Инфлуенсеркама „нуде хиљаде фунти за секс“

  • Ели Костело
  • Емисија Викторије Дербишајер
Tyne-Lexy Clarson

Аутор фотографије, Lee Palace

Потпис испод фотографије,

Тајн-Лекси каже да је имала деветнаест година кад је добила прву такву понуду

Најславнијим инфлуенсеркама свакодневно непознати људи нуде хиљаде фунти у замену за секс, рекле су неке од њих у емисији Викторије Дербишајер.

Једна инфлуенсерка каже да су друштвене мреже постале „каталог" који мушкарци прелиставају у потрази за наредним трофејом.

„Ради се о луксузној проституцији - само је страшно кад помислите да, ако су послали такву поруку мени, вероватно су је слали и хиљадама лепих девојака на Инстаграму", додаје Тајн-Лекси Кларсон.

Она каже да је имала само 19 година кад је први пут добила такав предлог - понуђено јој је 20.000 фунти за вечеру и пића после.

Али након што је гостовала у другој сезони ријалитија Љубавно острво, из једне агенције јој је стигао мејл са понудом да проведе пет ноћи у Дубаију за 50.000 фунти.

У мејлу је био и уговор - све стране се обавезују да ће сви детаљи онога што ће се дешавати током тих неколико дана, остати строго поверљиви.

Тајн-Лекси каже да је понуду одбила, али да се плаши да инфлуенсерке, које се муче да саставе крај с крајем и не добијају луксузне поклоне, осећају притисак да „одрже утисак успешности", постају рањиве и могу пристати на овакве трансакције.

„То је много новца за неке људе, то је количина новца који може да вам промени живот."

„Важна трансакција"

Аутор фотографије, Rosie Williams

Потпис испод фотографије,

Рози каже да се о овим понудама не говори у инфлуенсерским круговима

Рози Вилијамс, која се појавила у трећој сезони Љубавног острва, каже да јој је нуђено 100.000 фунти годишње, као и да задржи сву одећу и торбе, да би постала пословна пратња једном човеку у Дубаију.

Показала нам је једну од порука коју је недавно добила. Човек, који тврди да се налази у Дубаију, написао јој је да има „важну трансакцију" за њу. Она каже да је то уобичајена формулација у оваквим порукама.

Вилијамс тврди да никад не би пала у искушење, упркос огромној суми новца која се нуди.

„Упозоре вас на троловање, упозоре вас да ће живот значајно да вам се измени, али вас никад не упозоре на то да би мушкарци могли да вас купе", каже Рози и додаје да је то вид славе који није очекивала.

И она каже да се у инфлуенсерским круговима не говори о томе.

„Или нисмо у позицији да морамо то да радимо па не причамо о томе, или смо то већ радили па нас је сувише срамота."

„Понижена и напаствована"

Потпис испод фотографије,

Видели смо доказ да се женама нуди новац за секс

Новинари емисије су имали увид у неколико порука које су добиле инфлуенсерке. Приступ варира - некад мушкарци директно нуде секс, некад агенти заступају богатог клијента.

Добили смо анонимни писани доказ од особе која тврди да је британска ријалити звезда. Наводи да јој је нуђено 10.000 фунти за секс.

„Изабел" каже да јој се мушкарац, 10 година старији од ње, први пут обратио на Инстаграму након што је наступила на телевизијском такмичењу за таленте.

„Испрва су ми нуђене дизајнерске ташне. Имао је фетиш да буде финансијски доминантан, тако да би се сексуално узбуђивао кад би трошио стотине и стотине фунти на ташне за мене", објаснила је она. „Имала сам такође проблем да задржим пратиоце онлајн. Ваљда сам зато прихватила понуду."

Рекла је да се нису срели уживо 18 месеци, а причали су сваки дан, тако да је једва чекала да га упозна.

„Био је стварно пријатан док сам била тамо. За вечером смо почели да пијемо и питао ме је за моје финансије - објаснила сам му да сам у дуговима 5.000 фунти. Рекао је: 'Имај секс са мном и даћу ти двапут толико'."

„Изабел" каже да се попела у његову хотелску собу и урадила то. „Осетила сам се пониженом, згађеном према самој себи, напаствованом."

Али она инсистира да то није облик проституције. „То је циљани однос који се временом развија... Док је проституција, мислим, кад пристанете на накнаду са непознатом особом."

Искоришћавање

Потпис испод фотографије,

Хедер Бранскел-Еванс, из феминистичке групе Објекат, каже да се жене искоришћавају

У феминистичкој групи Објекат, која се бори против сексуалне објективизације жена, кажу да разумеју зашто жене прихватају ове „изузетно примамљиве" понуде.

„Жене које се баве овим, не желе да чују реч проституција. Али реалност је да продају тело за новац", каже Хедер Бранскел-Еванс.

„Грумери нуде жени све што јој треба да би била успешна инфлуенсерка, али кад се све сабере и одузме - то је искоришћавање и та жена ће морати да ради неке ствари за тај новац са којима не жели да има везе, од којих ју је срамота."

Агент славних Роб Купер каже да понуде не добијају само жене. Он тврди да је једном мушкарцу који постује онлајн, редовно нуђен новац у замену за сексуалне услуге.

„Рекао бих да инфлуенсер високог ранга или ријалити звезда добија овакве поруке сваки божји дан."

Он верује да би друштвене мреже требало да нађу начин да људи одговарају због понашања на мрежи - уз помоћ нечега као што су пасоши или национални идентификациони бројеви - тако да, ако су блокирани, морају да поднесу захтев за поновним активирањем налога.

„Сексуалне понуде се не толеришу на Инстаграму и они који упорно крше наше смернице добиће забрану.

„Желимо да Инстаграм буде безбедно место за људе који желе слободно да се изразе. Улажемо много у алате и технологију за спречавање узнемиравања на овој платформи", кажу из Фејсбука.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk