Били Ајлиш, Вог и руска обожаватељка: Ко је тинејџерка чији је цртеж Били Ајлиш завршио на насловници Вога

Anastasiya Kovtun Image copyright Anastasiya Kovtun
Натпис на слици Настја није могла да верује кад су јој из Вога рекли да је Били Ајлиш изабрала њен цртеж

Портрет Били Ајлиш који је нацртала амбициозна руска тинејџерка доспео је на једну од четири насловнице мартовског дигиталног издања Вога.

Анастасија Ковтун, 16-годишњакиња из малог града на Уралу, око 1,100 километара источно од Москве, била је презадовољна када су је из магазина звали да јој кажу да је певачица одабрала један од њених цртежa који јој се највише допаo.

Анастасија, или Настја, која своја дела поставља на друштвене мреже, провела је три године у школи цртања. Али, није се осећала као да тамо припада и престала је да иде у школу. Каже да је желела да остане верна себи и да није хтела да промени уметнички стил под притиском наставника.

Руска тинејџерка једна је од две срећне обожаватељке чијe је радове лично изабрала певачица награђена Гремијем. И друга обожаватељка, 20-годишња Кајли Јанг из Мичигена, рекла је да је мислила да је све шала када су назвали из Вога.

Анастасија је тражила и доказ - па су јој из магазина послали детаљан опис предстојећег издања, преведен на руски.

Настја је разговарала са ББЦ дописницом Маријом Корниенко из града Чајковски - који је добио име по великом руском композитору класичне музике Петру Иличу Чајковском / и објаснила да је обожаватељка Били Aјлиш због њеног чудног, живописног и јединственог стила.

Рекла је и да је телефонски позив из Вога био велико изненађење, јер није дуго на Инстаграму.

„Налог сам отворила тек у октобру прошле године. Знам да нисам позната или призната уметница", рекла је она. Ипак, знала је да је певачица приметила њен рад.

„Свидела су јој се два моја цртежа у новембру," каже Настја. „Била сам инспирисана тиме, Били је била прва позната особа која је дала мишљење о мом раду. Приметила ме је."

Image copyright AFT/Getty
Натпис на слици Били Ајлиш је добитница четири Греми награде - између осталих, и за најбољи албум

Ипак, то је није припремило за то што ће њен рад завршити на насловници Вога.

Неколико дана по објављивању насловнице, морала је да напусти друштвене мреже јер није могла да се носи са лавином порука људи који су покушали да се повежу са њом.

„У последњих неколико дана, мој се живот доста променио", каже она.

„Имала сам веома занимљиве и примамљиве понуде и знам да је то прилика да се остварим као уметница. Ипак, све морам пажљиво да размотрим. Не знам. На пример, не желим да напустим школу.

„Добила сам изванредну прилику да покажем своју уметност и искористићу је. Неће бити лако, али исплатиће се."

Image copyright ANASTASIYA KOVTUN
Натпис на слици Настја каже да је захвална на изузетној прилици

Какве су реакције?

„Трудим се да не читам коментаре у којима људи пишу чудне ствари", објаснила је. „Као, на пример, како је мој цртеж само просечан.

„Они мисле да је то само срећа да ме је неко приметио али ја сам толико напорно радила! Било је и пуно позитивних коментара и захвална сам свима који ме подржавају".

Настја каже да је привлаче музичарке са јаким осећајем за стил који поседују храброст да направе промену. Зато се диви Били Ајлиш, али и Лани Дел Реј и Мајли Сајрус.

Поштује и руске уметнице које држе до стила и не покушавају само да зараде новац и постану славне.

„Уметност није у хватању тренутка или богаћењу. Не ради се о популарности или награди.

"Морате да радите оно што волите и да то долази из срца", каже она.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи