.

Аутор фотографије, Ben Davies

Потпис испод фотографије,

Потражња у Кини јача трговину дивљом фауном и у суседним земљама

„Видимо ово као прилику за трајни корак ка окончању држања, припитомљавања и коришћења дивљих животиња, не само ради меса већ и у сврху народне медицине", изјавила је Деби Бенкс из лондонске Агенције за истраживање животне средине, која је извршила огромна истраживања дивљих животиња у Кини.

Експерти кажу да је епидемија птичјег грипа помогла у очувању многих врста птица у дивљини.

Они истичу и успех забране коју је Кина увела на увоз слоноваче - после много година међународног притиска да се спасу слонови од истребљења.

Међутим, они наглашавају да забрана и регулација производа од дивљих животиња морају да буду глобални - не само у Кини.

„Али као највеће тржиште производа од дивљих животиња, Кина свакако може да поведе у тој иницијативи", кажу они.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk