Нема времена за умирање: Бонд нумера поп звезде Били Ајлиш је драматична и смела

Били АЈлиш Image copyright Reuters
Натпис на слици Били Ајлиш је најмлађа уметница у историји која је снимила нумеру за Џејмс Бонд филм

Нумера певачице Били Ајлиш за нови филм о Џејмс Бонду је драматична и узнемирујућа балада која наговештава да ће се заплет бавити издајом тајног агента.

Стихови за песму Нема времена за умирање („No Time To Die") указују на лаж и превару, док Ајлиш пева: „Никада ниси био на мојој страни."

Песма је објављена у поноћ по западноеврпоском времену, у исто време као и нови трејлер за филм, са Данијелом Крејгом у главној улози.

Ајлиш, која је у децембру напунила 18 година, је најмлађа певачица у историји која је снимила насловну нумеру за Џејмс Бонд франшизу.

Објављивање песме се нестрпљиво очекивало крајем недеље, након што је наступала за свестку ТВ публику на додели Оскара.

Песма Нема времена за умирање почиње сабласном клавирском мелодијом, са уморним гласом поп звезде која пева:Требало је да знам да ћу отићи сама".

Познат звук тремоло гитаре отвара рефрен, где певачица развија тему: „Пала сам на лаж... Да ли си ти смрт или рај?".

Сада ме никада нећеш видети да плачем", закључује она. „Једноставно нема времена за умирање."

Изгледа да ове речи потврђују теорије фанова да ће Данијела Крејга у последњој улози Бонда преварити Маделин Сван (Леа Седу), његова љубавница из претходног филма, Спектра.

Неконвенционално

Ајлиш је написала и продуцирала насловну песму са њеним старијим братом Финеасом О'Конелом крајем прошле године. У њеном говору на додели Греми награда у јануару, рекла је да је рад на овој франшизи био један од њених циљева.

„Подсвесно и свесно, покушавали смо да напишемо Бонд нумеру целог нашег живота", рекла је за Е! Њуз.

Пар лукаво задржава мрачни, неконвенционали стил кроз целу песму, док је употпуњују са неколико музичких мотива из овог филмског серијала - надахњујући звук жичаних инструмената, дисонантне трубе и, најбоље од свега, препознатљив акорд који затвара оригиналну Бонд нумеру Монтија Нормана.

У стиховима се дотичу психолошке цене агентове дозволе за убијање, са опсервацијом: „Крв коју просипаш је само крв коју имаш".

Али песма се много више бави романтичном издајом. „Да ли сам била глупа што те волим? / Да ли сам била несмотрена што помажем?", пита Ајлиш у једном прелазу.

Музичарка је позната по њеном интимном вокалном стилу, „дизајнираном за слушалице", али се показује као дорасла изазову за болни климакс песме, када се њена почетна рањивост претвара у снагу и разрешење.

Ово је вероватно најсмелија и најатмосферичнија верзија Бонд нумере у колективном сећању.

Image copyright Universal
Натпис на слици Нема времена за умирање је Крејгова „лабудова песма" у улози Џејсма Бонда

Ајлиш ће први пут уживо извести песму следеће недеље на додтели Брит награда, заједно са композитором Хансом Цимером и бившим гитаристом групе Смитс, Џонијем Маром.

Певачица је у игри за најбољу међународну соло уметницу, само две недеље након што је покупила награде у све четири главне категорије на Гремијима.

Песма Нема времена за умирање би могла да јој донесе још један трофеј: последње две Бонд нумере, Аделина „Skyfall" и Сем Смитова „Writing's On The Wall" су добиле Оскара.

Филм Нема времена за умирање стиже у биоскопе у априлу.

Поред Крејга и Лее Седу, у њему глуми и Лашана Линч, као агент 00 која се прикључује служби након Бондовог повлачења; као и Рами Малек у улози зликовца Сафина.

Сценарио је писао регуларни Бонд тим који чине Нил Парвис и Роберт Вејд, са додатним материјалом од директора Керија Фукунаге и звезде серије Флибег, Фиби Волер-Бриџ.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи